Najdi forum

new york

Konec meseca sibam v New York. Ker grem sam, me zanimajo prakticni nasveti v smislu kaj je cool, kaj ni dobro pocet, kaj je za videt in kaj ne in pa kako je s prevozi. Pravzaprav bo vsaka informacija dobrodosla.

Ja, ravno kaksne prijaznosti s stranu javnih usluzbencev ni treba pricakovati. Drugace se ze splaca kaj pogledat v samem centru Manhatten, se povzpeti na Empire State Building (sedaj ko ni vec dvojckov) in OZN (po moji oceni najbolj zanimiva stvar). Da bi me pa kaj zares impresioniralo, pa ne morem reci.
Kljub vsemu srecno pot!
Lea

Meni je bil NYC kar všeč. Kaj je treba videti, piše v vsakem vodiču in na netu, tako da si malo poglej. Lepo je peljati se do kipa svobode, ko se vidi cel Manhattan. Samo ko sem bil jaz, sta dvojčka še stala.
Drugače pa, če si že sam, greš lahko v kakšen pravi NY bar. Ne vem, če si gledal film Coyote Ugly (Dobre mrhe), ampak (skoraj) vse je res. S tem da je ta bar že kar skomercializiran in ti priporočam raje kakšnega drugega. Za pokušino si lahko pogledaš tole stran: http://www.nycbp.com/. Od tistih, ki sem jih obiskal, mi je bil najbolj všeč Village Idiot, res pa je, da sem bil tam v soboto, ko je poln. In ne pozabi, da natakarji in natakarice povsod (razen v McDonaldsih ipd.) pričakujejo vsaj 10% napitnine.
Priti se da povsod s podzemno, kar je tudi najlaže in najhitreje. Mislim, da je dnevna karta nekje 4 dolarje.

Lp

Jaz sem se bil v NY dva meseca nazaj.Vsekakor se splaca pogledat ground zero(tam je stal wtc),ki je naenkrat postala glavna znamenitost mesta.
Drugace pa priporocam ogled cetrti;Chinatown,Greenwich villiage,SoHo,Centralni park.
Najhitejsi nacin za premikanje po NY je definitivno podzemna,ampak ce hoces zraven se kaj videt je pa to avtobus,se najboljse pa je hoditi pes.
Priporocljivo je imeti ISIC kartico ,s katero priznavajo popuste v vecini muzejev(splaca se pogledat Guggenheim).
Najcenejsi dostop do inteneta je sigurno Internet cafe(W 42nd med 7 in 8 Ave)kjer stane ura interneta od 50 centov zj. do 1 dolar zv.
Definitivno pa prides na svoj racun ce si ljubitelj nocnega zivljenja.Priporocam ti kluba ARC(6 hubert st) in ROXY(518w 18 th st).
pa uzivaj

Jaz bi dodala, da se je dalo pred 11.9. kupit eno skupno karto (ki sicer ni bla tok poceni, a vseeno ceneje kot posamicno) za ogled Empire, WTC in se nekaj znamenitosti in se je splacala. Zdej pa ne vem kako je s tem. Ce mas cajt, pejt pes iz Manhattna cez Brooklynski most in glej soncni zahod cez Manhattan (samo ne glih sama). Ful lepo pa se znano ti bo iz kopice nanizank. Definitivno si v Sohu ali kjerkoli privosci internaciolne kuhinje, skratka eksperimentiraj (kot se jaz spomnim so cenejse kot npr. fast food ali steaki).
MI smo v petih dneh nekako na hitro preleteli Manhattan, vsak dan ena ali dve cetrti, muzeje smo pustili za drugic, pa WTC tudi (zal napaka). Ja pa res drag.

Lepo uzivaj, pa bodi na power ker se tam res skoz neki dogaja.

Ups, sori ne vem zakaj sem mislila, da ena punca sprasuje za NY. Napaka, sori, pac vse koncnice -a pozabi

NYC se bo v tem času že prijetno spomladansko prebujal. Privošči si en relaksacijski nedeljski dan na glavni trati Central Parka -ni ga bolšga! Največ vidiš, če hodiš peš, mannhattan lahko prehodiš po dolgem in počez.
Je pa New York zanimiv predvsem zato, ker ni čisto ameriški. Pravzaprav redko srečaš koga,ki govori tekoče angleško, ljudje pa so ful prijazni (vsaj js mam tako izkušnjo), verjetno je to pogojeno tud z napitninami (pripravi si poseben budget za to!). Probaj si New York privoščit v vsej svoji dvojnosti, ki jo ponuja, torej (recimo kako solatko na Madison Ave za nesramnih 50$ in kulinarične odličnosti za par $ recimo v Greenwichu… podzemno in taxi, koktajl ob 5h v Ritzu in prigrizek v Chinatownu…). Absolutno vredna ogleda je tudi kaka predstava na Broadwayu, js sem si ogledala musical Chicago in je blo fenomenalno! Definitivno najcenejši internet je na 42nd St ob Times Squaru (ogromen, vedno dobiš prostor, odprt 24/7, 3 day pass = 5$). Hostle najdeš na http://www.hostels.com/us.ny.ny.html. Js sem bla recimo v enem malem, simaptičnem hostlu Chelsea Center na East 12th St (30$/night + zajtrk), lahko se zmeniš, da namesto plačila v hostlu delaš nekaj ur na dan. Eden od upravnikov je Hrvat, kar naredi hostel še bolj domač 🙂
Aja, crkve…vse mogoče religije na dlani…in na vsakem vogalu. Lahko pa greš k slovenski maši, na obisk k Patru Krizologu na 8th St in 1st Ave (cerkev zgleda kot navadna hiša, zato jo je mogoče malo težje najti). Ali pa v Bronx h črnski maši..
Lahko bi ti napisala še in še. New York je fajn, js sem se dobesedno zalubla vanj:)
Želim ti srečno pot in čim več zanimiv in nepozabnih dogodivščin!

Maja

Jst bi tud sla s tabo… 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close