potovanje po Indoneziji
Ojla!
Sem brala poste od Misaka, pa sem se kar malce zamislila nad svojimi idejami. V Indonezijo namreč potujem Julija in po njegovih postih se mi zdi, da imam nekako previsoke cilje. Mislila sem, da bi v cca 30-ih dneh prepotovala iz Jakarte na Bali, nato pa bi jo smuknila se na Sulawesy. Ne vem, no….a se vam zdi, da to ne bo izvedljivo?
V bistvu nimam kakšne dobre predstave koliko časa bi potrebovala za tako potovanje. Seveda bi si na Javi in Baliju ogledala še kakšno znamenitost.
Kaj mislite vi o tem, ker vidim, da ste v teh rečeh že izkušeni! Oziroma, ali ima kdo kakšen predlog za načrt potovanja? Vse mi pride prav!
Hvala vsem in lep pozdrav!
Jessy
Ja izkušenj res še nimam, sam sem prebral tok in tok knjig, hodil na potopisna predavanja…In se sam vem da v 34 dneh kolikor bom tam preživel ne bom videl vsega kar bi si želel. Java je enostavno prevelka za bolj “podrobna” raziskovanja v 30 dneh. In če misliš it še naBali al pa kam dlje je 30dni vsekakor premalo. Ali pač vse neki na hitrco pregledaš (sam od tega nč ne odneseš) pol maš cajt. Vsaj tko pravjo…Aja če si pa zlooo bogata se p lahk premikaš med mesti z letali kar pospeši potovanje:))
Sam Sulawesi je tud zlo velik otok tko da ne vem. Če boš šlaza 60 dni pol mislim da boš mela čas. Če ne si pa raje začrtaj pot in si oglej vsaj podorbno vse znamenitosti in ostale zadeve na krajši razdalji.
Ampak to je smao moje mnenje. Ti bodo dal še kakšni ostali izkušeni nasvet;)
V bistvu sem mislila, da bi šla po Javi samo toliko, da pridem do Balija, vmes pa par krajših postankov….. Potem pa bi si pogledala Bali, stran od turističnih naselij, nato pa bi šla še malo po Sulawesyju…. V bistvu je vse tako zelo veliko in o tej velikosti sploh nimam dobre predstave…..
Ma ne vem….bom počakala še kakšno mnenje, pa bom vidla kako in kaj….
To je moje prvo takšno potovanje, zato pa sprašujem!
Ti pa želim prijetno potovanje, in se priporočamo za vtise, ko se vrneš!
Lp
V 30 dneh se da prepotovat marsikaj. Odvisno samo kolk podrobno hočeš neko področje pregledat. Nekateri popotniki so raje na enem mestu dalj časa, drugi uživajo v premagovanju razdalj. Bi pa jaz na tvojem mestu spustu Bali, ki je turizem na kvadrat, na Javi se pa splača videt par stvari, pa doživet najbolj pravo Indonezijo. Na Sulawesiju še nisem bil, ampak naj bi blo super, tko da bi jaz večino časa porabil za ta otok. Kamorkoli že greš uživaj!
Kemo
Draga Jessy,
časa imaš več kot dovolj, da prepotuješ Javo v 30 dneh.
Mi smo potovali po Javi cca. 6 dni, pa je bilo ravno dovolj.
Java je zelo industrijski otok, ni tako lep in romantičen kot je Bali.
Java je polna ljudi, za kopanje ni priporočljivo nikjer, ker je morje okoli otoka umazano, pa še nevarno je na določenih področjih (zaradi vrtincev).
Mi smo pripotovali v Jakarto, kjer smo en dan porabili za ogled mesta in
da smo prespali, pa ti povem, da je Jakarta tako umazano mesto,
polno smoga…da komaj čakaš, da zgineš ven iz nje. Je za doživeti to posebnost, ni pa, da bi ostal tam več kot toliko, da si ogledaš mesto.
Lepo mi je bilo v “Yoggy”, tam je tudi sultanova palača,
pa nam je ni uspelo videti, ker so jo že prej zaprli. Baje je zelo lepa.
Ne vem, kaj bi ti še napisala…če imaš še kakšno vprašanje napiši.
Pozdrav, Vesnia
Se pridružujem mnenju, da z Javo čim hitreje opravi. Iz Jakarte takoj ko je mogoče. Nekaj zanimivih zadev si lahko ogledaš okoli Yogye (Pranbanan, Borobudur, Dieng plato, vulkan Merapi,…).
Bali je vsekakor zelo zanimiv in vreden ogleda. Res pa je, da je tam, kjer je najzanimivejše, tudi največ obiskovalcev. Izogobaj se Kute (razen če moraš tam prespati zaradi letala). Izhodišče za ogled Balija je lahko Ubud. Pa ne ogleduj si samo templjev in praznovanj, pojdi tudi na riževa polja in na kakšen vulkan.
En mesec mora biti dovolj da prideš tudi na Lombok, Sumbavo, mogoče celo do Komoda (ali bolje do Rince). Za kakšen Sulavesi, Kalimantan ali Papuo pa ne bo časa. Morda lahko pridobiš kakšen dan, če letiš na Bali namesto v Jakarto. Z Balija v Yogyakarto (in obratno) so dobre povezave (tudi nočni bus). Otoki bolj vzhodno pa imajo oddaljenosti primerno redkejše povezave.
ojla,
če si želiš ogledati Sulavezi, potem potrebuješ vsaj 3 tedne, ker je zares velik otok, pa ceste so slabe, vsaj proti severu (no, vsaj bile so pred 4 leti). Sama sem sicer šla samo do Togianov – iz Ujung Pandanga v Torajo in potem do Togianov, nato pa nazaj do Sengkanga in Ujung Pandanga. Baje je Manado tud za videt….
Za Bali pa si ne vzet več kot teden dni, se res ne splača, ker si ga lahko ogledaš v enem tednu, vzameš avto in ga prekrižariš po dolgem in počez.
Pa uživaj!
Teja
Ja, ce ti kaj pomaga – neki namigov. Za bojši zkoristek časa – na baliju se splaca najet avto, se da kar dobr zdilat – ceprav je nekaj manj ponudbe je v Ubudu bolj pregledno in se lažje odločiš-izbereš. severni del Balija je bistveno praznejši/prijaznejši – privošli si luksuzno prenočišče – zaradi nezasedenosti so cene po rahlem pregovarjanju res prijazne.
Za Sulawesi kar rabiš tri tedne. Predvsem se premikaš po njem zelo počasi. Če bi rada šibnla čez celega (ne izpusti Togijev – so res paradiž) predlagam finto, ki nam je lani uspela. Iz Balija poletiš na Sulawesi – takoj ko stopiš z letala te obkrožijo prekupčevalci z avijonskimi kartami in ti ponujajo lete z diskont cenami – vendar za najbolj poceni let se lahko zdilaš dobro uro pred poletom v želeno smer kar v pisarni letalskega prevoznika na letališču – enostavno vpadeš noter in vprašaš če je avijon poln – nikoli ni poln – vprašaš za koliko bi te peljali – mi smo prišli v Manado za tretjino cene. Z Manada pa se potem počasi spuščaš navzdol…
Je pa za pazit ”Poso area” – vasi okrog jezera Poso – ko smo bli mi tam smo podkupovali policaje, da so naredili konvoj s katerim so nas spravili čez zabarikadirane ceste – muslimi z Jave delajo štalo in vsaketoliko zleti v luft kakšen kombi z domačini – če ga nalutaš – poletiš skupaj z njimi. Mi smo mel za tist konc svoj najet svoj prevoz. nekaj dražje, pa se je obrestovalo.
Ne boš verjela, ampak lansko poletje sem imela natančno take plane kot ti – Java, Bali, Sulawesi. In točno toliko časa sem preživela v Indoneziji kot ti – se pravi 30 (u bistvu 33) dni. Na koncu je sicer Java izpadla (ni bilo časa za oglede), sem pa zato preživela 3 tedne na Sulawesiju in 1 teden na Baliju in je bilo odlično. Če zdaj gledam nazaj, bi sicer Bali z lahkoto spustila in še en dan uživala med prijetnimi domačini na Sulawesiju, pa vseen – zdej vem, da se na Bali ne bom več vrnila (so le preveč vsiljivi in preveč odirajo turiste), na Sulawesi pa po vsej verjetnosti še kdaj! Na otok sem sicer krenila kar iz Jakarte (z ladjo – če si avanturistka in ti ni žal 2 noči preživeti na tleh med miljonom Indonezijcev, ki ne znajo angleško, ti močno pripročam – vožnja, ki je nikoli ne boš pozabila) in med potjo srečala prijaznega domačina iz Makassarja ter tako dobila stanovanje in vodiča za naslednje 3 tedne (zastonj, seveda). Nepozabno, res. V bistvu sva s prijateljico na Sulawesiju v vsakem mestu, kjer sva se ustavili, spoznali osebe, ki so naju vabili k sebi domov, kjer sva nato zastonj jedli in pili, po možnosti pa še prespali. To se ti na Baliju težko zgodi. Skratka – Sulawesi MOČNO priporočam.
Okrog 1.000.000 RP, kar je nekaj manj kot 120 USD za dva odrasla in otroka 10 let, z drugimi besedami slabih deset tisočakov na glavo. Pozanimaj se na Kompasu za koliko ti prodajo notranji let med Manadom in Ujung Pandangom – lahko pa okvirno ceno poiščeš tudi na internetu. Je nekaj domačih (Indonezijskih) linij, ki dilajo karte tudi online!
Jaz sem bila v Indoneziji lani julija. Ne vem, česa si navajena ti, jaz sem prej nekaj let potovala po Afriki in sem se malo bala velikih razdalj, ker sem bila navajena “počasnosti” Afrike. vendar ti povem, da v Indoneziji v kratkem času prepotuješ lahko velike razdalje (javni promet deluje sicer kaotično – ampak deluje!). Tako da lahko potuješ precej hitro skozi, vseeno pa si izberi stvari, ki bi jih resnično rada videla in kraje, ki bi jih obiskala…drugače boš utrujena. Sicer pa boš že vmes prilagajala “načrte”…
Lep pozdrav in lepom se imej, še ena Manja
Pa še nekaj – zelo, zelo ti priporočam Borneo (Kalimantan). Jaz sem nameravala tam ostati en teden (samo obiskati center za orangutane), pa sem ostala 2 tedna. Krasni ljudje. Če bom še kdaj šla, vem da bom šla spet na Borneo.
Bali pa tudi meni ni bil všeč in sem ga po hitrem postopku zapustila (verjetno sem bila malo krivična in je sicer zelo lep otok, vendar vse preveč turističen, vsi bi ti nekaj prodajali…).
Zdaj pa res adijo in lepo se imej, Manja
Za Pranbanan in Borobudur rabiš kar po en dan za vsakega. Saj lahko isti dan postoriš tudi kaj v sami Yogji, oboje bi pa zelo na tesno stisnila v isti dan. Bi bilo preveč divjanja.
Za Kelimutu moraš najprej priti do Monija na Floresu. En cel dan vožnje z busom od Labuanbaja. Tam imajo en tovornjak, ki te ponoči pelje gor (lahko greš tudi peš), tako da si ob sončnem vzhodu že na vrhu. Je pa zelo majhna verjetnost, da bi bilo jasno in bi se kaj videlo. Midva sva šla dvakrat gor pa ni bilo sreče z vremenom.
S prenočišči ni problemov, povsod jih je dovolj in poceni so (3-5 USD za 2 osebi, včasih tudi z zajtrkom).
Za moj mail samo klikni tamle zgoraj na moje ime.
Hi!
Se strinjam z Vitotom, po en dan boš potrebovala za Prambanan
in po en dan za Borobudur. Mi tam nismo prenočevali,
ker smo se ponoči vozili s “shuttle” busi. Spali smo pod Mt. Bromom (blizu
Surabaye) v prekrasnem Yoshi penzionu (lastnik nek nemec, ki ga vglavnem ni,
ima pa zaposlene indonezije, zelo zelo prijazne in simpatične).
Mi smo kupili eno letalsko karto v Jakarti, ko smo bili na poti v Singapur,
do Batam otoka (otoček, uro vožnje z ladjico do Singapurja). Leteli z Garudo,
cena 90 $ z letališko takso vred. V Indoneziji je kar dosti agencij, ki tržijo letalske karte, dobro je, da povprašaš pri večih, pa “zatežiš”, da hočeš najcenejšo varianto.
Pozdravček, Vesnia
Haj!
V Indoneziji sem bila lani, imela sem podobne plane kot ti – v enem mesecu videti Sumatro, Javo, priti na Bali in po možnosti še Kalimantan… No, spričo težav pri transferjih, slabih cestah, stalnega čakanja na avtobuse in trajekte sem v enem mesecu videla le Sumatro – pa še to ne v celoti. če hočeš res kaj videti in doživeti potem si vzemi en mesec za en otok, samo za Javo, še raje pa samo za Sulawesi.
Razen če res nimaš fuuuul denarja, da z avioni preletavaš iz mesta v mesto in otoka na otok – potem je pa en mesec dovolj.
LP, Barbara
Forum je zaprt za komentiranje.