Najdi forum

Naslednje leto grem z družino in svojim avtom v Maroko. Če ima kdo kakršnekoli izkušnje od tam, naj mi jih prosim zaupa

vojc,

na to temo je bilo precej napisanega pred 14 dnevi… poglej starejse poste… avtor prvega je bil Fantocci, zadnji pa je bil oddan 26.11.2002.

Če te pa zanima še kaj podrobneje, se mi oglasi po mailu!

lp, viv

zivjo vojc,
moj prijatelj tine pride iz maroka s svezimi info okoli 8 januarja. poklici ga takrat na 041 267 601.
luka

17.12. sem se vrnil iz Maroka. Vse je bilo super, nikakršnih problemov. Policaji so prijazni in ne težijo. Prodajalci in kamelomehaniki pa vas bojo oblegali na vsakem koraku, ravno tako berači (ampak to je konkurenčni boj za preživetje, ne jim zamerit). Ceste so dobre (bankin sicer ni, drugače pa so manj luknjaste kot naše). Hrana ni dosti ceneje (kus-kus 4$), zato pa spanje je. Mi smo spali v povprečju za 5$ na noč, vendar smo vajeni slabšega. Družino boš verjetno peljal v boljše hotele (najdražji je bil v Agadirju za 35$, vendar že kar visoki razred. Našel se boš nekaj vmes. Alkohol boste našli le v redkih trgovinah. Pločevinka Amstela 1-1,5$. Gorivo je dražje kot pri nas (0,92$), črpalk pa je ob glavnih cestah dovolj in goriva tudi. Najem avta (Fiat Palio ali Uno) je 25$ na dan z zavarovanjem, brez omejitve. Avtobusi so poceni in (medkrajevni) kar dobri. Če se boš zadrževal le po velikih mestih, ne boš videl niti M od Maroka. Jaz sem bil le na jugu (Agadir, Quarzazate, Zagora, prelaz TizinTichka, Marakeš, Essaouira in nazaj v Agadir). Najbolj zanimiva mi je bila vožnja od Quarzazate do Zagore, če prelaz, sam Marakeš in Essaoira. V Marakešu ne boš mogel zgrešiti glavni trg (priporočam hotel Afrika, ki je praktično ob njem in je poceni). Spominke probaj spraviti na 1/3 začetne cene (zato moraš ti v štartu ponuditi 1/5, potem pa bodi čimbolj trden in si vzami čas).
Za čuvanje avta čez noč ti bodo skoraj vedno ponudili čuvaja, ki ga je ponavadi dobro vzeti (sploh v večjih mestih, kjer ima vsaka ulica svojega). Nam niso ukradli nič, nasprotno, dobil sem občutek, da so bolj pošteni kot mi.
Jemljejo dolarje ali eure (pri njih velja 1:1). Nimajo radi starih bankovcev!

Zelo zanimiva in raznolika država!

Luka-trektrek:
Ali bo tvoj prijatelj imel kakšno “predavanje” o Maroku?

Tudi jaz se ne bi branil informacij o Maroku.

Lp
Blaž

Tudi mi smo potovali z avtom v Maroko. Šlo je presenetljivo hitro, res pa ti avtocestarji poberejo precej za cestnine.
Ko čakaš na trajekt (na španski ali na maroški strani) ignoriraj vse, ki ti hočejo bodisi prodat karte ali rihtat karkoli na carini in ti mahajo, da zapelji sem in tja ali sploh karkoli – za brezveze bojo od tebe na koncu hoteli bakšiš. Na vkrcevališču kupiš karte v kiosku, se postaviš v vrsto, pokažeš policaju dokumente in to je to.
Vožnja po Maroku je varna, pričakoval sem kaos, a ga je manj kot v Sloveniji. Kot je povedal Fantocci, imajo parkirišča čuvaje (ki imajo registracijsko ploščico).
Še to – kjer ni cenika (v restavraciji ipd.), se vedno vnaprej zmeni za ceno, ker te bojo, potem ko boš pokonzumiral njihove usluge, neusmiljeno obrali.
Drugače pa je lasten avto odlična varianta, izkoristi ga in prevozi Maroko podolgem in počez.

Torej je varno, da grem s svojim lastnim avtom? Sicer avto ni bogve kaj – honda civic. Problem je samo v tem, da je avto (serijsko) dost nizek. Najbrž se lahko odpovem kakšni bolj razgibani vožnji.
Misliš, da se splača?

Lp
Blaž

P.S: Koliko pridejo cestnine v Italiji, Franciji in Španiji? Kolk pa trajekt?

Žal cestnin nisem sešteval, smo pa ves čas nekaj plačevali, posebej v Franciji. Ceno trajekta sem pozabil, mislim, da je bila že omenjena v enem od postov o Maroku na tem forumu. Je pa trajekt med Algecirasom in Tangerjem ali Ceuto dokaj poceni (saj tudi ne vozi dolgo), medtem ko je varianta iz Francije (Sete) seveda draga.
Višina avta ni problem, ker so ceste lepo asfaltirane. Tudi puščavski del lahko prekrižariš po asfaltu. Izjema je cesta iz Asnija v Imlil (če greš pogledat v Visoki Atlas), kjer je slab makadam, ampak še prevozen z osebnim avtom, in pa seveda kake napol off road variante v puščavi. Drugače pa je lasten avto velika prednost kar se tiče udobja, zmišljuješ se, kam greš, ustavljaš se, kjer hočeš, ne trogaš prtljage, ne iščeš busov… in če vas je več, se še finančno splača. Da ne govorim o tem, da si mimogrede ogledaš tudi kak kos Francije in Španije.

Baje se da obiti avtoceste in vozit po lokalnih cestah (privarčuješ drage cestnine).
Kako je pa kaj z rezervnimi deli za Honde? Za Maroko najbrž bolj exotična znamka.

Tja greva pa s punco, zato se stroški delijo na dva dela. Če bi bil še kakšen dodaten potnik, bi ga morala dat na streho, ker bo premalo prostora.
Najbrž ni treba poudarjat, kaj ženske NE spakirajo za na pot 🙂

Lp
Blaž

Seveda jo lahko ubereš po stranskih cestah, potrebuješ nekaj več časa in dobrega navigatorja. Nam se je malo mudilo in smo vžgali najkrajšo varianto – Ljubljana – Algeciras v manj kot 48 urah.
Sicer pa je Maroko po eni strani precej podoben kaki evropski državi – središča večjih mest, nakupovalni centri, McDonaldsi ipd. Po drugi (podeželje, kazbe) pa seveda hvaležno podpira naše predstave o tem delu sveta. Ne vem, kako je s hondo, ne bi se čudil, da bi imeli pooblaščen servis. Probaj avto spedenat pred odhodom. Vprašaj mehanika, če zna v bližnji prihodnosti kaj crknit – bližnja prihodnost je v našem primeru znašala dobrih 7000 kilometrov.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close