Antimalariki
Zivjo, ravno sem v Laosu, prej pa sem bil en teden v Bangkoku. Cez priblizno teden dni potujem nazaj na Tajsko, najprej v Chiangmai, nato na otoke. Cepil sem se le proti hepatitisu a, antimalarike pa jemljem tedensko. Punca ima malo tezav z njimi – moraste sanje, slabost, … jaz pa nimam tezav. Jemljeva jih predvsem zaradi Laosa in severne Tajske, kjer je verjetnost malarije nekoliko visja. Ce bos potovala le na jug (iz Bangkoka) islim, da jih ne potrebujes jemati. Sicer pa se en nasvet – tule ena tableta stane 40 batov, kar je okoli 220 SIT, pri nas so pa precej drazji. So pa isto tablete lariam, z isto sestavino, le da jih proizvaja neko drugo podjetje (svicarsko!!!!!). Jemati pa jih moras zaceti en teden prej preden vstopis na malaricno obmocje. V Bangkoku z lahkoto dobis VSE, cisto VSE, kar potrebujes, pa se ceneje – punca je zbolela, sva sla k zdravniku, pa je dobila tablete, ki so zelo poceni in dobre za kak hujsi prehlad (klime pa to). Od doma pa vzami antibiotike (amoksiklav, naj ti jih tvoja zdravnica predpise kot preventivo!!!!).
Lep pozdrav, veliko uzitkov na potovanju po Tajski, bo nepozabno, pa brez skrbi!
Cao Klemen!
Hvala za nasvet in upam, da se je tvoja “boljsa” polovica ze pozdravila! :)) Uzivajta se naprej, potem pa tlele na forumu malce deli obcutke z nami, ki se odpravljamo na Tajsko. Midva s fantom greva 30.1.03. aja ves kaj me tudi zanima…koliko si placal za letalsko karto in kje si jo kupil?
papa
ursi
Za severni del Tajske priporočajo Doxicykline – kar pri nas dobiš kot Vibramycine (predpiše ti jih osebni zdravnik), lahko pa jih za malo denarja kupiš v Bangkoku. Glede na to, da ima veliko ljudi slabe izkušnje z Lariamom ti predlagam to drugo varianto (sama nisem imela z njimi čisto nobenih problemov).
LP
Belka
Zdravo Ursa se enkrat,
ja najprej za karto. Midva sva jo dobila kr na STA-ju v Ljubljani ze kr neki casa nazaj. Zdele sva u Chiang Raiju, se pa odpravljava naprej na treking in potem v Chiang Mai. Karta je bla okol 150000 SIT po glavi z vsemi pristojbinami vred. Imava pa karto do Bangkoka in potem iz Singapurja nazaj. Koliksne so cene je odvisno od tega koliko casa nameravas bit na potovanju. Ce bos manj kot en mesec potem so baje karte lahko precej cenejse. Midva imava karto povratno za potovanje za dva meseca tko da ne vem. Sem pa slisal od nekaterih, da je pametno po nekaj agencijahy po LJ poklicati in prositi, ce ti lahko najdejo najugodnejso varianto. Menda se dobi karta za okoli 120000 SIT povratna do Bangkoka, jaz vec ne vem. Masl klic okol pa bos vidla. Ja pa ce sta slucajn stara pod 26 let pol so tud ugodnosti (STA).
Drugac sva bla pa 14 dni v Laosu in je zelo fino it tja pogledat. Vizo pa vse si zrihtas tule, kjerkoli, ni drago, moras pa imeti pol tajsko vizo za dvojni vstop – seveda sam ce bos tu vec kot 1 mesec. Drugac vize ne rabis. Laos je precej bolj primitiven, pivo je tam zelo poceni (120 SIT za 680 ml), po Mekongu se vozis z ladjo, slow boatom dva dni za 11 dolarjev, uporabljat mors sam lokalnipromet, je precej ceneje kot preko agencij. Dozivetij je tam dovolj vsako minuto tko da ne bi nasteval.
Tajska je ze bolj razvita tud turisticno, bila sva do zdej le v Kanchanaburiju, most na reki Kwai pa to, pa jahanje slonov, pa kopanje v vrelcih, slapovi,… Tule v Chiang Raiju so dobre moznosti za treking – sam so cene ze kr visoke. Tko da bova sla najbrz malo ven iz mesta v gore u en guesthouse, kjer gres lohk na treking u lastni reziji. Pol pa u Chiang Mai, pa nazaj na jug, proti otokom in Maleziji.
Lariam kot antimalarik je baje u redu, tu ga dobis ceneje, srecala sva tudi dva Slovenca, izkusena popotnika, k sta dejala, da Lariam, tud ce ne prime, zelo pomaga, da dobis le lazjo obliko, k je ozdravljiva v enem tednu. Tko da vecina se vedno jemlje lariam, itak je moznosti za dobit malarijo zelo malo, lariam je dokaj poceni, pa na en teden jemljes, pa tud kakih stranskih ucinkov vsaj midva ne cutiva, mislim, da nekateri mal pretiravajo s tem.
Vso sreco, drugac pa se mi2 vrneva 10. januarja nazaj v Slo, tko da ti lohk se kej napisem, ce te bo zanimal.
Forum je zaprt za komentiranje.