Najdi forum

VRTOVCEVA POT

V nedeljo grem na pohod po Vrtovcevi poti, pa me zanima, kje to poteka in cemu oz. komu je posvecena, ter na katere zanimivosti moras biti pozoren. Hvala za inf.
Alenka

Vceraj je bil pohod po Vertovcevi poti, ki se je zacela lani ob 150-letnici Vrtovcevega rojstva. Bil je zupnik, ki je delal v Vipavski dolini v Gorici, Smarjah in na Planini. Ljudi ni ucil le mas in verouka, temvec tudi o morali,poljedelstvu, zivinoreji in vinarstvu. Ljudje se danes pridelujejo tam pristno bio hrano,pri pridelovanju pa uporablajo mesanje posevkov in zastiranje zemlje z listjem in suho travo in ljudje pravijo, da je tu ostala njegova kultura, saj je o tem v tistem casu napisal kar nekaj knjig. Vipavci so se v njegov spomin zelo potrudili, saj smo vsi udelezenci bili postrezeni z domacim cajem, vinom, sadjevcem, doma specenim pecivom, pa tudi zabeljeno kislo zelje in klobase so nam skuhali. Vse to je castila obcina in krajevne skupnosti, pa verjemite, da nas je bilo veliko delezencev, saj smo prisli iz vseh slovenskih krajev. Na koncu so obdarili, najstarejso udelezenko, najstevilnejso skupino. najboljsega vodnika in najbolj oddaljene udelezence s knjigo o vinarstvu in poljedelstvu v Vipavski dolini, najmlajsi udelezenec, 4-letni fant pa je dobil cokolado.Za dobro vzdusje, cudovito organizacijo in lep sprehod po svezem zraku in cudoviti naravi sem jim nadvse hvalezna.
Alenka

ZIVIJO,TUDI MENE ZANIMAJO SE NEPOZNANE POTI. KER SEM ORGANIZIRAN POHOD ZAMUDILA MALO NAPISI KJE POTEKA TA POT – ZACETEK POTEK IN KOLIKO JE DOLGA.
HVALA LEPA , PA LEP POZDRAV !

To je vinska pot, ki poteka juzno od Ajdovscine, zacne se pod lipo v vasi Ustje in poteka cez vasi Dolenja, Planina,Smarje in Vertovce. Je krozna in se iz Vertovc cez sedlo spet spusti v Ustje. Pot je oznacena in markirana. Dolga je cca. 3 ure zmerne hoje brez postankov. Lep izlet ti zeli
Alenka

Veseli nas, ker ste se udelezili pohoda in bili zadovoljni z organizacijo. Tudi mi smo veseli, da se je pohoda udelezilo, kljub slabim vremenskim obetom, veliko stevilo pohodnikov (1.200). Upamo, da se bomo ponovno srecali v naslednjem letu.
Vabljeni na dneve odprtih vrat vipavskih hramov, ki bodo vsak konec tedna v razlicnih vaseh, do konca leta.

Alenka Č. Kobol, Občina Ajdovščina

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close