srednja amerika
hojla.
mene zanima kako je s Kostariko. Bojda je VELIKO americanov (beri: ZDA), ful enih ameriskih hostlov; varianta veliko ZDA mladezi si odpre tam hostel. kako je s tem? gneca s turisticnimi ponudbami al se se zmerej da najti raj? FUL HVALA ZA ODGOVOR!
Poleg te državice, me zanima še za ostalih 6; torej: Panama, Nicaragua, El Salvador, Honduras, Guatemala, Belize
Kako je z njimi. Je bil kdo tam? Kakšne so izkušnje? Je kdo kej slišal? KARKOLI.
Drgač mam pa jst namen nardit turo čez tole ožino, pa če se kdo kje zadržuje al pa kej podobnega….oglasi se!
lp
Če nameravaš čez srednjo Ameriko se najbolj pripravi na veliko težav in stroškov z vizami. S sestro sva letos potovala malo po Mehiki, potem pa še 4 tedne v Gvatemali. Za Gvatemalo naprimer ne dajo vize (vsaj ne uradno), če nimaš karte za naprej iz Gvatemale (beri letalsko karto iz Gvatemale). Zoprno!
Dtugače je pa država zelo zanimiva. Zelo je raznolika. Imas vsega. Džunglo, karibsko obalo, pacifiško obalo, spektakualrne ruševine, lepa mesta in pa 37 norih vulkanov. Pa še relativno poceni je.
Vsekakor vredno obiska!
Rok
Ne vem od kod Roku tale informacija ampak tole definitivno ne drži, ker sem sam bil tam doli letos. Sicer je problem za Guatemalsko vizo, ker se dolgo čaka vendar ne zahtevajo letalske karte. V bistvu moras imeti neko letalsko karto(mislim, da to tudi ni nujno) in jim objasnis, da bos letel domov od drugod ter da bos zapustil drzavo po cesti.
Sam sem rihtal vizo v Kostariki in dobil vizo v enem dnevu potem, ko sem dobil pismo avstrijske ambasade v katerem so prosili ambasadorja naj mi izda vizo. Mogoce lahko taksno pismo dobis ze doma od nase ambasade.
Ma tale Rok dela paniko brez veze!
Jaz sem edino imel problem dobiti vizo v Hondurasu za Gvatemalo. To je res pizdarija in ti jo sploh ne dajo , ker smo za njih še vedno na listi z bivšo jugo. Zato serm potem moral v Belize, ker sem letel iz Gvatemale(je bilo to obvezno) in sem jo tam dobil. Vendar ne poskušaj te variante. Če hočeš iz Hondurasa v Gvatemalo imej raje vizo že prej. Tako je bilo vsaj letos aprila.
Za Nikaragvo zdaj tako ne rabiš več vize.
Za ostale je pa frendica vse dobla tam, , vendar je potovala od zgoraj navzdol.
Joj kaj ti zavidam! vseeno pa uživaj
Se strinjam z Rogijem. Ce je mozno zrihtaj vize doma, še posebej če ne znaš špansko. V Kostariki sem šel na Gvatemalsko ambasado, razložil situacijo-da ne morem čakat en mesec in da pride oče v Guatemalo. Ambasador mi je dal sam idejo glede pisma, nato sem sel na avstrijsko ambasado kjer sem dobil pismo v pol ure. Nazaj na ambasadi sem takoj dobil vizo. Viza za Guatemalo je zastonj!
Vizo za Kostariko sploh ni problem dobit kjerkoli v srednji ameriki-čaka se maksimalno 24ur.
Za Panamo so sicer problemi vendar se da zment. Če kdo slucajno potuje v Panamo iz Ekvadorja naj ne rihta vize v Quito-ju, ker boš plačal 3x vec za vizo, pa še živce boš zgubil.
Rogi, daj pozdravi ti svojo kolegico(iz Zalca ne?), misliim da sem jo srecal v Nikaragvi.
tale z nikaraguo? a je potrjeno, da ne rabimo vize? Jaz sem govorila z MZZjem, pa so mi rekli da se rabi, res pa obstaja varianta, da je gledal na njihovo internet stran, ki zna bit zastarela.
kako je blo pa s to tvojo frendico? a je potovala sama? me zanima kako je kej z varnostjo? na splosno, pa mogoce za zenske. spansko znam tok, da me noben ne bi prodal…
lp
hi, zavesa!
s prijateljem sva ustanovila popotniško društvo in peljema v začetku decembra eno skupino v mehiko. potem bova nadaljevala pot proti jugu in obiskala vse države srednje amerike razen paname! iz mehike odrinema cca. 17. decembra in grema najprej v Belize od tam v Honduras, nikaragvo, kostariko(kjer bova poskušala dobil zastonj vizo za gvatemalo!!! če to drži!!) in potem še san
salvador in gvatemala.
lahko se doli dobimo pa skupaj potujemo, ali pa se dobimo na novoletni fešti…
midva grema s šotorom in spalkami.
Prosim javi mi kako si uredila z vizami za te države, ker midva nimava še nobene!!
Če ti je v interesu ib bilo najboljše, da bi se pred odhodom dobili, lahko pa me tudi pokličeš! Midva grema na pot 23. novembra!(mehika)
Vabim tudi ostale popotnike, da se pridružijo, če bodo v tem času kje blizu!!
moj mail:dejci77@yahoo.com, gsm:041/322-185
lp, Dejci
Tudi oce je na Dunaju dobil vizo brez placila. Se najmanj problema bosta mela s pridobotvijo vize za Guatemalo verjetno v Mehiki, ker jo tam lahko dobimo Slovenci v enem ali dveh dneh brez velikih komplikacij ali razgovorov z ambasadorji. Nasvet: v Kostariki na Guatemalski ambasadi recta, da pride nekdo od starsev tja, da boste skup potoval.
zavesa: Vize za Nikaragvo ziher ne rabmo, ker sem bil tam junija. Ce ne verjames poklic ambasado na Dunaj pa ti bodo to tudi uradno potrdil.
hojla!
povej kako je s prevozi (javni in najcenejsi).
kako je s spanjem, kok stane hrana. kok gre povprecno kesa na dan? seveda za LOW budget!
kako je pa z vodici? a je lonely planet za posamezne drzave kul? a ma kdo kaksnga odvec? 😉
dez? je motec al osvezujoc?
atlantska obala – kako je z njo? folk? klima? nevarnosti (zivali,..)
bolezni -a rabm tablete proti malariji?
ce se se kej spomnim, napisem!
LP
prevozi- vsekakor avtobusi. vlakov in drugih javnih prevozov nimajo. avtobus je zelo poceni, razen v Mehiki, kjer se ti splača vzeti s seboj ISIC kartico za popuste, midva sva na tak način prišparala 50 dolarjev.
prenočišča- midva sva seveda iskala najcenejše. povprečno sva plačevala 8$, s tam, da so se tu pa tam pojavili kakšni ščurki.
Hrana- imajo najboljšo kuhinjo kar jih poznam. ješ lahko na tržnicah, kjer je zelo poceni, ali pa v takih majhnih komidah, ali kuhinjah, kjer je še tudi zelo poceni. v malo boljše restavracije nisva hodla, ker nisva imela denarja.
vodiči- Lonely Planet- Central America on shoestring, ki vsebuje Belize, Gvatemalo, Honduras, El Salvador, Nikaragvo, Kosta Riko in Panamo. Mislim, da se ti ne splača vlačit LP za vsako državo posebej, ker ni tak lahko 7 kjnig prenašat na okoli.
Morje- midva sva bila na Karibih v Hondurasu na otoku Utila, ki je med mladimi zelo popularen. večina jih hodi tja delat potapljaške izpite, ki so ful poceni. morje je lepo, sonce žge, plaže peščene, pod palmo pa senca in pivo.
Tablete- midva nisva jemala nobemih tablet, sva pa prvi teden kupila mrežo proti komarjem, ker en teden nisva spala. brez nje ne greva več nikamor. pa vzami si 2 autana in akut, ki si ga pošpricaš, če te komar že piči in potem več ne srbi.
če želiš mi lahko pišeš tudi na mejl, pa ti povem vse kar te zanima: blaz_jana@hotmail.com lep pozdrav.
Forum je zaprt za komentiranje.