sicilija
S fantom greva konc septembra na sicilijo za deset dni (mogoče več). A mi lahko kdo pove koliko dnarja prbližno rabva. A se bolj splača vlak al mogoče rent-a-car al še kej tretjega? kaj se splača pogledat, kje spat (kolk prbližno stane) in kolk približno stanejo avtobusne ali železniške povezave po siciliji in če so kej bl razvite k v Sloveniji. Hvala
Ana, zelo primeren čas za Sicilijo sta izbrala, ko ne bo več vroče in Italijani ne bodo več imeli počitnic. Glede denarja, cene hrane so v trgovinah podobne kot pri nas, v restavracijah nekaj procentov višje, prenočišča od 20 evrov naprej (mogoče jeseni tudi kaj manj), mestni avtobus ali metro v kateremkoli mestu v Italiji 77 centov, bencin okrog 2 evra…, vstopnine tudi do 10 evrov,…
Vlak je relativno poceni (primerljivo z našimi cenami), vendar vozi samo po svojih progah. Če si hočeta kaj več ogledati, bo vsekakor bolje najeti avto, še bolje pa bi bilo kar s svojim potovati. Pa še en namig – če imata avto, se da kdaj tudi pri kakšnem prenočišču prihraniti.
Glede ogledov bo najbolje, da vzameš knjigo v roko in si tam pogledaš. Sicilija je polna zanimivosti, ki se jih splača videti. Mogoče bi ti poleg antičnih znamenitosti, ki jih ne bi našteval, predlagal vzpon na Etno (pazi, nad 3000 m) in če imata dovolj časa tudi skok na bližnje Liparske (Eolske) otoke, od katerih obiščita vsaj Vulcano (najbližji Siciliji) in Stromboli (živ vulkan). Za prvega zadošča poldnevni obisk, za drugega pa rabita kar dva dneva zaradi nočnega vzpona na vrh.
Živjo !
Na Siciliji sem bila pred 4 leti, glede na svoje izkušnje (potovala sem večinoma z vlakom in avtobusom) predlagam, da vzameta šotor, kempov je kar nekaj, jaz sem bila nekaj dni stacionirana v Agrigentu (JZ obala Sicilije) – Valle dei templi se splača videt – potem pa od tam delala izlete – fuuul priporočam Piazza Armerina (vila iz časov ne vem katerega rimskega cesarja, vse v norih mozaikih). Potem je zanimivo mestece Sciacca – znana po keramiki (od tam sem navlekla kar nekaj krasnih zadev). Potem se splača videt na vzhodni obali mestece Taormina. Na severni obali je mesto Cefalu (baje je tip mesta kot naš Piran), če si na Siciliji greš valjda v Palermo (ima svoj čar). Ker gresta za cca. 10 dni, se odločita samo za en del Sicilije (mogoče Etna, Taormina v kombinaciji s kakšnim Eolskim otokom, pa mogoče še Cefalu). Razdalje so kar precejšnje in verjetno nima smisla, da samo laufata okrog in si vse zelo na grobo ogledata. Sta pa res izbrala dober čas, konec ferragosto (jaz sem pred 4 leti ujela najhujšo gužvo tam okrog trapastega Marijinega vnebovzetja in je bila norišnica povsod) Tudi s prenočišči ni frke, jaz sem imela Lonely planet ali nekaj podobnega in sproti “rezerviravala” prenočišča (Taormina, Palermo). Če je meni uspevalo v tisti gužvi, bo vama sploh.
Za konec še to: Sicilija je krasna, zato še enkrat predlagam, da si ne delata planov s preveč destinacijami, ampak poskušajta Sicilijo doživeti.
Buon viaggio,
Alma
Forum je zaprt za komentiranje.