turcija
Oj!
Turčija je zakon! Ne vem na kašno potovanje greš, al bolj ležat na plažo al tud mal okol, ampak v vsakem primeru se boš mel super.
Seveda je driska skorej obvezna, tako da nujno vzemi kaj res učinkovitega, še bolje pa je, da kupiš kar tam. Na oglje lahko pozabiš, njegova učinkovitiost je enaka učinkovitosti Septolete pri hudi gripi. Torej v Turčiji lahko kupiš zelo učinkovite tablete za približno 150 SIT, ki so pa bolj prebavljive kot nekatere slovenske, zaradi katerih pa poj cel tedn ne morš kakat.
Na začetku ti bo zlo čudn z vsemi tistimi miljoni v denarnci, ampak se hitro privadiš, en mil. pa je približno 140 SIT. S seboj lahko vzameš evre ali dolarje, menjava je približno 1:1, torej se ti bolj splača vzeti evre, ki so pri nas cenejši. Ne me pa prijet za besedo, so podatki stari 14 dni, dolar pa pridobiva vrednost.
Hrana je super, tok dobr in res pocen se mal kje je, kosilo ali večerja stane tam od 3 do 4 miljonov, torej manj kot 500SIT in to za vse prstke polizat, pa orng se naješ.
Če boš ob morju, pejd nujno na kakšen izlet, večinoma ponujajo Pammukale in Capadocijo. V prvi so izviri termalne vode, ki so ustvarl take bele apnenčaste terase, fajn za pogledat, ampak niti slučajno tok zanimiv k Capadocija. Tam se počutiš k da bi bil na Marsu, ne znam ti opisat, boš pa tam zihr vidu slikce…
Zvečer ni problema za žurat, najprej greš lepo na apple tea (njama), pa na vodno pipo v kšn lokal, ki jih je ogromno, najbolš pa je v takih, kjer nimaš stolov, ampak blazine na katerih ležiš, pa njihovo muzko, ki ti skor kar ušeč rata poj k se navadš.
Ja sevede pa še barantat morš, čeprav ti je na začetku mogoče mal smotan, na koncu že zlo uživaš pri tem, cena pa se ponavad zbije za polovico, torej moraš svojo začetno ceno postavt precej nizko. Denarja pa kljub ponavadi ogromni količini nabavljenega ne zapraviš veliko, ker je res vse zelooooooo poceni. Pa še dobr pir majo!
Oj!
Ja je vse precej pocen, dost ti pove že to, da zlo velik folka tja pride z eno potovalko, vrne se pa z dvema. Najbolš je kupvat “originale”, maš ful dobre ponaredke, ki se preverjeno ne strgajo k jih hočeš prvič oblečt, niti ob številnih nadalnjih poskusih, maš ogromno majc, bund, jaken, kavbojk… Doma vpraš, če kdo rab usneno jakno al pa rokavice, to dobiš za 20% cene v Sloveniji, kvaliteta je pa super. Splača se kupit tud zlatnino in srebro (lahk poskrbiš za vse rojstne dneve v bližni prihodnosti), je pa večinoma zlatnina narejena tako, da ni votla znotraj, kar pomen več zlata in visoka cena. Ja seveda, pa če boš mev kšno punco sabo – torbice, uh, nebesa…
Tisto za drisko je pa Lopermid. Od doma pa vzem Nelit, to je prašek za nadomeščanje izgubljenih elektrolitov.
No, srečnež uživi, mej se lepo, pa čim manj pogostih obiskov stranišča…
lp, mfG
Kdaj pa odhajaš? A greš z agencijo? Jest sm bila sredi julija do srede avgusta in je bila Antalya prevroča, zato nisem šla dol, sem šla direkt iz Izmirja v Konyo. Baje je Antalya zelo obiskana zaradi lepih antičnih ostankov in plaž, velik žur, toda tudi zelo turistična, to pomeni, seveda da so stvari malce “dražje” – še vedno zelo zelo poceni, glavno da barantaš – čeprav, tam kjer je veliko turistov tudi barantanje ne deluje več (vpliv zahoda, kej češ). Denar pa rajši sproti menjaj, jest sem vzela dolarje in bančno kartico.
Za kartico pa glih nimam ideje. K sem pisala iz Turčije, sem večinoma napisala, da ne pridem več domov, pa še kak domačin se je podpisal, pa so moji mislili, da me res ne bo več.
Živjo,
Z ženo se 15.Sept. odpravljava za dobre 3 tedne raziskovat Turčijo .
Sicer sva oba pustolovca in vajena takšnih in drugačnih popotovanj ter dežel, pa se vseeno vedno rada malce pripraviva na pot in povprašava po dobrem nasvetu !
Čeprav imava v grobem pot že izdelano, bova vesela vsakega novega predloga in informacij , ki jih bova nato po presoji vključila v program .
Najin program bo zgledal nekako takole :
ISTANBUL, BURSA, IZMIR, SELCUK (EPHESUS+PAMUKALE), FETHIYE, OLYMPOS + ANTALYA, KAPADOKIA (GOREME), ANKARA
Prosiva, da nama podate čim več dobrih informacij o kakšnih zanimivostih pri teh krajih oz. tudi druge kraje , ki bi si jih vi ogledali.
Vse tiste , ki pa ste Turčijo že prečesali pa naprošava še za sledeče informacije :
1.- PRENOČIŠČA IN HRANA (HOSTLI IN PRIVAT PENZIONI OZ. B&B) ?
2.- HIGIJENA ?
3.- KAJ NUJNO VZETI S SABO IN KAJ VREČI ŠE V NAHRBTNIK TER KAJ KUPITI DOL ?
4.- PREVOZI Z BUSI OZ. VLAKI TER PREVOZI PO MESTIH IN KRAJIH (CENE) ?
Ali lahko barantaš za ceno karte ?
5.- CENE VSTOPNIN ZNAMENITOSTI (Baje so “svinjsko” drage ) ?
6.- PRIBLIŽNI BUĐET NA 1 DAN NA OSEBO (HRANA+POSTELJA+BUS+OSTALI STROŠKI) ?
Hvala v naprej,
Alan Alex K.
E-Mail : alan@sgn.net
P.S.: V kolikor pa kdo potuje po sledečih deželah, katere sem jaz že predelal , pa me lahko povprašate za kakšen nasvet in informacijo :
– AVTRALIJA
– MALEZIJA
– DOMINIKANSKA REPUBLIKA
– HAITI
– SEVERNA AFRIKA (MAROKO + TUNIZIJA)
– VSE EVROPSKE DRŽAVE RAZEN SKANDINAVIJE IN IRSKE
Forum je zaprt za komentiranje.