krofi niso uspeli!
sem jih naredila v petek.krasni,lepi venčki skratka super.
ko sem jih delala po raznih receptih mi nikoli niso ratal.nekaj je bilo vedno narobe. zdaj se jih ne bojim.zamesim na hitro ( jih ne gnetem 10,15 min.tako kot nekatere) nič ne vagam-delam po občutku.zamesim bolj mehko kot trdo,ne režem z obodcem ampak jih trgam.vedno mi sedaj lepo uspejo.poskusite z čim manj kompliciranjem in uspelo vam bo.pa lepe krofe vam želim.
premalo ali preveč vzhajano ,možno pa rudi če jih režeš z obodcem.če je zadosti vzhajano probam tako da ko s prstom pritisnem testo ne ostane jamica ampak se lepo poravna nazaj.poskusi jih trgat in v dlaneh lepo oblikuj kroglo,aja pa ko hajajo jih nič ne obračam,ampak ga obrnem ko ga dam v olje
.če se ti naredi ko ga daš v olje mehur ga z zobotrebcem prebodi.želim ti lepe krofe,lepe kranceljne in pa poročaj.
meni vedno uspejo.olja se običajno napijejo ce ni pravilno vzhajano.olje se peni če je preveč moke ali pa je že prestaro.takšne so moje izkušnje.ko sem se jih učila po raznih receprih tud moji vedno niso imeli venčkov dokler nisem pogruntala kdaj so dovolj vzhajani,olje se mi pa ni še nikoli tako penilo kot tebi,razen če sem jih že pekla v tem olju in je bilo že prestaro.kar korajžno.ne poznam ženske ki bi ji krofi uspeli v prvo.jest sem jih mogoče delala desetkrat al pa še večkrat dasem se navadila.men naprimer,ko sem jih rezalaz obodom so bli tisti vedno lepši ko sem ostanke še enkrat pognela in zrezala.
Sama sem nekaj svojih izkušenj napisala tu:
Morda pobrskaš še za receptom za Tajnine krofe… recept so zelo hvalili…
Iskalnik, pa nastavi od leta 2003 naprej!)
Hojla,
evo da se ne boš matrala iskati recept bom ga kar sem prpopala:
1 kg moke (pol gladke, pol ostre moke)
9 dag kvasa (2 kocki ali 1 kocka kvasa in 1 pecilni prašek)
1/2 l mleka
7 rumenjakov
6 dag sladkorja
1 vanilijev sladkor
1 dl olja
1/2 dl ruma
1 kavna žlička soli
1/2 limoninega soka
Rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor stepamo, da postane masa penasta in naraste. Dodamo olje in rum. Mešamo dalje in počasi dodajamo sol, limonin sok, vzhajani kvas, preostanek mleka in moko. Mešamo še približno 10 do 15 minut. Ko je zmešano, maso zajemamo z jedilno žlico in oblikujemo kroglice (približno 7 – 10 dag mase v kroglici) in jih pustimo vzhajati približno 30 minut. Med vzhajanjem jih lahko obrnemo, tako da vzhajajo z obeh strani. V kozico damo za 3 prste olja in jih v ne prevroči maščobi zlato -rumeno spečemo.
Iz tega testa naredimo 24 krofov
verjemi mi, da ko sem prvič delala po tem receptu so krofi imeli za dva prsta visoki venec in so me moje hčerke vprašale:” mami kaj si jih čarala?”
Iz dna srca sem se jima nasmejala za to vprašanje in po tem času delam kroge samo po tem receptu. prej pa so bili tudi moji vse sorte oblike, tanki debeli…..
če si skeptična, pa naredi samo iz polovice sestavin (12 krofov).
Veliko uspehov pri peki krofov!
tajna
Ja priprava je ena velika zanka. Se spomnim, da nekaj let nisem znala narediti preprostih krompirjevih cmokov. Bolj, ko sem mesila bolj je bilo lepljivo, pa sem še dodala moke, pol so bili pa gumijasti. Recepti niso nič pomagali dokler nisem v splošnih navodilih v Ivačičevi knjigi prebrala čaroben stavek, da moramo krompirjevo testo zmesiti na hitro ne pa mečkati v nedogled…takrat sem se naučila da ni dobro spuščati tistih dolgočasnih splošnih napotkov, ki so v vsaki kuharski knjigi. Najboljše pa je če pri pripravi gledaš v živo kakšno kuharico, ki ji dobro uspeva določena stvar.
Jaz jih tudi cvrem v fritezi. Najprej jo zaprem, pustim 3 minute, odprem, krofe obrnem in pustim odprto še 3 minute.
Peni se baje zaradi preveč sladkorja.
Mogoče krofe pretanko zvaljaš, zato neenakomerno vzhajajo. Jaz sem jih valjala pretanko ( da jih bo več) pa so imeli notri postojnske jame.
Prvič zaprto, po obračanju odprto. 165-170 stopinj, po 4 minute na vsako stran.
Valjam jih nič, prvič testo hajam pol ure nad radiatorjem, nato trgam koščke in vsakega proti sredini nahitro premesim, pomokam, potlačim in položim na pomokano krpo na radiator, ne prevroč , in pokrijem s krpo. Hajam še eno uro, potem pečem.
Testo pa naredim iz Hit-mix-a in vedno ratajo odlični.
Tudi včeraj so bili.
Miranda
POzdravljena,
hi kako so lepi, čestitke! Vendar iz tvojega opisa vidim, da si kar precej časa porabila zato, da so ti ratali takšni. Moje izkušnje so, da čimmanj komplikacij. Tisto hajanje nad radiatorjem, pa zapiranje vrat, da ne bo prepiha…itd., itd, je vse brez potrebe. pač imam svoj recept (nekaj postov višje) in vsa ta ceremonija odpade, ker pač ni potrebna- sem pa tudi človek ki ima rad hitro pripravljene, a dobre jedi. če mi to uspeva? naj ocenijo drugi. Ni nič lešega, da prideš ob 17 uri iz službe ob 19 uri imaš na mizi slastne krofe in ob 20 uri – groza ZMANJKALO JIH JE!
še naprej uživajte v kulinarični ustvajalnici
Tajna
Forum je zaprt za komentiranje.