Želatina-kaj delam narobe?
Že drugič sem uničila sadno torto, saj se mi želatina nikakor noče strditi.Tako naredim zelo dobro sadno torto, ki pa jo na koncu uničim s prelivom, ki se razlije po torti….:(((
Prosim za nasvet kako naj naredim želatino, da se bo strdila?Uporabljam želatino dr.Oetkerja, ki je mleta.Uporabila sem že tudi lističe in mi prav tako ni uspelo, kljub temu, da vedno delam po receptu.Za koliko tekočine zadostuje en paket?V receptu namreč piše, da želatino zmešamo s 4 žlicami vode.Nato pustim mešanico, da nabrekne ( nekje 10 minut ).Od tukaj dalje pa več ne znam.Kaj potem naredimo? Segrejemo želatino, da se raztopi ali kako? Kdaj pa dodamo še kaj vode ali kompota, saj za to, da pokrijemo celo torto potrebujemo kar nekaj želatine, a ne?
Hvala vsem za nasvet!Želim vam lep dan!
Nina
Dobro jutro Nina?
A uporabljaš prav želatino ali tisti preliv za torto. Z želatino nimam nekih posebnih izkušenj (razen za dodajanje v kakšne jogurtove nadeve),torte pa,če jih prelijem ,jih prelijem s tem prelivom za torte (v istih zavitkih kot pecilni,vanilij).Nikoli ni problemov,od začetka sicer izgleda bolj tekoče,a ko daš v hladilnik se vse lepo strdi.
Tudi sama sem imela na začetku težave z želatino in sicer večje z mleto kot s tisto v lističih. Sedaj teh problemov nimam več, ker pa želatino uporabljam le nekajkrat na leto, me je vedno znova strah, da zadeva ne bo uspela, vendar je srah zmeraj odveč. Uporabljam želatino v lističih, ki jo namočim v vodo za približno 10 minut (raje kakšno minuto več kot manj). Nato jo ožamem oz. vzamem iz vode in stresem, da pade vode z nje in jo dam v nekaj tekočega, kar je sestavina kreme (jogurt ali malo nestepene smetane ali sadni sok) in to segrejem. Segrevam na zelo nizki temperaturi (da je tekočina le mlačna in ne vroča; s premočnim segrevanjem imam slabe izkušnje) in ves čas mešam. Ko se želatina raztopi, jo vmešam v ostalo kremo in to je to. Želim ti veliko uspeha pri nadaljnjih poskusih!
Tako kot je opisala m71, dodala bi le, da ko je želatina stopljena v delu tople tekočine za kremo (jogurt smetana), tej manjši količini dodajte par žlic ostale mase za kremo, temeljito premešajte nato spet par žlic mase za kremo, nto postopno združite obe masi. Gre za to, da se želatino dodaja postopno in dobro premeša med ostalo kremo, drugače se ne bo enakomerno strdila.
Ves čas manjka tisti glavni podatek, za koliko tekočine je želatina… to je tudi mene najbolj begalo. Orientacija: 1 vrečka (10-12 g) je za 1/4 litra tekočine.
Najbolj enostavno je vrečka Preliv za torte, kot so napisale zgoraj, vrečka je enake velikosti kot vanilijev sladkor ali pecilni. S tem se splača začeti. Na zadnji strani je do pičice vse napisano, preprosto ne moreš zgrešiti. Jaz sem si v glavi postavila, da se to dela enako kot puding. Prašek iz vrečke streseš v lonček, dodaš 2 žlici sladkorja in malo hladne vode, pustiš nekaj minut. (Dr.Oetkerjev preliv niti ni potrebno puščati, da nabrekne, kar takoj naliješ celotno količino vode – glej navodila na vrečki).
Posebej zavreš 1/4 litra vode, odstaviš in počasi vmešaš noter nabreklo želatino, da se sproti topi. Sicer piše, da daš nazaj zavret, vendar ni nujno, važno je samo, da je lepo stopljeno. Tako dobiš čisto tekočo zadevo, ki jo je dobro pred polivanjem malo pohladiti (podobno kot stopljeno čokolado). Potem preprosto poliješ po torti in to je to. Glede na to, da je torta mrzla, plast preliva tanka, želatina pa že malo ohlajena, je treba kar pohiteti, da se ti sploh še razliva. Posebej Dr.Oetkerjev preliv z napisom Hitro strdljiv je res hiter.
Vidiš, preprosto ne moreš zgrešiti.
Listi želatine? Menda 6 listov ustreza 10-12 g mlete želatine (v vrečki).
Druge tekočine? Namesto vode lahko zavreš sadni sok, sam ali razredčen z vodo. Tako lahko dobiš obarvani preliv. 1/4 litra oz. 1 vrečka je običajno dovolj za klasično velikost torte, tj. premer 26 cm.
Želatina drugače? Najprej osvoji tole s prelivom. Za kreme iz smetane, skute, jogurta ipd. je v receptu navedeno, koliko lističev ali koliko gramov želatine je potrebno. Tam je tudi mene vedno malo strah, saj je krema čisto tekoča in šele naslednje jutro vidiš, ali je uspelo 🙂 Čisto od oka in po mojih izkušnjah za orientacijo: 10 g želatine (6 lističev) je dovolj za 1/2 litra stepene smetane ali jogurta, saj jo samo utrdi, ne želira iz nule kot vodo.
Evo, pa je spet roman, jaz ne znam na kratko, sorry. LP Mimi
zdarvo
tudi sama vse več in več uporabljam žaletino (tisto v lističih) in moram priznati da je zakon…sladico so the best of!!!
kako jo jaz uporabim: npr, če sladica zahteva smetano, jo 1/3 odlijem v kozico in jo segrejem skoraj do vretja (ne sme zavreti!!!), vanjo potem dam žaletino, ki sem jo namakala cca 10 min v HLADNI vodi (žaletino dobro ožamem), premešam, da se raztopi in potem vlijem v “kremo”…vedno uspe. PS: ker je vse skupaj tako zelo tekoče, tudi mene vedno znova in znova skrbi ali bo uspelo…ampak vedno da 🙂
Jaz veliko uporabljam kar želatino v prahu, ki jo vmešam v tekočino in mi je zaenkrat vedno super uspela ter se strdila.
Je pa res, da želatina ne uspe s sadjem kot je kivi, ananas, pa verjetno še s katerim.
V tem primeru lahko uporabite vanilijev puding, kot sem to naredila jaz v tej kivijevi piti s mascarpone sirom..;) http://tastasty.com/2015/01/14/kiwi-and-mascarpone-tart/
Res je, želatina se pri nekaterih sadežih ne bo strdila. Zakaj je temu tako?
Torej želatina je protein, torej je sestavljena iz osnovnih enot – aminokislin. Večina organizmov (živali, ljudje, rastline) imamo encime, ki nam pomagajo pri razgradnji hranil. Npr.: v našem telesu imamo encim amilazo, ki nam pomaga pri razgradnji sladkorjev, v manjše enote, da lahko le te naše telo lažje uporabi. (To je le primer, encimi imajo še več funkcij v našem telesu in ostalih organizmih).
Torej tudi nekateri sadeži imajo encime, ki razgrajujejo proteine, torej posledično lahko razgradijo tudi želatino. Zaradi tega želatina izgubi svojo funkcijo in se ne strdi.
Sadje, ki vsebuje encime in razgradijo želatino so papaja, ananas, kivi…
Rešitev: naj bi pomagalo, da sadje prej prekuhamo na višjih temperaturi, da uničimo te encime, posledično pa želatina deluje, se strdi. Ali pa uporabite kakšno drugo stredstvo za strjevanje kot je npr. agar agar(ni sestavljen iz proteinov in se ne uniči ob encimih)
Če koga bolj podrobno zanima delovanje encimov na želatino pripenjam povezavo, ki to bolj slikovno predstavi:
https://youtu.be/7t7v8w7EqTM
Forum je zaprt za komentiranje.