SIROVA OMAKA ZA TORTELINE
verjetno je bil besamel z gorgonzolo !??
recept gre priblizno tako:
40g masla
30g ostre moke
6 dcl mleka
sveze mleti beli poper
nariban musk.orescek
80 g gorgonzole
sol
sestavine so zelo cca- pribl. za 4 osebe
sama delam ponavadi bolj “od oka”
na stopljenem maslu na hitro poprazimo moko /ne sme spremeniti barve/,pocasi dolivamo mleko -ves cas mesamo. ko dobro zavre,primesamo narezano gorgonzolo,dodamo sol,poper,muskat in na majhnem ognju kuhamo se cca 5 min.
v omako lahko damo se malo smetane, nariban parmezan…po zelji.
lp petra
Pa še moj način:
Stopim maslo in smetano za kuhanje, na to vržem kuhane, odcejene torteline in še malo pomešam, ter dodam še riban parmezan. Ponavadi zraven postrežem zrezke v česnovi omaki, čeprav je že samo po sebi dovolj dobro.
Drugi način: V kozico vržem malo skute, ostanke sirov iz hladilnika ali kak topljiv sir, zaželjena je tudi gorgonzola, po potrebi malo kisle ali pa tudi sladke smetane, da dobim pravo gostoto in to je sirova omaka za kakršnekoli testenine ( največkrat jo jemo z njoki, pa tudi s tortelini).
Tako pa jaz naredim krasno sirovo omako:
na žličko masla dam 2 stroka sesekljanega česna, da zadiši, prelijem z 2 dcl sladke smetane ( najraje modro za stepanje od Pom. mlekarn, ker je fino gosta – seveda nestepeno ) in 1 dcl žvrkljane kisle smetane. Začinim z baziliko in muškatnim oreščkom. Na koncu dodam še sir, mi ga imamo radi, zato vsaj 15 dkg, sicer po okusu. Mešam, da se raztopi in prelijem po testeninah.
Navedeno je za 2 osebi + dva mala otročka.
Kaz dam v kozico smeatno za kavo (boljse je smetana za stepanje, ampak ima tudi več kalorij:-((), počakam da na srednjem ognju zavre in dam noter gorgonzolo in, ce imam doma, se mozzarelo (zelo izboljša okus) pa kaksen topljeni sircek. Lahko pa samo mozzarelo in topljeni sircek, brez gorgonzole. Potem mesam, da se sir stopi in zamesam notri torteline. Parmezan si posuje vsak sam, ko ima jed ze na krozniku.
Je pa okus omake zelo odvisen od gorgonzole, ki jo uporabis. Za moje pojme je Vindija premila.
Helena
Forum je zaprt za komentiranje.