žolca
Ne vem če bo ravno recept, lahko ti pa napišem kako jo delam jaz.
Pri mesarju naročim, da mi kakih 6kosov parkljev razseka na 4 dele. PArklje operem in jih dam v največji pisker kar ga imam, pristavim na štedilnik in dam kuhat. Od začimb – poper (v zrnju), kak lovorov list, pa ni nujno, sol, včasih malo provansalskih.
Po kakih dveh urah dodam (včasih) kak kos govedine ali teletine (ni pa nujno) in jušno zelenjavo – čebulo kar samo na pol, korenje, peteršiljeva korenina, česen v strokih in kuham še kaki dve uri, vre naj čisto malo. Potem malo pomešam, če preveč povre dodam še malo vode, ko vidim, da so kožice in hrustanci odstopili od kosti ugasnem in precedim v lonec.
Pravijo da žolce ne moreš kuhati predolgo, če mi zmanjka časa vmes ugasnem in nadaljujem naslednji dan.
Zelenjavo razen korenja vržem stran, kosti dodobra očistim (je treba pazit na trše hrustančke), meso in kožo narežem na ne prevelike koščke, govedino na manjše koščke prečno na vlakna. V skodelice od pudinga dam na dno rezino trdo kuhanega jajca, narezano korenje, na koleščke narezane kisle kumarice, gor dam primerno količino zrezanega mesa in lepo razporedim, zalijem z juho. Potem je treba samo počakat, da se zadeva ohladi, jaz jih imam, pokrite s folijo v hladilniku do enega tedna. Servira pa si zadevo moj mož na krožniku, narezano na večje kose, potreseno z nasekljano čebulo in polito s polivko iz jabolčnega kisa in bučnega olja.
BTW jaz zadeve sploh ne jem in je niti ne poizkusim, pa pravi mož da je boljša kot od njegove mame, kar tudi nekaj pove.
lp tinca
Forum je zaprt za komentiranje.