Tajna-krofi-vprašanje
Hojla,
no ja tudi meni se zgodi, da kdaj ne dodam nič ruma ali kakšnega drugega alkohola, ker ga nima doma. pač dodam malo več limoninega soka in malce več mleka pa je vse v redu. priznam, da s pomarančnim sokom pa še nisem delala. bo zanimivo za pokušino.
Moram ti povedati, da sem en krof ravnokar snedla tu pred mojim PC. Njammmmm…….. Možu sem se pohvalila, da pol Sloveniije dela krofe po mojem receptu, pa me je pol zafrkaval: ” A to so tisti znameniti krofi?” Ko jih je videl pa je samo buljil, še usta je pozabil zapret, pa sem mu jih jaz – s krofom.
Imej se krofovsko!
Tajna
Sem naredila krofke, prvič v življenju in so rahli, lepi, dobri. Pri cvrenju in uravnavanju olja mi je sicer pomagala mami, saj so prvi kar preveč rjavi;). Namesto alkohola nisem dala nič, naslednjič bom dala malo več limonimega soka, pa lupinico. Zdaj pa še maškarce čakam, da jih pojejo. Hvala za recept in lep pustni dan vam vsem želim.
Jana
Tilka – ne ni potrebno nic 2x vzhajat – jaz jih bom danes ze drugic delal po tem receptu in se ze veselim. Se pa tocno drzi recepta, ker moja babica jih je delal in ji niso uspeli, sama pravi da zato, ker je bila prevc skepticna glede vzhajanja in jih je pustila vzhajati veliko dlje, zato so bili “prevzhajani” in sploh niso imeli venckov in so zelo pili olje. Sasmo drzi se recepta!
LP
Tilka, upam, da si poskusila narediti krofe in so bili kot pravijo, da so. Res je, da jih vzhajamo samo enkrat. Odkar se vrtim okoli štedilnika, vedno iščem možnosti in recepte, da čimprej naredim kosilo. Mislim, da je tisto mišljenje, dvakrat vzhajati, da vrata se ne sme odpirati…vse bolj kompliciranje in po mojem mnenju nevednost. Če daš malo kvasa notri res je potrebno dlej časa vzhajati, ker je njegov učinek manjši. Da bi pri tem dosegli določeno rahlost pa je potrebno večkrat premesiti,. Poglej, krofe zajemaš z žlico in v rokah oblikuješ v gladko kroglico. S tem, ko je oblikuješ oziroma valjaš v kroglico jo tudi hkrati mesiš. Glede kvasa pa je tako: ko kupiš suhi kvas (tudi tega lahko uporabiš – 2 vrečki) na navodilih piše, da je en kvas dovolj za 0,5 kg moke. Podobno je s svežim kvasom. Ja vedno vzamem dve kocki – vendar ko kupuješ kvas poglej na datum – naj bo res sveži kvas.Uporabljam pa kvas FALA.
toliko še o majhnih skrivnostih, ki sem jih pridobila s prakso.
Dolgo sem premišljevala ali jih naj delam ali ne. Pa sem jih in bili so zelo dobri in zelo lepi.Sem se držala recepta ( ne dela sem 2 kocki kvasa, to je za slabo deko manj), vzhala sem samo 1x in kroglice mogoče kakšnih 45 min ne kot je po receptu 30min , so pa bili res super, super….Sem jih že dala med priljubljene recepte in odslej bom vedno delala po tem receptu.
Forum je zaprt za komentiranje.