žajbelj, bazilika, origano- vprašanje
vse kar me zanima o teh začimbah/ zeliščih je kdaj je pravi čas za rezanje oz za dati sušit in kaj inkako naj pri kateri rastlini odreže. Za origano vem da lahko kar celega postrižem, samo kdaj pred cvetenjem, ali med. Kako pa z baziliko? A samo liste potrgam al kaj? Se že prošravlja na cvetenje. Kaj pa naj z žajbljem?
Sprašujem zato da jih ne bom “pokvarla”. Na netu dobim samo podatke za kaj se uporabljajo ampak to sem že od prej vedla to kar rabim pa e dobim. Kdaj in kako se kaj odreže?
Hvala
Prepisano iz knjige Velika knjiga o zeliščih:
Bazilika – nabiranje: liste obiramo mlade, vršičke trgamo, ko se odprejo cvetovi.
Origano – nabiranje: mlade liste obiramo kadar koli; kadar jih hočemo uporabiti za konzerviranje, jih natrgamo, tik preden rastlina zacveti.
Žajbelj – nabiranje: liste nabiramo tik pred cvetenjem.
To so bolj skopi podatki, mislim da imam v neki drugi knjigi napisano malo več o teh zadevah. Preverim in prepišem kasneje, mogoče pa bo že prej kdo kaj dodal iz lastnih izkušenj.
d.
Hej!
Vse je tako napisano tudi v moji knjigi.
Zdaj pa iz prakse.
Baziliki odscipnem liste, ko te rabim – sproti; za v zamrzovalnik odlomim kar vecje vejice in posmukam liste. Za razsiritev grmicka odscipnem kaksno vejico tik pod nastavkom za cvet. Pustim jo tudi cveteti( ze zaradi semen).
Zajbelj je meni zacvetel ze aprila, pa se vedno poganja nove cvetove; drugi,
ki ima znatno sirse liste, malo disece po limoni, se ne cveti.V knjigi pravi,da junija in julija. Zajbelj(tisti z balkona) cez zimo spravim na varno na soncno mesto ob stekleni steni. Lp Babi
bejbe lep pozdrav , na državni praznik . BARBI 2 – vedi , vsa zelišča in
začimbe , se pobirajo in sušijo , ko najlepše cvetijo , edino žajbelj
poreži in posuši , dokler je že v rasti – malo pred zimo , sproti pa trgaj lističe . KER SEM NAMENIL – LINK NA VSE , dobro da še imate knjige ,
kje je pa praksa ? Brez kreganja , bi vam postavil vprašanje , kaj je
DUXELLE ,za olajšavo – je v vezi z načeto temo . OGI
Torej duxelle:
Duxelle- Chopped shallots and mushrooms seasoned, cooked in butter
prevod iz ene druge razlage bi se glasil: drobno nasekljane gobe, ki so kuhane na maslu skupaj z šalotko in vino. Če ga skuhamo “na suho”, duxelle predstavlja dober nadev za omlete, ribe in meso. Lahko je tudi zalit z vinom in tako serviran kot omaka. Duxelle so prav tako dobre, če jih obogatimo z svežimo zelišči in “brandy”jem ali z “Madeiro. Toliko o prevodu, očitno ima vezo z svežimi zelišči.
Oh, vidiš Ogi – res dobro da imamo knjige, pa internet, pa….. nimamo vsi prakse iz čisto vsake teme, ki se tu gori odpira (bogpomagaj, nihče se ni rodil pameten), radi pa pomagamo, pa čeprav z nasvetom iz knjige.
Res ne vem kaj hudiča te tako motimo z svojimi nasveti. Mogoče imaš tudi ti kakšnega, a bi ga lahko, prosim lepo, drugič napisal brez svojih pripomb?
Aja, pa še to – olajšava je pri davčni napovedi ;-)).
SONCE, KO BI LE SIJALO ,RUMENO , hvala ,da si se potrudila poiskati
odgovor . Me veseli , da sva že skoraj, na enaki valovni dolžini , kar pa se mojih linkov tiče – če mački stopiš na rep se OGLASI , na ta način sem
probal pomagati . Tisto , ponujeno na krožniku , ni tako zanimivo-
tako se nekaj naučimo . TINKARCA – ker imaš tri grme -ali grmičke ,
če ti bujno cvetejo , poreži in posuši -za zimo , vsaj enega pa pusti
za sprotno uporabo – svežega . L. P . O G I
Hej, Tinkara!
Ker ti Ogi se ni odgovoril, ti povem, kako jaz naredim. Timijan imam tudi za okras na balkonu.
Ravnam se po knjigi: Vrtni timijan nabiramo ob cvetenju. V majhne sveznje povezane rastline obesimo v senco na prepihu.
Nic ne pove, da bi cvetke odstranili, zato smatram, da je cela nadzemna rastlina zdravilna. Lep pozdrav z obale Babi
L.P. -ogi je včeraj odgovoril (30 .06 ),vendar sem naredil napako pri
prenosu . Malo mi je dalo misliti , kakšen užitek je uporabljati , začimbe
in čaje , če jih lastnoročno , nabereš in shraniš , ne glede na ponujeno v trgovinah , ko ne veš kje in kako je rastla rastlina…… Na uvod – misliti ,
me pa veseli da še ima kdo to žilico . TINKARCA IN VSI OSTALI ;
TIMIJAN- pred odcvetenjem poreži , 3-4 centimetre nad zemljo , tako
pripraviš grm za naslednje leto , porezano daj sušit v senco in ko je suho ,
ko primeš list – se mora drobiti med prsti , shrani v neprodušno zaprto
posodo . Kar se pa tiče uporabnosti – omenjenega , (pozabil sem omeniti ,
posušiš celo odrezano steblo s pripadajočimi mu listi in cvetovi ,ki jih za
kuhanje zdrobiš ) , ali dodaš eno vejico , je pa tudi čudovit za ČAJ .
BAZILIKA – zakaj v skrinjo , če jo pa lahko posadiš v lonce in imaš celo leto
svežo , k upiš seme in vsak mesec seješ .
PETERŠILJ- koceni – blanširani , in zeleje v skrinji , ohrani obliko ,ne pa okusa . Sem naredil probo :kocene sem naribal na ribež za kašo –
velike luknje ne štiri- oglati stvari iz pločevine – vsak temu reče drugače ,
te naribane rezance nahitro posušim v el. pečici , priprti , da vlaga izhlapeva , in mešati….. , aroma je čudovita pri vseh jedeh .To probo
pa že dolgo uporabljam tako kot DOMAČO VEGETO , je še na spletu .
L.P. O G I
pri peteršilju imam jaz drugačno izkušnjo, cel zmrzovalnik mi diši po njem, če ne zaprem dobro posodo z njim. Ga samo nasekljam – zelenje – in dam v zmrzovalnik, korena pa ne sušim in ga ne uporabljam (smo malce izbirčni :))))
hvala za podatke za timijan, sem vesela, da ga bom lahko uporabila kot sem ga želela.
Še nekaj – a če porežem grmiček, lahko za sproti še pobiram ali je po cvetenju konec s svežim timijanom?
sem preveč tečna – sem nova, šele nekaj let maloposestnica in se še učim .)))) hvala za info
T.
Forum je zaprt za komentiranje.