Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Topinambur za Majuško (in še koga)

Topinambur za Majuško (in še koga)

Majuška, malo sem pozabila malo pa časa nisem imela – obljuba dela dolg, zato ti prepisujem recept iz knjige Še več kuhinje do nazga (J.O.). Ne vem če je to recept, ki si ga videla v oddaji, je pa edini v njegovih štirih knjigah.

Pečen topinambur z drobtinicami, timijanom in limono

Za 4 do 6 oseb

3 dl sladke ali kisle smetane
sok 1 limone
2 olupljena in na drobno nasekljana stroka česna
1 dobra pest osmukanega in nasekljanega svežega timijana
3 pesti naribanega parmezana ali zbrinca
sol in sveže mlet poper
1 kg olupljenega in za svinčnik na debelo narezanega topinamburja
2 dobri pesti svežih drobtin
oljčno olje

pečico segrej na 220 stopinj. V skledi zmešaj smetano, limonin sok, česen, polovico timijana, večino parmezana in dobro posoli. Noter vrzi narezan topinambur. Dobro premešaj in daj v keramičen ali lončen namaz.
Drobtinice zmešaj s preostalim timijanom in parmezanom, posolite in popoprajte. Te drobtinice posuj po topinamburu v pekaču in pobrizgaj z malo oljčnega olja. Peci v pečici kakih 30 minut, da se topinambur zmehča, drobtinice pa pozlatijo.

Bere se dobro, slika je tudi vabljiva ;-)).

LP

Hej, Sonce!

S tako mesanico bi tudi krompir bil dober.
V Angliji gospodinje za nedeljsko kosilo ( piscanec ali pecenka) pecejo krompir in rumen koren s podobno mesanico. Nsem se pogruntala, ce je ta koren isto kot nas rumeni koren.
Mogoce bom celo jutri spekla kos piscanca in tole zraven. Da ne bom predolgo pekla, bom prej koren in krompir napol skuhala v lupini.

Imej lepo nedeljo s prijaznim in radodarnim Miklavzem:))) Babi

Ola !

Ja, to je to :)) Damjana, najlepša hvala !!

Lp, Maja

No, na naveden kropir se pa še spomnila nisem ;-)). Dobra ideja, Babi poročaj kako je ratalo.

LP

Hej!

Naredila! Krompirja nisem prej skuhala ( kot sem nameravala), sem ga samo narezala na palcke, narezala se rumen koren in malo ingverja. Naprej po receptu.
Smetane sem dodala samo za vzorec, sicer je bilo vsega skupaj malo- za dve osebi.

Kaj naj recem? Ni slabo.Zelo anglesko .
Na uho: Raje imam krompir v oblicah in Tinkarcino skuto zraven:))

Lep vecer Babi

Babi,

tisti koren je PASTINAKE : mešanica med zeleno in peteršiljem po okusu, po obliki pa peteršilj.
V LJ se gadobi na tržnici, je treba prašati za “pasternak”.

Hej, Q 10!

Tocno to. Hvala.Ima res drugacen okus, ki mi je vsec. Na nasi trznici ga se nisem videla.

Si ga ti tudi jedla v Angliji? Lp Babi

Za pasternak sem že slišala probala ga pa še nisem.

Babi mogoče je pa tale recept vseeno res boljši s topinamburjem ;-)). No, bom probala kdaj za hec narediti z navadnim krompirjem. glede na to, da sem (pre)velik ljubitelj krompirja bi mi znalo biti dobro 😉

Ne babi,

sem ga kar pri nas našla in šele kasneje odkrila v angleških receptih.
Kar se pa topinamburja tiče: sem ga iskala nna ljubljanski tržnici, in ga končno tudi našla pri tistih, ki prodajajo BIO KONTROLIRANO ZELENJAVO IN SADJE S POREKLOM, ali kako se že temu pravi.

In po koliko ga je G o s p o d prodajal?? PO 900 Sit / kg !!!!!!!!!

Pa če ga nikoli ne poskusim!!!

Jaz ga vidim, kadar cvete na kakšnem obronku travnika.

Enkrat mi ga je mama posadila na vrtu, pa se tako hitro razrašča, da smo se ga komaj znebili. Zraste pa do dv metra visoko ali pa še višje in rumeno cvete.

pasternak?

Ne topinambur. Verjetno ga marsikdo pozna , pa ne ve, da je to to.

Poznamo, raste tudi sredi mesta ob blokih, pa za škarpo pri naših doma ;-)), Babi je spraševala za pasternak, zato sprašujem (ker tudi mene zanima kako vizuelno zadeva izgleda).

Sonce, hej! Pri nas si ze pokukalo in zgleda,da bos cel dan sijalo:)

Videla sem ga samo v trgovini( listi ze odrezani); zelo je podoben nasemu rumenemu korenju.
Predpostavljam, da na gredici ima nad zemljo liste, ki spominjajo na ptersilj ali zeleno. Je pa okusen. Lep pozdrav

Misa, hvala!
Ko sem najprej zagleda tiste cvetove v kobulih, se mi je zazdelo, da videim cvetove divjega koromaca, ki raste v mojem sadovnjeku; zanimivo:) Lp

Heh, krasna slikca! Me prav zanima če se da sadike ali seme kupit tudi pri nas… Če se spominim bom šla spomladi v akcijo 😉

Ha ha! Nekaj cescine se imam v usesu ( upam, da ni poljscina)!!
Zelo pohvalen opis.
No, da je omenjena na koncu tudi Anglija, me res ne cudi, saj te korene s pridom uporabljajo; da, tudi kuhane in v solati. Lep dan Babi

Pozdravljene

Že veliko vaših receptov sem pobrala in preskusila na domačih želodčkih in do sedaj so se vsi izkazali za zelooooo slastne….
Zdaj sem pa v zadregi….talele recept za topinambur se sliši zelo dobro…ampak jaz nimam pojma kaj je to za ena zelenjava, niti kako izgleda…hehe, saj mi je malo nerodno…

pa lep dan vsem

Nič nerodno bit ;-))
tukaj je malo več napisano o njem:

Jaz dolgo nisem vedela da je to sladek krompir, ga ima pa stara mama “za škarpo” že odkar vem zase – kot okrasno rastlino ;-))

Ooooo, najlepša hvala….tako komplicirano ime pa taka ‘navadna’ zadevca. bomo poskusili tudi ta recept, tako da …poročamo…

hvala še enkrat!!!

Zelo dober recept: http://med.over.net/forum5/read.php?21,1095218

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close