Imate raje turško ali instant?
Imate doma raje turško kavo ali pa instant kofe za zmešat (nescafe ipd.)? Ali pa kavo iz kafeavtomata skozi filter? Ali pa sploh ne pijete kofeta? Konec koncev se telo na svojo dozo hitro navadi in potem kava brez zviševanja doze sploh nima učinka in si na istem, kot če kave sploh ne bi pil, samo v primeru zmanjšanja doze pa pride do abstinenčne krize?
Jaz sem prisegala na turško doma, na espresso v oštariji, samo v Italiji pa capuccino, ker tam ga pa res znajo naredit, zdaj pa ne pijem več kave, ker itak nima več drugega efekta, kot da odžene abstinenčnega mačka preč.
[img]http://1.bp.blogspot.com/-AGdMdfvtPbQ/Vae-YAhtnVI/AAAAAAAAFRg/OPKwgGBVzTA/s1600/coffee-and-breakfast1.png[/img]
Zame je najprej pomembno, katera kavna mešanica je in iz katerega dela J Amerike in kako je pražena. Šele potem, kako jo skuham. SKoraj ne kuujem kavnih mešanic v SLovnskih trgovinha, naročam preko spleta ali kupjem, ko sem na drugih celinah – zrnje in potem sproti meljem. Moje pitje kave je ućitek, ne navada. in razvada. Ne kupjem znamk, kot so Barcafe, niti liofiliziranih kav, kot je Nescaffe, Jacobs ipd. Ker to zame ni kava.
Pomembno mi je, da kava ni pražena na prežgano, torej ne na premočno in da je njena sestava z oreščkastimi notami, ne citrusnimi. Pa v zadnjem času mi paše tudi razvoskana kava, torej taka, da ne vsebuje preveč kislin in tudi ne povzroča prehitrega ustvarjanja in prevelike količine kisline v želodcu.
Način kuhanja doma: pod pritiskom čimkajši čas- ali avtomat, ali kafetjera – ker se le na tak način najbolj izloči pravilna aroma in z reguliranim časom, torej krajšim iztekanjem pod pritiskom dosežeš to, da se toliko ne izločajo tudi kisline iz pražene kave. Ali pa prelitje z vročo vodo preko filtra. Kave nikoli ne sladkam, ker sladkor uniči in pobere vse prave arome dobre kave.
Najboljše znamke moje kave so iz J Amerike.
Zato jo tudi redkokdaj pijem po lokalih v Sloveniji, samo tam, kjer znajo pripraviti res kratek espresso na dobro vzrdževanih mašinah, drugače pijem pa raje prave ali zeliščne čaje.
Ni slabšega od zanič kave ali zanič kave iz industrijskega komercialnega granulata določenih znamk.
Zame je kava gurmanski užitek.
Forum je zaprt za komentiranje.