Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Recept za res dobro krhko testo za pito?

Recept za res dobro krhko testo za pito?

Dva sem do sedaj poskusila pa mi noben ni bil všeč. Tiste, ki kdaj naredite jabolčno pito, po kakšnem receptu naredite krhko testo, da je dobro?

Se mi zdi da je pri jabolčni piti testo tisto ki pito naredi dobro ali pa zanič…

masleno testo za pito:
25 dag masla
36 dag bele moke
10 dag sladkorja
1 jajce
1 pecilni prašek
(zmešaš zmehčano maslo, jajce sladkor, dodaš moko in pecilni, narediš kepo, cca četrtino prišparaš za trakce za povrhu, ostalo z roko porazdeliš po pekaču)

nadev:
1kg jabolk
15 dag sladkorja
cimet

p.s. testo za povrhu razvaljaš na fajn pomokanem prtu in z nazobčanim kolescem narežeš na trakce)

Jaz imam podobnega.

1 maslo
30 dag moke
1 jajce
1 pecilni.

Jabolka dušim , dodam cimet in klinčke.

Nekaj testa prištediš za trakove, katere jaz naredim kar z roko.

Testo :

350 g moke
0,5 zavitka pecilnega praška
1 zavitek vanilijevega sladkorja
120 g sladkorja v prahu
150 g margarine ali masla
2 rumenjaka
4 žlice kisle smetane

Nadev :
jabolka
80 g sladkorja
1 žlica drobtin
ščepec cimeta

Cuker si pozabila 😉

Pa še moj recept:

1 maslo
35 dag moke
4 rumenjaki
2 žlici mleka
1 pecilni
10 dag sladkorja

Od mase testa vzamem slabo polovico stran in jo pustim za trakove. Testo dam na pekač, ga premažem s slivovo marmelado, čez posujem sveže naribana jabolka, posladkam in dodam cimet. Čez jabolka pride sneg, stepen iz beljakov, sladkorja in kokosove moke. Na vrh pride samo še mreža iz testa.

Cuker si pozabila ;)[/quote]

hi hi, ja pa še 12 dag cukra pa bo…

Za krhko testo bi naj bilo pravilo 3:2:1 (tri dele moke, 2 dela masla, 1 del sladkorja).
Za običajni okrogli model jaz torej dam 300 g moke, 200 g masla, 100 g sladkoraja. Vse dam v multipraktik, včasih zraven dodam še eno jajce, ali pa sladko smetano (2-3 žlice). Obvezno pa vanilin sladkor in limonino lupino. Vse premešam, da nastane kepa, nato razdelim testo na dva dela (cca 2/3 porabim za podlago, ki ga razvaljam in predenem v namaščen model 1/3 narežem s kolescem na trakove in okrasim po nadevu.
Sladkor je lahko tudi rjav, običajno ga dam malo manj kot je v receptu.
Maslo se lahko nadomesti tudi s kislo smetano, samo potem seveda ni več krhko testo 🙂

Lp.T.

recepti so že vsi v redu samo pita je zanič ne ne znaš testa umesit

Hvala punce, kot kaže imate res vse skoraj da enak recept, pomojem je bil problem pri meni ker je bilo v obeh receptih zelo malo masla, in je biltesto za en drek.

a za pito z gozdnimi sadeži lohk tud uporabš

Cuker si pozabila ;)[/quote]

hi hi, ja pa še 12 dag cukra pa bo…[/quote]

Zaradi takšnih šalabajzerjev nikoli ne pečem ničesar po receptih pobranih s forumov.

Jaz naredim večjo pito, malo bolj bogato, ker dodam tudi skuto. Testo: 60 dag moke, 40 dag margarine, 1 jajce, 15 dag sladkorja prelitega z malo vina, 1in1/2 pecilnega.. Testo zgnetem in ga oblikujem z rokami, pekača ni potrebno namastiti, ker je testo dovolj mastno. 1/3 testa pustim za mrežico. Testo je potrebno v pekaču prepikati z vilicami in namazati z marmelado, na vrh daš nadev ( lahko skuta, na vrh pa tudi katero drugo sadje, ni nujno da so jabolka). Jaz pito pečem v velikem pekaču, ta je še za stare pečice. Ventilacijske pečice so manjše, imajo manjši pekač, zato je potrebno manj testa.

sodelavka mi je dala tale recept in meni je odlično testo :

60dag moke
40dag masla
1/2 pecilni prašek …dobro zdrobi v male grudice…dodaj
1jajce
1rumenjak
1dl belega vina……dobro umesi …testo naj počiva najmanj pol ure v hladilniku ( pustim čez noč )

polovico testa razvaljaj,položi v pekač,prebodi z vilico in peci na 180 c 10-15 min
vzemi iz pečice in premaži z marmelado,naloži naribana jabolka (dodam cimet in malo sladkorja) …
pokrij z drugo polovico razvaljanega testa ( poljubno lahko narediš trakce )
prebodi,namaži s stepenim jajcem in peci 30-40 min na 180 c

lep dan 🙂

eh eh pozabila dopisat še 20 dag sladkorja v testo 😉
sicer pa je ta recept bil že objavljen

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close