A je kdo že pripravljal ŠČUKO
Prosil bi za kakšen recept, ščuka v omaki ali kaj podobnega.
hvala za nasvete.
primož
Ena moznost je, da scuko ocistis (eni svetujejo, da tudi odstranis kozo, ne samo luske), posolis, popopras, das v pekac z oljem, oblozis z rezinami slanine in das v pecico. Pet minut pred koncem peke prelijes s kislo smetano. Ideja je v tem, da naj bi bila scuka prevec pusto meso in rabi konkretno dozo mascobe pri pripravi. Nam je bil ta recept sicer vsec, smo pa poskusili tudi kar brez slanine in kisle smetane, pa je bilo se bolje.
Velkokrat, ampak zgolj hrustljavo zapečeno, sol, česen…sem mnenja, da je ščuko škoda kvarit z omako, ker je resnično dobra riba – seveda če ni čisto prevelika, potem je pusta in zraven dodaš slanino
hvala,
Bom slikal, kaj bo nastalo. problem je, da ima ščuka tudi ene dodatne kosti, če se tako izrazim, na hrbtu, tako da zelo težko izdelaš fileje, sem gledal na youtubu kako jo čistijo, ampak je res zahtevno. Pa še ni tako velika, težka cca 700g.
ZAto sem mislil v omaki, da jo je lažje čistiti. Bom pa verjetno dal v pečico s smetano in slanino. Lahko še nasvet, koliko časa jo naj pustim notri?
Primož
Pri tako majhni ščuki je slanina popolnoma odveč., ta je komaj merska:)) in tja do 1,5 ali celo malo več kg nikakor so resnično najboljše, nikakor pri tako majhnih ne odstranjuj kože Jaz vedno ribe pečem na ponvi , ker je najbolje na hitro izredno visoka temperatura, da se lepo zapeče. Pe čem pa po občutku, ne na uro, zelo hitro je pečena riba.
Drugače pa po mojem več kot 20min ali največ pol ure v pečici, najbolje da preverjaš,pečico pa najprej pošteno segret,ker drugače je kuhano in ne pečeno,če se začne počasi cmart in ne velja..
v pekač daj alufoliji in ribico vakumsko zapreš,namesto kisle smetane pa dodaj svežo zelenjavo(rdečo papriko,paradižnik,….) proti koncu folijo odpreš in še mal popečeš.[/quote]
To je to,to je kuhana riba in nima zveze z božanskim okusom pečene in zapečene. Zdaj je že itak naredil kar je razkosal ali ne.:)) Če bo pa še imel priložnost, pa svetujem, da se tako majhna riba prereže po hrbtu po dolžini, da potem še na pol,da imaš enako debele dele.Na hitrozapečeš na olju.Sam namesto limone pripravim preliv s segretega olivnega olja in res čisto na drobno nasekanega česna,ampk to je pač stvar okusa….
Vsekakor pa če ima ščuka preveč kosti se izogibaj krapa, da o kaki podusti, ostrižu ipd. sploh ne govorim, kraljica po število koščic je pa menda kar mrena, čeprav ta pa tudi nima okusnega mesa, tako kot klen ne.:)) Čeprav je podust ulovljena v zimskem času naravnost božanska.
Čisto mimogrede, mene bi bilo pa sram takega starega junca raupšicat, če ne premoreš tistih 10 eur za karto, ki jo lahko vse od lani tudi na spletu kupiš in to kadarkoli, potem pa tudi ni treba nič.
Drugače pa ja, Krka je bogata tudi s ščukami, Sotla pa sploh. Na Sotli zadnaj leta sploh več ne velja merska omejitev.tam sem svoj čas nalovil lepih ščuk, je pa problem, ker odkar smo se odcepili je pa večji del zaraščen in zelo težko dostopen…hodiš po vrhu brežine ob reki pa jo ne vidiš,žalostno……..tako, malo pripovedovanja na temo spoznavanja krajev.:))
Čisto mimogrede, mene bi bilo pa sram takega starega junca raupšicat, če ne premoreš tistih 10 eur za karto, ki jo lahko vse od lani tudi na spletu kupiš in to kadarkoli, potem pa tudi ni treba nič.
Drugače pa ja, Krka je bogata tudi s ščukami, Sotla pa sploh. Na Sotli zadnaj leta sploh več ne velja merska omejitev.tam sem svoj čas nalovil lepih ščuk, je pa problem, ker odkar smo se odcepili je pa večji del zaraščen in zelo težko dostopen…hodiš po vrhu brežine ob reki pa jo ne vidiš,žalostno……..tako, malo pripovedovanja na temo spoznavanja krajev.:))[/quote]
A ti iščeš, kje bi se še zapel z mano?
Kdo in kje je raubšical nisem napisal, predvsem pa v čobodrah, ki so tebi všeč NE!
Hvala vsem, v bistvu sem naredil eno mešanico vseh nasvetov in tistega, kar sem imel pri roki.
Zadeva je potekala takole.
Najprej sem ji očistil luske. Odrezal glavo in rep, ki jih je pojedel maček. Zato da mi je šla ščuka v srednje velik protfran 🙂 Zarezal sem z obeh strani in zareze napolnil z posušeno panceto. potem sem ribo nasolil z grobo soljo, ne preveč in popopral. Na obeh straneh enako. potem naredil 3 rezine limone, jih dal po sredini in nato še celo ribo natrl z nenapredrobno nasekljanim česnom. To sem pustil 2 uri, da se je vse prepojilo.
Za zraven je bil tenstan krompir, to znate. čebula, krompir, in peteršilj.
V lonček sem zlil oljčno olje, dodal peteršilj in ukrop ne predrobno nasekljan, sladko rdečo papriko in česen. Dodal sem tudi malo navadnega masla
To sem segrel in s tem polil ribo, ko sem jo položil v pečico. prej sem seveda pečico prižgal na 200 stopinj, pladenj namazl z malo masla, na njo položil ščuko in jo zalil z vrelim oljem. To sem pekel 20 minut.
po 20 minutah, sem dal ribo ven in tisto kar je ostalo v ponvi zalil z kislo smetano, zmešano z malo mleka, kamor sem zamešal peteršilj, sol, in 3 polne male žlice moke. To sem prej pogrel in zalil ter zamešal z tistim, kar je ostalo v pladnju. To se je peklo v pečici cca 7 min. po 4 minutah sem dodal še na polovičko razrezane ne premajhne paradižnike. To je bilo za prilogo.
nekje pa sem prebral, da bi lahko s tem prelil ribo, pa jo nisem hotel uničevati, ker se je tako lepo zapekla.
Ne glede na to, da ni bila velika, je bila tako sočna ravno zaradi pancete, česnja in limone znotraj. V vsakem primeru z veliko ali majhno ribo to priporočam.
Z lahkoto smo jo pojedli, zato še enkrat hvala za vse predloge, nekaj vmes smo pa naredili.
lep večer želim,
primož
Ojoj, to pa samo ti veš kakšen okus je na koncu imelo. Rep je meni najboljši.:)) Če boš še kdaj probal, poskusi s surovo panceto.
Slik pa žal ne odpre.
Aja Paco nič osebnega, ampak sem strogo proti krivolovu, tudi če že kar nekaj let zaradi pomanjkanja časa nisem več ribič in zame velja ne glede kje loviš. Razlog je pa preprost, ker je to nekontrolirano in dostikrat s škodljivimi početji posamznikov, ki se marsičesa spomnijo in če bi to ljudje počeli tako kot nabirajo gobe, bi bile že vse reke uničene. Sem pač mnenja kot sem napisal, kake mulce še razumem, nas stare junce pa ne, da se gre skrivanja po grmovju zaradi ene dovolilnice. Sam tako kupim, tako zase kot sina lepo na spletu, kadar naju prime za ribolov, ne glede ali je praznik ali nedelja in to mi je všeč. In lovima z užitkom, ne da bova gledala , kako se bo kdo pojavil .
Paco, sem ti že včeraj povedal, da nehaj in se odtsrani. ne moreš brez moje energije, moraš nekaj poiskati, da dobiš mojo pozornost. Samo to te še ohranja pri življenju, patetično.
primož
Moram pogledat, zakaj mi slik ne doda zraven.
Ni bilo krivolova, brez skrbi.
rep je šel k mačku 🙂
Hrustljala pa je nenormalno dobro, pa še kosti se ni nič čutilo, ker je bila dovolj majhna.
primož
Forum je zaprt za komentiranje.