Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Sok delan s sokovnikom

Sok delan s sokovnikom

Pozdravljeni,

s skovnikom delam sok iz ribeza, kosmulj, malin, višenj. Imam sokovnik, v katerega na dno zavreš vodo, potem pa se v sredino da sadje in sladkor in se zapre s pokrovom. Sočim na najvišji temperaturi in potem po cevki sok priteče ven, pravzaprav je sirup za razredčit.

Vprašala pa bi vas je mogoče katera to delala iz grozdja na tak način. Nimam ne vem kako velike količine. Videla sem že, da ga stisnejo na manjši preši in potem shranijo v rosfraj sodčku in zdrži veliko časa. Jaz se samo bojim, da ko bi ga sočila in ga potem zaprla vročega v steklenice in ga pustila da se počasi ohladi zavit v toplo (tako počnem s sokom iz ribeza recimo) da mi ne bi zavrel, ali da ne bi steklenice celo eksplodirale. Ne smejte se prosim, samo razmišljam … Kaj mislite bi šlo tudi grozdni sok narediti s tem sokovnikom?

Pa pa

Pu

Aja, če bi imela takšno prešico in tak sodček bi ga tako naredila, pa ga nimamo.

Pu

Hej, Pu!

Sama sokov- sirupov ne delam ( meni je vse presladko); tudi sokovnika nimam.

Sem pa pregledala vso svojo literaturo o predelavi sadja in prav nikjer ni nicesar o grozdju.
Ti bi zelela shraniti brezalkoholni most, kajne? Upam, da bo kdo pomagal.

Lep dan Babi

Babi hvala ti za pomoč in brskanje po knjigah, tudi sama nisem ničesar v tem kar imama doma našla. Sočit bi že šlo na mojem sokovniku, samo kako bi se obneslo ko bi se steklenice zaprle … se bojim, da bi zavrelo.

Hvala.

Pu

Sok oz. sirup iz grozdja je delala moja mama na takšen sokovnik. Še vročega je zaprla v steklenice in počasi ohladila. Po nekaj mesecih, v kolikor ga nismo prej porabili, se je pa ta sirup zgostil in postal takšen kot kakšna bolj tekoča marmelada. Kaj je potem naredila z njim ne vem, vem le, da takšnega nismo hoteli več piti.

Lep dan, Helena

Grozdje ( Izabelo ) sočim na sokovnik in je čisto vredu. Sok najprej puščam v lonec in potem posladkom po okusu ponovno segrejem na 80 stopinj in nalijem v vroče steklenice pokrijem z gumjastimi kapicami ter ohladim pod odejo. Iz enega sokovnika pride caa 3 l soka.
S pločevinastimi sodi pa nimamo preveč dobrih izkušenj. Jalolčnik smo trikrat delali. Samo enkrat je bil vredu. Enkrat se je po dveh mesecih skisal.

živi in pusti živeti

Tudi mene čaka izabela in sokovnik. Že nekaj let pripravljam sok iz grozdja, zmrznjenih malin in še enega koščičastega sadja. Pravzaprav ga pretvorim v sirup – sladkor, citronka in še kakšna aroma višnje in maline. Je res, kar pravi Ena5- rad želira, vendar dobro pretresen in malo potunkana steklenica v toplo vodo zadevo reši. Pri nas gre dobro v promet, zato ni problema, dober je pa tudi.
Na mali preši smo stiskali že jabolka in poskusili tudi grozdje: prvič in zadnjič.
Izabela je gosta, zdrizasta- sok je svetel,vsa barva ostane v olupkih, šprica pa vse okrog. Je še en postopek, ko se grozdje kak dan ali dva pusti, da se lepo izloči tudi iz olupkov…a tega nisem še poskusila.
Ti pločevinasti sodi so res loterija, Megi.
Pozdrav vsem.

Lani sva z možem delala grozdi sok v sokovniku in popolnoma brez sladkorja ali drugih dodatkov. Grozdne jagode sva sočila in potem nalila direkt v steklenice in zaprla ter seveda pustila, da so se počasi ohladile. Še spomladi je bil sok takšen kot prvi dan.

Pri nas delamo sok iz grozdja s sokovnikom. Letos smo ga naredili 75 litrov. Delo je zelo počasno (vsak sokovnik kuhaš 1-2 ure), zato je pa sok imeniten. Sok delamo brez sladkorja, jagode oberemo in jih sočimo. Shranjujemo v steklenice, še vroče zapremo z zamaški in počasi ohlajamo.
Sok zdrži tudi eno leto. Ko se steklenica odpre ga je potrebno hraniti v hladilniku.

Kar brez skrbi. Tudi meni vedno uspe.
Lp

Mi lahko kdo po kako se skuha višnjev sok

Lp saša

Tudi jaz delam s sokovnikom in sicer vse plodove, ki so kot jagode (maline, ribez, višnje,grozdje) Včasih smo dajali slatkor že v sokovnik, pa ga je škoda, da se potem ostanek v tropinah vrže stran, zato sedaj sočim v skledo in nato dodam slatkor (ca 2 kg na 3-4 l ) To dobro premešam in še enkrat v loncu segrejem, natočim v vroče steklenice in še tople zaprem. Ko se ohladijo se gladina v steklenici zniža za cca 5 cm in ustvari vakum. Doslej se mi še ni pokvarilo, res pa je, da rdeči ribez želira.
Varianta v sodu je bolj delikatna in včasih rata, včasih ne. Eni pravijo, da vpliva luna, drugi čistoča posode ipd.

Jaz sem se danes lotil sočenja Izabele in sem izgubil navodila od lonca. Navodila zgoraj so dokaj jasna ampak vseeno ne čisto.

Koliko vode, naj dam v spodnji lonec? Noter gres vsaj 25 litrov ali več…
Ali moram grozdje prej kaj zmečkati. Malo mi je čudno, da dam noter kar cele jagode… Zdaj kuham že pol ure pa so jagode še kar cele….

LP

Bojan

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close