Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Dobra goveja juha

Dobra goveja juha

Zanima me, če ima katera recept za dobro, domačo govejo juho? Zelo si želim, da bi jo sama skuhala, klub temu, da nisem prav dobra kuharica.
Najlepše se vam zahvaljujem.

V moji najde mesto:
meso (najraje bočnik s kostjo)
korenček
malo cvetače (če jo imam)
zelena
prerezana in na plošči popečena čebula
česen (nekaj strokov)
nekaj zrn celega popra
malo žafranike
šopek peteršlja
malo vegete ali soli.

****************************************** Izgubljen je dan, ko se nisi smejal.

cao tudi jst sem mlada neizkusena kuharica…..oz.juhco nekak ze skuham…….1 korak narezi zeleno(gomolj)
2 korak narezi rumeno kolerabo
3korak narezi korencek
4 korak cebulo prerezi na pol z olipki in jo poprazi na plati da potemni in jo daj v vodo
5korak nalij vodo v posodo dodaj zelenjavo in pocakaj da zavre (TEMPERATURA MORA BITI NIZKA)nato dodaj kos govedine pomoznosti z kostjo ce ni pa kost dodaj ,vse skupaj mora vreti od 3-4 ure pa se nekaj vreti mora cisto malo glih tok da se mal delajo mehurcki

UPAM DA NISM ZAKOMPLICIRALA IN DA TI BO JUHA USPELA AJA PA NE POZABI SOLITI OZ LAHKO NA KONCU DODAS TUDI KOCKO

DOBER TEK BY NAJA

Jaz za juho uporabim:goveja prsa,rebra ali bočnik.Dodam zelenjavo:korenček,zeleno-zeleni del in kos gomolja,por,peteršilj in “luštrek”.Zalijem z vodo in dodam vegeto.
Juha mora obvezno zavreti in vreti zelo počasi in se kuhati najmanj 1,5 ure.

Hojla Ava!

Tudi v moji juhi se največkrat kuha bočnik s kostjo ali goveji rep ali rebra. Če želiš dobro juho, potem nalij na meso vročo vodo, če pa želiš bolj sočno meso, potem nalij mrzlo vodo.
Juha mora vreti tako, da se lahko dve gospodinji skregata. Ena trdi da vreje, druga trdi da ne vreje. V juho dam vedno peteršilj, korenček, malo pora, čebulo, česen, zeleno, loštrek, šetrajko, timijan, cel poper, lovorov list, malo rožmarina, 4 zrna brinovih jagod, muškatni orešček in sol.
Juho kuham navadno ob nedeljah in potem tako dišiiii!

Kar pogumno se loti kuhanja juhe, ne more ti spodleteti!

Lep večer Miha-ela

Miha-ela, ravno obratno. Za dobro meso ga daš v vročo vodo, da hitro zakrkne. Pa pri luštreku, zeleni in muškatnem orehu ne pretiravat, da okus ne prevladuje.

Zame najslabše meso za juho je stegno, čeprav ga hoče kakšen mesar podtakniti neizkušeni kuharici. Dober je bočnik, rep, vrat, pleče ,lahko tudi rebra ali prsni kos, samo sta običajno premastna. Pa dobra kost paše notri, lahko tudi od piščanca hrbet. Prej mu olupim kožo, ker je premastna.

Od zelenjave pa korenje, peteršilj, majhen košček zelene, stržen od zelja ali košček kolerabice, košček kolerabe (tiste rumene), cvetače, zelo dobro je rumeno korenje, por ali čebula, kakšen strok česna, poper v zrnju, ščepec m. oreščka. Sigurno sem še kaj pozabila.

Sama jo kuham v ekonomu in se mi zdi boljša kot skuhana na klasičen način, pa še meso je boljše.

LP

Tako kot pravi jana 11, za juho je treba dati meso v MRZLO vodo!

Dokler nisem prebrala tole:

sem mislila, da znam kuhati juho.

Za dobro juho se da meso v mrzlo vodo in kuha zelo počasi, za dobro meso (in slabšo juho) pa v vrelo vodo, ker prej zakrkne, meso je bolj sočno, juha pa posledično dobi manj okusa mesa.

Pa nikar ne daj notri jušne kocke….doma kuhana juha z jušno kocko? Pol raje kr vrečko odpri in se ne matraj z ostalim.

POZDRAV AVI***IN OSTALIM
Vsak ima svoj okus,kar je razbrati iz odgovorov tako smo prešli iz
nič krive dobre goveje,že skoraj zelenjavne juhe.Malo smešno toda za začetnike ,ki še niso vešči količinsko presodit se to hitro zgodi.Bodi dovolj čvekanja.vsak odgovor je imel pravo osnovo:
za 4 osebe-po moji kuhi:
govedina po izbiri+KOST,korenje4-5,peteršil 2 (koceni),popečena čebula
ali2-3 šalotke,česen,celi poper in sol 2 čajni žlički. Meso samo oplaknem in dam v primerno velik lonec,zalijem s hladno vodo in dodam našteto zelenjavo,kuham na močnejšem ognju,dokler se ne pojavijo PENE-višek beljakovin,le te odstranim in zagotovim da je juha bolj čista-bistra,nato zmanjšam temperaturo ter pokrijem.Juha je kuhana ko je meso mehko.
Muškat,zeleno in našteto pa dodajaj postopoma,ko tiže rata osnovna juha
DOBER TEK OB GOVEJI JUHI Z DOMAČIMI REZANCI.OGI

Še moja:
goveje meso (kar pač dobim)
mozgova in rahla kost
koleraba
korenje
čebula (popečena na plošči)
por
gomolj zelene
peteršilj
paradižnik (lahko mezga)
paprika (ne vedno)
sol
poper
muškatni orešček
žafran (ne vedno)

Moja “stara tašča” (kako se reče mami od tašče?) vedno vrže stran vse, kar se je kuhalo v juhi, vključno z mesom. Se mi kar srce para. Sama raje vzamem kak lepši kos mesa, da ga potem pojemo za glavno jed s tenstanim krompirjem. Tudi korenje, koleraba in zelena iz juhe končajo kot priloga.
Pa pri “stari tašči” mozeg pojejo posebej, mene pa je babica učila, naj mozgovo kost “raztreščim” (zbezam mozeg ven) še med kuhanjem, ker je potem boljša juha.

Vsak ima svoj način… Sama pa večkrat pozabim na česen.

Hojla!
Res sem narobe napisala, mislila pa prav. Pa kaj, ko ne morete brati mojih misli. Se opravičujem in lep pozdrav!
Miha-ela

Zakaj popeči čebulo na plati (a ne smrdi?) preden jo daš kuhat v juho?

A vse sestavine namečete v juho na začetku ali dodajate postopoma?

prav nasprotno, meni čebula diši. Jaz najprej dam kuhati samo meso in ko voda zavreje, to vodo odlijem, nalijem novo in dodam vse sestavine in kuham počasi približno dve uri.

Čebulo popečeš zato, da juhi lepšo barvo.

Juho kuham iz bočnika ali repa in nekaj kosti. Nikoli mozgovih. Kuham jo pa tako, da najprej kuham na rahlem ognju kako uro, uro in pol samo meso v slani vodi, šele nato pa dodam jušno zelenjavo (korenček rumen in rdeč, kolerabo, malo pora, korenino peteršilja, malo zeleninega gomolja, če imam dodam zeljni ali cvetačni kocen, manjši paradižnik/samo meso/, lahko tudi košček paprike) poper, lovor, muškat, strok česna, malo luštreka. Kuham še kako uro, odvisno od trdote mesa. Juho vedno toliko solim, da je dovolj slana že med kuhanjem. Nikoli je kasneje ne dosoljujem. Se mi zdi, da ni tako okusna, pa tudi meso je boljše, če je dovolj slano.

lp

P.s.

Pa zelenjave ne sme biti preveč (vsakega čisto malo), sicer dobimo zelenjavno in ne mesno juho.

Julija

He he!

Pa se tudi OGI po dolooolgem času oglaša:) Juhca ga je potegnila!

Saj ste že vse povedale.

Naštela bom samo zelenjavo in začimbe, brez katere juhe skoraj ne kuham.

peteršilj s koreničjem, steblo domače zelene in košček gomolja, korenček, koleraba, popečena čebula ( v katero zapičim 3 nageljnove špice),strok ćesna, malo pora, list zelja ali ohrovta

rada dodam še 1 pelat , svež ali posušen.

poper v zrnju, sol, malo muskatnega oreščka proti koncu

Pa še nekaj: Če imam skorjo parmezana, ki je ne morem več naribati, jo lepo ostrgam in dam kuhat v juho. Poskusite, njami okus;)

V krožnik pa še malo nasekljanega drobnjaka, še zlasti pozimi, zaradi vitaminov

Pa ni to zelenjavna juha ( vsakega malo) – je prava goveja. In vse, kar se je notri kuhalo zelenjave, pojemo.

Lep večer Babi

Tudi jaz naredim tako kot Radovedna – ko voda z mesom zavre, pustim še par minutk, nato vodo odlijem, meso sperem, nalijem nanj mrzlo vodo, dodam korenček, popečeno čebulo z olupkom, prerezan strok česna, prav tako z olupkom, korenček, paradižnik, lovor, cel poper, por, sol . S tem, da prvo vodo odlijem, se izognem temu, da bi bila juha motna, pa tudi manj mastna je. Korenček, kuhan v juhi, velikokrat tudi kar pojemo v juhi (narezanega na kockice), meso pa ponavadi za večerjo (v solati) ali naslednji dan.

Sicer ne uporabim toliko začimb kot Babi, a paradižnik ali pelat dam obvezno. Pa tudi sirovo skorjo. To pa splo dam v vse juhe, tudi v kremno, če ga imam in se spomnim. Res da en poseben okus.

Nadaljujem

Prvo leto svojega sodelovanja sem se vključila v pogovor o juhi in sicer o tem, da nekateri vodo odvržrjo, tako kot Neny in Radovedna.

Najprej dam samo meso v malo vode in jo održem po nekaj minutah, ko zavre. In seveda je bilo kar nekaj komentarjev.

Zakaj to delam?

Ker je znanec imel raka na črevesju in v bolnici so po operaciji imeli predavanja s pacienti o prehrani in načinu kuhanja.
Med drugim so tudi to svetovali. Odvreči prvo vodo.

Juha prav nič ne zgubi na okusu.

Lep pozdrav Babi

Babi, tega pa jaz nisem vedela. Jaz odlijev vodo, da je bila bolj čista. Zanima me pa še nekaj. Kuham vedno večjo količino juhe (smo 5-članska družina), tako da jo imamo vsaj za dva do tri dni. Ali pelati oz. paradižnik ne skisa juhe?

Hej!

Pozimi, shranjeno v hladilniku ….ne. Poleti previdnost ni odveč.

Pomagam si pa tudi tako, da dodam žlico domače paradižnokove omake v tisti del juhe, kjer zakuham pač ,kar se namenim.

Nam Primorcem ta paradižnik res ne sme manjkati:)

Lep dan….pri nas taaaak sonček Babi

Pojma nimaš juho se soli na polovici drugače meso zakrkne in ne da ukusa kuha se najmanj tri ure in zelenjavo se da v začetku da ima ukus

Mi je ljubek ta recept, ker med kuhanjem kakšno kost kar raztreščiš.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close