Neuživanje solate & utrujenost
En lep uvoden pozdrav vsem skupaj,
Star sem 29 let. Odkar pomnim, ne jem zelene solate … Prosim ne se smejat. 🙂 … Jem pa vso drugo zelenjavo (vloženo, kuhano, dušeno, …). O solat jem rdečo peso. In obožujem vse zelenjavne priloge (korenje, brokoli, ohrovt, fižol, …). Doma me že od malih nog zbadajo, da se igram s svojim zdravjem, ker pri kosilu ne uživam zelene solate.
Od cca. 24 leta dalje opažam, da mi peša koncentracija in moč. Hitreje se utrudim. Sploh dopoldne imam v službi precej težav s koncentracijo. Delam v pisarni kot programer. Pred cca. 2 leti sem bil pri zdravniku. – Krvna slika je bila B.P. …. S športom se ukvarjam: 2x do 3x tedensko tečem, konec tedna pa v hribe. Spanec imam dokaj kvaliteten: cca. 10 do 11 ur dnevno. A se zjutraj vedno zbujam utrujen in brez energije. Tako potrebujem cca. 20min., da se “zbrihtam” oz. “spravim k sebi”. Sodelavci pravijo, da jim zadošča 6 do 7 ur spanca.
Zadnjih 10 let (od štud. let dalje) sem dnevno užil precej kave. A sem to z novim letom opustil. Energy drinkov ne pijem, ker so predragi. Si pa pomagam drugače: Zjutraj spijem mlečni napitek z guarano.
Sprašujem vas: ali so lahko omenjeni simptomi pomanjkanje kakšnega vitamina, npr. železa, ki je prisoten v zeleni solati? Ali so moji simptomi posledica česa drugega?
Hvala za nasvet!
1. Ja, tako je tudi zdravnica dejala.
2. Jem vecinoma le predelano, t.j. duseno/kuhano/ocvrto zelenjavo. Surove pa ne! No, poleti, svezo z vrta, korenje recimo, rad jem. Na jesen in zimo, ko vrt ni vec zelen, pa uzijem vec ali manj le predelano / skuhano zelenjavo v obliki prilog … … Rukole ne jem, radica tudi ne. Skratka: ne jem nobene solate … Zelje jem pozimi vsaj 1x na teden – a le kuhan. Je mogoce problem v premalem uzivanju surove zelenjave?
3. Surovega sadja jem kar precej. Recimo: pozimi/spomladi pojem po 2 jabolki ali po 2 banani ali pest agrumov na dan. Trenutno uzivam sadje, ki je aktualno, pridobljeno iz domacega vrta: ribez, jagode, borovnice, hruske, itd. Vse to dva do trikrat dnevno – za malico. Sveze. …. Se tole: ze par let prakticiram pitje sveze limonade. Vsak dan. – Priporocilo zobozdravnika zaradi zobne paradontoze … Tako lahko recem, da sadja res pojem precej. Najvec svezega. Pozimi pa od svezega le tisto, kar je na voljo, sicer pa predelano (kompot, domaca marmelada).
Najbolj me skrbi, ce je zaradi neuzivanja zelene solate res vzrok mojemu pocutju? In ce se da manjko zelene solate/radica/rukole nadomestiti s cim drugim?
Se tole: sem sladkosned. Obozujem peciva, cokolado, itd. … Je mogoce to vzrok pretirani obremenitvi zelodca, in kot posledica tudi utrujenost, dolg spanec, itd.?
Hvala za nasvet!
Glede na napisano bi rekla:
Lahko, da ti manjka folne kisline, ki se jo sicer najde tudi v citrusih in bananah, samo ker verjetno ne uživaš biološko pridelanih in ker prepotujejo velike razdalje, je vsebnost folne kisline precej manjša kot v domači listnati zelenjavi. Poskusi nekaj mesecev jesti več sončničnih semen ali pivskega kvasa (poseben kvas, ki ga dobiš v kakšni prodajalni z zdravo hrano ali drogeriji in vsebuje različne vitamine in minerale, tudi folat). Potem boš pa videl. Če boš manj utrujen, je to bilo to.
Druga varianta je problem z vitaminom B12, njegovo pomanjkanje tudi povzroča ene vrste slabokrvnost in probleme z živčevjem (in zato tudi utrujenost), ki pa se je ne vidi na običajnih izvidih krvi. Problem pri tem vitaminu je, da si nutricisti niso enotni, kateri vir je najboljši oz. v kakšni obliki ga telo najbolje izkoristi. Skupni imenovalec je, da ga proizvajajo nekateri mikroorganizmi. Ker pa jih v naši hrani praviloma ni (ker je prekuhana oz. obdelana tako, da se uniči večino tega), je vprašanje, kje ga dobiti, da ga bo ravno tvoje telo lahko vsrkalo. Poskusi v hrano vključiti alge, kislo zelje, fermentirane sojine izdelke (tofu in tempeh), domače nešpricano sadje (ki ga čim manj pereš in namakaš v vodi), kakšen doma narejen jogurt. Ni pa nujno, da bo prišlo do izboljšanja.
Velike količine sladkorja so pa itak obremenjujoče za telo. Presnova sladkorja namreč zahteva veliko energije in tudi ‘krade’ minerale iz telesa. Če imaš veliko potrebo po sladkem, raje jej sadje, naravno stisnjene sadne sokove, kvalitetno temno čokolado (nad 80% kakava in le kak košček na dan), med, javorjev sirup, pa kakšne sladice iz suhega sadja, oreškov in polnozrnatih žit. Tudi stevia je dober vir ‘sladkega’, ampak se jo pa pri nas precej težko dobi. Beli sladkor je v bistvu beli strup, pa večina rjavih sladkorjev tudi ni nič boljših, ker so samo obarvani.
Aja, še glede guarane. Vsebuje gvaranin, to je snov, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzroči povečano odvajajanje vode iz telesa in s tem dehidracijo. Če smo dehidrirani, pa hitro postanemo tudi utrujeni.
Uf. Super si. Najepsa hvala za tako izcrpne odgovore. 🙂
Glede bio-guarane: Sem se informiral. Tudi glede velikega odvajanja vode. Tako le-to nadomescam s povecanim pitjem tekocin. Moram pa reci, da guarano uzivam predsvem zato, ker blagodejno vpliva na koncentracijo in energijo. In res pomaga. Pred tem sem moral popoldan veckrat zaspati za kaksno urco ali dve. Poleg tega pa za razliko od pitja kave pri uzivanju bio-guarane ne obcutim nobene nervoze, zivcnosti, neprijetnega “spahovanja” in tezav s kislino v zelodcu … Skratka: z guarano ni nobenihneprijetnih stranskih ucinkov.
Glede pitja tekocin: ocenjujem, da dnevno uzijem cca. 2dcl mleka, in cca. 2,5 do 3 litre tekocine (vecinoma voda, 2dcl naravnega soka, cca. 4dcl cedevite, 4dcl domace limonade, ostalo voda). Mislim, da je to dovolj, da “pariram” povecanemu odvajanju vode.
Kar se tice cokolade: uzivam le temno grenko cokolado (z lesniki) – z nad 80% kakava, brez sladkorja.
Tvoje nasvete bom vsekakor uposteval:
– povecal vnos folne kisline
– povecal vnos B12
– zmanjsal kakrsnikoli sladkor
– …
Se tole me zanima: V koliko casa po zacetku uzivanja omenjenih vitaminov in hranil se lahko nadejam, da opazim prve znake izboljsanja pocutja, vec energije, …?
Hvala se enkrat!
Danes v DM-u dobil soncnicna semena (250g) in tofu (200g). 🙂 … Znamka: Alnatura.
Zanima me, koliksna je pravsnja kolicina uzivanja tofuja in sonc. semen? … Nocem pojesti vsega naenkrat. Po drugi strani pa se bojim, da s premajhno dozo ne bo nobenega ucinka.
(Sem all-eater – t. j. nisem vegetarianec. Jem meso in zelenjavo! Tako tofu-ja nimam kot nadomestek mesu.)
Tofu vsebuje v glavnem beljakovine, kar pomeni, da lahko hitro zaužiješ preveč beljakovin, če boš sicer jedel običajne količine mesa, mesnih izdelkov, sira ipd. Tako da pač namesto enega obroka z beljakovinami zaužij obrok s tofujem (bi rekla, da bo dovolj nekje 50-100g na dan, odvisno, koliko se giblješ in koliko kg imaš). Pa predlagam, da si najdeš kakšne recepte, ker tofu sam po sebi nima posebnega okusa, v bistvu je zanič (vsaj meni). In kdaj pa kdaj zamenjaj tofu tudi s kislim zeljem, lahko tudi z algami (recimo v sušiju), pojej kakšno domače sadje ipd.
Kar se pa tiče sončničnih semen, bo pa dovolj žlica ali dve na dan (spet odvisno, koliko se giblješ in koliko kg imaš), lahko jih zmešaš v kak namaz ali v mueslije.
v bistvu ti mogoče manjka prebavnih encimov. le ti pa so pretežno v solati. in tudi v izvlečku gvarane – od tega ta efekt.
kupi si tole: Active Digestive Enzymes, finchley clinic.+ skledo zelene solate z makaroni. Če ti manjka isto kot meni, boš odkril nebesa na zemlji. Prej so me zdravniki zaradi utrujenosti pošiljali k psihiatru, ja, bila sem pregorela, ampak telo je bilo podhranjeno z energijo.
preberi si funkcijo encimov – sem skoraj 100% da boš pričel jesti solato vsak dan.
Forum je zaprt za komentiranje.