Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Recept za palačinke

Recept za palačinke

RES MI NE RATA NIKOLI 😉

Za 2 odrasla in 2 otroka (za zajtrk):
2-3 jajci (oboje preizkušeno)
250g moke
2,5dcl vode
2,5dcl mleka
ščepec soli, vaniljev sladkor
1 žlica olja

Vse skupaj zmešaš, malo počakaš in spečeš 🙂

Nikoli nič ne vagam, delam vse po občutku. V posodo dam mleko, odvisno od števila palačink, ki jih želiš speči, v mleko dam pol ostre in pol mehke moke, solim in nato dodam 1 jajce. Vse zmešam z mešalcem, da ni grudic, pustim nekaj časa stat in to je to. Palačinke so božanske. Ne dam pa sladkorja, ker mažemo z marmelado, ki je itak dovolj sladka.

Mojo pravilo je: moke vedno pol mehke, pol ostre in pa testo mora zmeraj počivat. Delaj po občutku, ker ne sme biti ne pregosto (to je primerno za šmoren) in ne preredko, ker se potem trga.

lp

2 jajci (jih ne sme biti preveč, sicer je testo trdo)
0,5 l mleka, jaz dam najraje tiistega iz mlekomata, pridejo zares odlične palačinke!
moka po potrebi

Počakaš pol ure, nato dodaš še malo Radenske, premešaš in spečeš

Jaz jih delam takole: tri jajca razbijem in ločim rumenjake od beljakov. Nato z mikserjem ali kar z metlico zmešam tri dl mleka s četrt kile moke, vmešam rumenjake in majhen ščepec soli, nato pa dodam še toliko mleka, da je masa gosto tekoča (če pomočiš noter žlico, le počasi odteče). Vse skupaj pustim počivati eno uro.
Čez eno uro stepem beljake z žlico sladkorja, jih vmešam v maso, nato pa močno razgrejem železno ponev (niti na emajliranih niti na teflonskih ne uspejo tako dobre), vlijem vanjo curek olja, ga takoj odlijem v skodelico in spečem prvo palačinko. Če je masa pravilno gosta, se bo lepo na tanko razlila po ponvi, če ne, previdno dodajam mleko po žlicah. Nato pečem palačinke naprej, če se začnejo prijemati, pa spet dodam malo olja iz skodelice in ga odlijem nazaj.

Preizkušeno: 2 jajci, malo soli, 24 dag moke, pol litra tekočine (od tega pol mleka, pol vode). Zmešaj, pusti maso v hladilniku pol ure, potem pa veselo speči.

V primerno posodo daj moko (po občutku, ali boš spekla 10 ali 50 palačink) in dve jajci in sčepec soli. Dolij toliko mleka, da lahko začneš mešat (2 dcl). Mešaš z vilico ali metlico. Ko je gladka masa, priliješ še malo mleka.

Malo mleka res lahko nadomestiš z radensko ali pivom (okus oz.alko se popolnoma izniči).

Nikoli v maso ne dodajamo sladkorja – sladkor (tudi stopljen) se v ponvi žge.

Pa tudi kasneje jih lahko poljubno nadevaš (šunka sir recimo) ali porabiš kot zakuho za v juho.

V lonček dam cca 3 deci mleka, vanj strem eno jajce. Dodam moke po občutki, navadno Mercatorjevo mehko moko. Zmešam z mikserjem in pustim počivat kake pol ure.
Potem dodam še malo Radenske ali pa še malo mleka, da pride gosto tekoča masa.

Ponev za palačinke imam neko predpotopno, železno. V ponev vlijem par kapljic (za prvo palačinko) olja in dodam testo, ki se z nagibanjem ponve lepo tanko razlije.
Če je pregosto, dodam malo Radenske ali mleka, če je preredko, vmešam malo moke. Za vsako novo palačinko dam kako kapljo olja v ponev.

Vedno uspejo.

Testa ne solim in ne sladkam, palačinke pa pojemo ali z marmelado, čokolado, sladoledom, mesnim nadevom, s sirom, kot kanelone, v juhi…

Jaz ponavadi delam iz litra mleka, treh jajc, ščepec soli, malo radenske ali sode bikarbone, če nimam mehurčkov:)
Moke dam pol pol, pol mehke, pol ostre, vse po občutku, penasto zmešam.
Ponev vsakokrat namažem s silikonskim čopičem z oljem. Niso premastne, se pa lepo zapečejo.
Domača marmelada iz domačih marelic in ….VOILA!
Nikoli nobena ne ostane 🙁

3 jajca
1/2 litra tekočine*
1/2 litra OSTRE moke (= pribl. 1/4 kg)
ščepec soli
po želji: žlica olja ali stopljene margarine

* lahko je samo mleko, boljša je mešanica iz mleka in vode (pol-pol ali 2/3 – 1/3), še boljše pa, če namesto navadne vode uporabiš mineralno.

Pripravljena masa naj stoji vsaj pol ure, raje več.

Ponev močno segreješ, potem vržeš vanjo malo kockico kokosove masti ali žličko navadnega olja. Ponev nagibaš, da se maščoba enakomerno razteče. Temperaturo malenkost zmanjšaš. Naliješ zajemalko testa, ga enakomerno raliješ in pečeš toliko časa, da zgornja stran ni nikjer več mokra. Obrneš in pečeš kratek čas še na drugi strani.

Kaksna komplikacija 🙂

Jaz vse delam na uc, dam 2 ali 3 jajca, kakor kdaj, odvisno od zaloge jajc v hladilniku. V stepena jajca dam malo soli in sladkorja, vcasih vanilijev ali rumov, ponavadi navaden. Za vsako palacinko dam 1 zlico najbolj navadne moke, potem dolivam mleko in mesam. Maso naredim tako srednje gosto, moz in otroci naredijo bolj gosto, pa so oboje palacinke dobre.
Vcasih dam poleg mleka se malo radenske, so bolj “puhaste” palacinke. Nikoli pa ne dam navadno vodo, sem probala in pridejo take trde, kr neki.

Saj… večina nas dela palačinke “od oka”. Zato je pa tako težko nekomu, ki ne zna, preko ekrana razložit. Npr. kaj je ravno prav gosto testo. Koliko moke je po potrebi. Koliko vroča mora biti ponev…

Najlažje je, če te nekdo, ki obvlada, povabi na obisk, ko peče palačinke. Ko enkrat vidiš in mogoče “pod nadzorom” kako spečeš, ti postane vse jasno in čisto preprosto.

Jaz dam 2 rumenjaka, mleko, malo sladkorja in ščepec soli, pol mehke, pol koruzne moke, žlico stopljenega masla, beljak stepem posebej in na koncu narahlo umešam v maso.

Čeprav sem tako rekoč izkušena kuharica, se zelo rada poslužujem tehtnice. Tudi recepta za biskvit, ki meri z žlicami ne maram…

Torej palačinke pri nas:

3-4 jajca
ščep soli
rumov sladkor
1 l mleka
400 g moke
———————–
Olja v ponev samo toliko, da ponev ni suha (olje razmažem s papirnato brisačko) in ne predolgo pečt, ker se presušijo.

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Receptov je napisanih kar nekaj. Jaz jih tudi delam le po občutku. Hotela sem napisati le, da palačinke pečem na maslu in v teflonski ponvi. Malo masla dam za vsako drugo palačinko.

Živi in pusti živeti

Vedno sem jih delala od oka, ampak niso vedno uspele kot bi si želela.

Zdaj jih delam po receptu iz knjige Kuharica sestre Vendeline. vedno pridejo mehke in zelo dobre:
6 dl mleka
sol
3 jajca
30dag moke

V manjšo količino mleka vtepeš jajca, sol in moko, ko je gladko dodaš še preostanek mleka, pustiš da počiva (1 uro), spečeš.
Poskusila sem tudi zamenjati 2 dl mleka z radensko in je bilo tudi ok. Ponev mam teflonsko s posebno plastjo proti prijemanju.

tee od maya77 so zares dobre

Recept na šalice (šalica je približno 2,5 dl) za zelo rahle in tanke palačinke

Sestavine:
1 šalica vode
1 šalica mleka
1/2 žličke soli
4 jajca
1,5 šalice gladke moke
4 žlice masla

Vse setavine zmešam kar v blenderju, potem je pa zelo dobro da kako uro masa stoji.
Ponev za peko mora biti zares vroča!!!

Na blogu, kjer je podrobno opisan ta recept imam še kratek video ki prikazuje kako gosta mora biti masa. Link do bloga: klik

palačinke na suho odličen recept

sestavine
4jajca
200g moke
5dl mleka
50 g zmehčanega masla alo pol dl olja
sol

Z mešalcem vmešamo vse sestavine v gladko testo, ki naj počiva pol ure.
Nato pečemo tanke palačinke.
Posebnost tega recepta je da ponve pri peki ni potrebno namastiti. Palačinke pečemo torej na suho in se s tem rešimo neprijetnega vonja po pregreti maščobi.
pa dober tek!

haha ne ratajo ti

recept za palačinke iz 1l mleka
potrebuješ:
1l mleka
3jajce
vanili sladkor
3 žlice sladkorja
1/2 žlice soli male
16-18 žlic moke
če ti rata odgovori meni vedno rata

Palačinke delam brez mleka, katerega nadomestim z mineralno vodo. V maso se dodam sol, sladkorja pa ne.
Če si začetnica v peki palačink, poglej, kako to počnejo drugi:

https://www.youtube.com/results?search_query=pala%C4%8Dinke

ali pa

https://www.youtube.com/results?search_query=pfannkuchen+rezept

Enako,dodam manj vode.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close