njeno kraljestvo: ŠARLOTA (odlična, da te kap)
Dragi forumovci!
Tokrat prilagam en odličen recept s štajerskega konca, katerega avtorica je gospa, ki je nekoč bila kuharica na Železničarskem domu. Mariborčani ta recept in šarloto poznajo predvsem če zahajajo v gostilne Šiker, k Pecu ali Veroniki. Te tri gostilne imajo ta recept predvsem zato, ker je ta gospa razkrila ta recept svojim trem učenkam, ki sedaj delajo v teh gostilnah. Sicer pa je recept star več kot 50 let in je naravnost božanski. Naj vas zapletenost ne prestarši, trud bo z odličnostjo saladice več kot poplačan.
In verjemite mi, takšne šarlote ne jeste nikjer na svetu!
ŠARLOTA (za 8-10 oseb)
8 rumenjakov
10 dag sladkorja
2 vanili sladkorja
penasto umešaš. Nato dodaš:
0,25 vrelega mleka (3,2 mastno!!!)
Vse skupaj mešaš nad soparo, dokler se ne zgosti. Ko se zgosti, dodaš namočeno in ožeto želatino iz 8 lističev. Mešaš, dokler ni krema lepo gosta, nato jo popolnoma ohladiš.
8 beljakov ; stepeš trd sneg.
20 dag sladkorja raztopi v 0,5 dl vode in zavreš. Ko se na površini pričnejo delati mehurčki, namoči vilice in pihni skoznje. Če se naredi mehurček je sladkor kuhan do 5. stopnje. Takrat ga priliješ v stepen sneg in previdno premešaša. Nato v sneg rahlo vmešaš še kremo.
Kremo razdeli na 3 dele:
1. del; vmešaš 8 dag topljene čokolade
2. del; dodaš jagodni ekstrakt; ampak le za rožnato barvo
3. del; ostane rumen.
Lešnike, orehe ali mandlje grobo narežeš in opražiš.
Vzameš 20 dag biskvita in ga narežeš na večje kocke (3 x 3 cm) in jih prepojiš z 1 dcl vanili likerja.
Potrebuješ tudi srednje veliko pločevinko ananasovega ali breskovega kompota – tudi to sadje narežeš na kocke.
Sestavljanej šarlote:
Model za šarloto (= model za šarkelj) namažeš z maslom. Nato na dno daš vsako po 1 zajemalko krem. Nanjo potreseš ananas in oreščke, nato biskvit. NAto ves postopek ponavljaš do vrha posode. Na vrhu mora biti krema kot zadnja plast.
ŠArloto daš čez noč v hladilnik, oz. minimalno 2-3 ure v zamrzovalnik. Strnjeno šarloto namočiš v vrelo vodo in zvrnnneš na pladenj. Okrasiš z 0.25 dcl sladke smetane.
Dober tek in javite svoj uspeh!
lp
Nika
Hej, Nika!
To je specialiteta moje sestre in ji krasno uspe. Sicer ne vem, ce je recept tocno tak kot tale, je pa zelo podoben.
Neko jesen smo imeli zadnji piknik v sadovnjaku in ona zmagovalno prikoraka s Charloto na pladnju. Nas je res skoraj kap ze ob pogledu. Se moski so pozabili na zar:))) Ko smo jedli, je bila nekaj casa popolna tisina, nato pa ovacije!!! Res se je izkazala.
Dodatek: Vse sem dobila. Me nekaj casa ni bilo. Odgovor sledi.
Pozdravcek Babi
Ker mi je bila Šikerjeva šarlota zmeraj pri srcu, sem se ob objavi tega recepta zelo razveselila in nestrpno sem čakala priliko, da to dobroto tudi sama pripravim. V soboto zjutraj pa sem ob pogledu na turobno in deževno vreme takoj vedela, da je to tisti dan. Vse sestavine sem imela že doma in tako sem se lotila priprave. Pri pripravi kreme iz rumenjakov sem bila prepričana, da bo vsa zadeva končala na gnoju, saj je bila vsa zadeva po dodajanju želatine vedno bolj tekoča, namesto da bi se zgostila. Pa nisem obupala in sem nadaljevala. Rezultat je bila zelo dobra šarlota, ki se je tudi lepo strdila. Le na pogled ni bila preveč lepa, saj sta se mi rjava in rumena krema zmešali, ker sta bili tako tekoči (rdeče nisem delala). Vsi, ki so jedli, so jo zelo pohvalili in zagotovo jo bom še naredila.
Nika 33 tebe pa bi prosila še za recept šarlote s sladko smetano.
MMMM šarlota
Jaz sem delal naslednjo varianto.
Najprej sem spekla rolado in, ko je bila ohlajena sem jo namazala z marmelado (najboljše rdečo, da je kontrast), zavila in pustila da se ohladi.
Krema:
Želatino sem raztopila v sadnem soku (od kompota ali česa podobnega), ko pa se je shladila (ne sme se strditi), sem jo vmešala v stepeno smetano in dodala sadje.
Rolado sem narezala na centimeter debele kose in z njo obložila malo večjo okroglo posodo. Ponavadi sem vzela kar jensko.
V posodo sem potem vlila kremo in dala vse skupaj v hladilnik, najmanj za par ur, da se krema lepo strdi.
Serviraš tako, da zvrneš vse skupaj na pladenj in razrežeš pred gosti.
lp
Pozdravcek!
se manjkajoci recept s sladko smetano:
V bistvu sama delam taksno razlicico, kar po svojem obcutku, kar se sestavin tice bom skusala nekako jih vsaj “obteziti”:
Skratka:
Zavreš 0,5 l mleka in vanj vmešaš
stepeno mešanico (4 cela jajca + cca 20 dag sladkorja)
Na zmanjšanem ognju konstantno stepaš, da se zgosti. Ko je krema delno zgoščena dodaš še 8 lističev namočene želatine in ponovno mešaš, da se zadeva zgosti. Lahko še dodaš 1 vanili. Kremo popolnoma ohladiš.
Stepeš 0,5 l sladke smetane in vanjo vmešaš jajčno kremo in tako dobiš osnovno vanili kremo, ki jo lahko poljubno barvaš po želji.
Ves ostali postopek; biskvit, sadje in barvanje kreme naredim kot je navedeno v originalnem receptu.
Sicer pa na osnovi te smetanovo-jajčne rkeme sem naredila že naslednje variacije šarlot:
POMARANČNA ŠARLOTA (idealna za božični čas):
V biskvitno testo sem vmešala cimet in mlete klinčke ali še bolje mešanico začimb za medenjake). Ko je bilo testo pečeno sem ga navlažila s pomarančnim sokom in rumom.
V osnovno jajčno-smetanovo kremo pa pomarančni ekstrakt in naribanao lupinico 1 pomaranče. Nato sem v kremo tudi dala kandirane koščke pomaranče in nasekljane koščke čokolade.
Ko je bila šarlota strnjena pa sem jo obilno polila s čokoldanim sladkim grehom. Zraven odlično prija punč.
JAGODNA ŠARLOTA
smetanovo jajčno kremo psutim takšno kot je, le izdatno jo napolnim s koščki narezanih jagod. Strnjeno polijem z zmiksanimi jagodami.
VINSKA ŠARLOTA
(Tto ap je ena šarlota, ki še ni bila realizirana – moram malo počakati na zlati čas eksperimentiranja) – ko jo bom naredila vam javim sestavine in njen uspeh.
Pozdravcek,
Nika
Pozdravčke…
Od takrat, ko sem otrokoma naredil prvič šarloto po receptu, ki sem ga takrat dobil po ustnem izočilu od kuharja, ki je dobil recept od druge kuharice itd. (takrat še ni bilo receptov na internetu), sem jima moral za vsak rojstni dan napraviti veliko šarloto v obliki torte (z rojstnodnevnimi svečkami vred), ob kateri so si cedili sline prav vsi povabljeni prijatelji:
Sestavine: (za cca 14 malih porcij).
– 10 jajc,
– 2 mala zavitka vanili sladkorja,
– 500g sladkorja,
– 0,5 l mleka, od tega vzemi približno 0,5 dcl za raztopiti želatino,
– 0,5 l sladke smetane,
– 20 lističev želatine (skupno za 1,7 l tekočine),
– 2 veliki žlici kakava,
– 1 velika žlica ruma.
Dodatki po želji:
– Narezan ananas, breskve (iz kompota), zdrobljen biskvit, rozine, koščki čokolade, nareza-ni orehi. Dodatke lahko zmešaš v maso šarlote ali jih položiš na dno skodelic, v katere boš nalil maso.
Priprava:
1. Želatino namoči v mrzli vodi. Pri tem loči posamezne lističe, da se ne zlepijo.
2. Rumenjake loči od beljakov.
3. V večji skledi rumenjake penasto vmešaj s 350g sladkorja in vanili sladkorjem. (naj-večja hitrost mešalnika).
4. Beljake stepi v trdi sneg z največjo hitrostjo mešalnika. (Za 10 beljakov boš potreboval 2 visoki plastični posodi ali eno veliko posodo).
5. 150g sladkorja, dodaj mu čim manj vode – toliko, da je sladkor ves namočen – in ga med občasnim mešanjem kuhaj, dokler se na površini ne dela mnogo mehurjev, sladkor pa še ni preveč trd.
6. Prej stepenim beljakom med vnovičnim stepanjem počasi dodajaj kuhani vroči slad-kor. Pri tem beljak še narase. Če začne beljak upadati, prenehaj z dodajanjem slad-korja in s stepanjem! Postavi v hladilnik. /Opomba: namesto opisanega skuhanega sladkorja lahko dodajaš stepenim beljakom sladkor v prahu/.
7. Stepi sladko smetano (največja hitrost mešalnika). Postavi v hladilnik.
8. Pripravi skodelice, kamor boš na koncu nalil gotovo mešanico za šarloto. Morebitni zdrobljeni biskvit lahko položiš na dno skodelic, prav tako sadje in ostale dodatke, ki jih ne nameravaš kar zmešati v kremo.
9. Maso rumenjakov s sladkorjem razdeli na dva enaka dela. Prvemu delu dodaj veliko žlico ruma in 2 dcl mleka, drugemu 2 zvrhani žlici kakava in 2,5 dcl mleka. Razmešaj in postavi v hladilnik.
10. Segrej do vročega 0,5 dcl mleka. Želatino z rokama dobro ožmi, da vsebuje čim manj vode, in jo, najenostavneje z mešalnikom, razmešaj v vročem mleku, da se želatina povsem raztopi.
11. Mešanici rumenjakov s sladkorjem in rumom primešaj polovico v mleku raztopljene želatine, drugo polovico primešaj mešanici s kakavom. Postavi v hladilnik.
12. Po približno 5. minutah morata biti obe mešanici v hladilniku kremasto želirani (ne tekoči in ne trdi). Z žlico jima previdno primešaj stepen beljak in stepeno smetano ter dodaj rozine, sadje ter po želji ostale dodatke.
13. S tako zmešano eno in drugo kremo napolni pripravljene skodelice in jih postavi v hladilnik. Šarlota se bo v hladilniku po 15-30 min. primerno zgostila.
14. Serviraj mrzlo iz hladilnika.
Dober tek!
Forum je zaprt za komentiranje.