Najdi forum

Obara

Kakšen je vaš recept za dobro obaro?
Jutri jo bom delala, pa bi rada kakšen preizkušen recept ali nasvet.

Prepražim čebulo in na kolesca narezano korenje, potem pa še kose piščanca in nazadnje dodam kocke krompirja. Poprašim z moko, na hitro še malo prepražim in zalijem z vodo. Dodam lovorov list, zelen peteršilj, majaron, poper, zelenjavno kocko in po potrebi malo soli. Kuhano meso poberem ven in pustim, da se malo ohladi. Medtem v juho zakuham drobne žličnike. Z mesa odstranim kožo in kosti in ga vrnem v juho. Če je zadeva preveč bleda, jo malo pobarvam z žličko mezge ali z žličko paprike ali s pol žličke kave.

Kave? Pa ni čutiti okusa potem?

Popražim čebulo, dodam piščanca, papriko ga minutko malo popečem, zalijem z vodo dodam korenček, peteršilj, zeleno po eno vejico in kuham. Proti koncu dodam še krompir narezan na koščke in to je to. Seveda sol po okusu. Malo sestavin, preprosta jed ampak pride vedno zelo okusno.

Namesto paprike dan paradižnik in še malo majarona. Na koncu zakuham še žličnike.

Obvezno 1 dcl belega vina, na koncu amprem, pa 2 vrsti mesa

Ne, Šavrinka, nič se ne okusi. Zadevo sem našla v eni zelo stari kuharski knjigi, šlo je za barvanje omake na osnovi temnega prežganja. Moko prepražiti na temno je kar težko, da se vmes ne zasmodi, pa tudi če narediš v redu, je okus precej divji… sploh za današnje čase, ko prežganje itak malo uporabljamo. No, v tej kuharski knjigi je sicer omenjena proja (torej svetlo prežganje + žlička proje = temna omaka) in proja se še zdaj uporablja za barvanje kruha. Ampak ker imam projo redko doma, sem poskusila s kavo (še boljše se obnese instant, ampak tudi tistega zrnja nimam vedno pri roki) in je čisto v redu. Saj je ne dodaš veliko. Pol žličke je dovolj, da pobarva kako “anemično” jed. To pa ne da toliko okusa, da bi se zaznalo med ostalimi sestavinami. Oziroma, tudi če se, lepo paše zraven. V glavnem, do zdaj še nihče ni rekel, da je bi bilo kaj čudno ali nenavadno. Lahko tudi kombiniraš malo kave in malo paprike, odvisno kakšno barvo želiš. Sem pa že imela idejo uporabiti nesladkan kakav, ampak še nisem poskusila.

Bom testirala. Tudi meni gredo na živce anemične jedi ;).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close