Ali vlečeno testo za štrudelj delate same?
Jaz sem ga tudi na začetku kupovala. In sem bila potem vsa nesrečna, ker sem mislila, da ne znam narediti dobrih zavitkov. Kakšno Pečjakovo testo mi je še ok, Mercatorjev generik je pa… Okus je bil, kot, da bi jedla jabolka spečena v časopisnem papirju.
Sedaj zvečer testo na hitro zamesim, namažem z oljem in pustim do naslednjega dne po sužbi.
žal vam ne znam dati pravih količin razmerij, ker se ga nisem naučila iz knjige, ampak od mame. Če vseeno kaj pomaga:
V visoko posodo dam moko, v sredini naredim jamico, vanjo stepeno jajce. Okoli jamice posolim. Dodam nekaj rastlinskega olja (dva hitra kroga okoli roba sklede) in nekaj tople vode. Premešam in po potrebi dodam še majčkeno vode. Pregnetem, da je voljno, mehko. Dam nazaj v posodo, pokrijem s krožnikom in pustim nekej bolj na toplem (torej, ne hladilnik). Idealno kakšne pol urce.
Nekateri ne dajo jajca, najbrž rata tudi brez njega. Več ko je maščobe, bolj je testo elastilčno, se ga da raztegniti. Valarja človek ne potrebuje, le pomokano podlogo.
To testo uporabljam tudi za enostavne sirove štruklje. Razdelim na dve polovici, raztegnem vsako na velikost kuhinjske krpe, pomažem z nadevom (pol kile skute, en lonček kisle smetane, tri jajca – dodam še majčkeno sladkorja), zarolam, zavijem v krpo in kuham v kropu 20 min (rahlo vretje).
400 g mehke moke, 2 dl tople vode, beljak (rumenjak gre v filo), 1 žlička kisa (nujno) in ene 3 žlice olja. Zamesim, počiva pol ure, namazano z oljem. Ko razvaljam namažem s toplim oljem in se nič ne trga. Kupljenega sploh ne povoham, tudi kruh delam sama, saj ne vzame skoraj nič časa.
Jaz ga vedno delam po tem receptu:
http://www.kulinarika.net/recepti/4842/sladice/osnovno-vleceno-testo/
Za kuhane štruklje dam jajce, da ne razpade, za zavitke pa ne.
Ne nasedat ženskam, ki “delajo po občutku”. Kar naj. Drugi imamo pa raje recept 🙂
evo moj, vedno rata, lepo se vleče, enostaven, dober je, skratka super.
– 400 g moke (bele navadne)
– 2 dc mlačne vode
– 1 dc navadnega olja
– pol žličke soli.
Zmešaš, gneteš nekaj minut, da nastane lepo gladko testo, da daš v posodo, pokriješ s srebno folijo, vržeš v hladilnik in pustiš vsaj 1 uro, Nato razvlečeš, nadevaš (poljuben nadev), zviješ, namažeš še s stopljenim maslom in spečeš na 180 stopinj 45 minut.
Njams.
Forum je zaprt za komentiranje.