Ketchup!
Babici sta me zasipali z domačim paradižnikom, da kljub ljubezni do njega in do babic nisem uspela več vse pospraviti v želodček, pa sem se domislila alternative in pobrskala po receptih. Skuhala sem sama svoj ketchup! Prej se nikoli nisem veliko spraševala odkod in kako, zdaj sem pa navdušena, ker je zadeva prav dobro uspela. Trenutno se mi mudi, ampak kasneje lahko prepišem recept, če morda koga zanima.
LP Barb
Uf, se opravičujem. Moja malčka sta šele sedaj zaspala, da imam malce več časa. OK, recept je pa takle (približno 500ml ketcupa nastane):
5kg zelo zrelih paradižnikov (čimboljše kvalitete)
200g čebule
2 stroka česna (ali 1 žlička česna v prahu)
1 žlica gorčice Dijon (nič hudga, če je katera druga)
1 žlica belega vinskega kisa (jaz sem dala kar balzamični kis, ker nisem imela drugega)
8 klinčkov (lahko tud manj, ker je zelo močna zadeva)
2 čajni žlički soli
1 žlica kitajske five-spice začimbe (odkrila sem jo v Sparu – klinčki, cimet, allspice…)
ščep zmletega ingverja (sem spustila)
ščep kajenskega popra (previdno, močna začimba)
61/2 žlic sladkorja v prahu (sem mela samo za 4 žlice, pa je blo dovolj)
Najprej naj poudarim, da žlice in žličke niso zvrhane merice s kupčkom. To je prvo kar sem ugotovila žal šele ob koncu:))
Paradižniku izrežete sredico, ga prepolovite in narežete na krhlje (samo da malce pač razrežete). Date v posodo, zavrete in naj rahlo vre 10 min. Po receptu naj bi se pokrilo kar z večkrat preluknjanim kartonom, ki ga približno oblikujete po velikosti posode. Nato paradižnik pretlačite skozi drobno sito. Zamudna zadeva, če se je lotite na roke kot jaz, zelo fino, če imate kakšno pripravo za pasiranje. Dodate vse ostale sestavine (čebula nasekljana na koščke), spet zavrete in pustite počasi vreti, dokler ne povre približno polovica tekočine. Ponovno pretlačite skozi sito (klinčki, čebula itd. se tako zadržijo na situ), dodate sladkor v prahu in ob občasnem mešanju spet pustite rahlo vreti. Dokler ne dobite pač željene gostote in okusa. Prelijete v steriliziran kozarec, zaprete, in daste v vrelo vodo za 40 min. Tako pripravljen naj bi počakal več mesecev. Jaz sem spustila to z vodo, pa je po enem tednu še OK naprej bom pa videla.
Okus mi je ful všeč, še sploh, ker je res samo iz paradižnikov in ni zgoščen na druge načine. Če ima še kdo kakšen recept ga bom vesela, da sprobam še kakšno drugo kombinacijo začimb. Avtor recepta piše, da se da precej kombinirat glede na to, kaj imaš doma.
Zafurat ga je pa težko, glede na to, da sem ga jaz delala ob dveh neumornih malčkih in še zaspala na koncu, da sem se čisto po slučaju zbudila ravno ob “pravi” gostoti:))) prelila v posodo, jo zavila v krpo da se počasi ohladi in šla spat naprej:)).
LP Barb
Malo pozno, pa vendar tudi jaz prilagam en dober recept za izdelavo
ketchapa in sicer:
6 kg paradižnika
6 paprik
6 čebul
1 žlička cimeta
6 žlic soli
6 žlic sladkorja
2 žlici origana
1 žlička muškatnega oreščka
Vse narezati na male kocke in kuhati dobro uro. Spasirati, dodati
1 dcl kisa, 1 dcl konjaka in 1 konzervans. Vse to daš ponovno kuhati
do željene gostote.
Priznam, da ga še nisem imela časa skuhati, recept pa sem dobila pri
prijateljici, ki ga kuha že več let in je resnično dober – ta pravi.
Lep pozdrav
Pozdravljene!
Ravno se pripravljam napraviti domač ketchup pa sem malo brskala še za drugimi recpti. Moj recept je čisto preprost in sicer:
2kg paradižnika
1/4kg čebule
10dag sladkorja
3 žličke soli
2 žlički sladke paprike
1 žlička popra
2 žlički curryja (lahko samo eno razen če imate rade močan okus po curryju)
Paradižnik in čebulo prpražimo, precedimo skozi sito, dodamo ostale sestavine in pustimo še nekaj časa vreti. Še vročo damo v kozarce, zapremo in pustimo cca. 30 minut v vreli vodi.
Lep pozdrav,
š.b.
Dekleta!
Zakaj se mučite s shranjevanjem domačega ketchupa v kozarcih?
Jaz ga že več let skuham in napolnim 2kg PVC vrečke nekje malo več kot 1/2, zavarim s strojčkom in jih položim na pekač. Vse skupaj dam v skrinjo da zamrzne. Ko potrebujem mezgo, enostavno vrečko vzamem iz skrinje, zlomim ploščo,če jo je preveč, količino vrnem nazaj v skrinjo.
Tako pakiranje se nikoli ne pokvari!!!! (skisa po domače)
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.