razhudniki-zakaj jih eni ne jejo
Po starem izročilu so Indijanci belcem ob okupaciji “podarili” razhudnike, ker so vedeli, da jim bodo na daljši rok naredili nepopravljivo zdravstveno škodo.
A po naših kriterijih so polni dobrih in zdravih lastnosti (z izjemo paradižnik,a ki je pred leti povzročal raka, danes je pa poln antioksidantov). Kdo bi vedel, kaj je prav?
To je ena družina rastlin. Nekaj jih je pogojno užitnih, še več pa okrasnih.
Kaj pa sploh še lahko jemo? Ne: mesa, jajc, mleka; sadja tudi ne (visok glikemični indeks), solate in radiča tudi ne – bojda je to primerno za živali prežvekovace – tiste, ki jejo tudi travo….
Sem mislila, da je zelenjava – plodovke še najbolj zdrave, sedaj pa tole….
Ampak res, kaj lahko sploh še jemo?????????????????????
Nekje, v kakšni reviji stila Lady, Ona, Jana, so prebrali, da te rastline, da vsebujejo škodljive snovi. Kar je sicer res, ampak praktično VSAKO živilo vsebuje majhne količine strupenih snovi ali pa velike količine redilnih. In zdaj so prepričani, da jejo strašno zdravo in bodo živeli 120+ let, če se bodo držali takšnih diet.
Že od nekdaj velja, da je posušena paradižnikova veja z listi odličen naravni repelent za pajke, muhe, komarje po sobah ( oziroma celoteno deblo živali Arthropoda) – preverjeno ! Kar položite na vrhe omar in se čudite !
Družina Razhudnikovk ( lat. Solanaceae): malo zanimivega branja – pa še in še se najde na spletu:
Kolikor sem jaz obveščena, ti razhudnikovke (med katere pa ne spadajo bučke) spremenijo delovanje jeter in dražijo prebavila. In dejansko so jih Indijanci, ki so jih spoznali tisočletja prej kot Evropejci, uporabljali za okrasne rastline.
Če pogledamo krompir, vsebuje solanin, največ ga je v krompirju, ki že začenja kaliti. Večina živali se takega krompirja ne dotakne. Tudi odraslo rastlino napada zelo malo vrst živali. Solanin večinoma razpade pri visokih temperaturah (kuhanju). Tudi jajčevci vsebujejo neko grenko snov (grenak okus v živalskem svetu pomeni strup), zato jih je priporočljivo, preden ji spečemo, posoliti in počakati, da grenka tekočina odteče. Prav tako vsebujeta zelen paradižnik in zelena paprika nekaj grenkega.
Moje osebno mnenje je in izkušnje na telesu so, da krompir, zrel paradižnik in oranžna/rdeča paprika 1-2x tedensko ne škodijo, kadar sem pa pretiravala (vsak dan enega, drugega, tretjega ali celo vse troje), mi pa ni bilo dobro. Za razliko od nekaterih živil, ki mi ne delajo težav tudi, če jih pojem vsak dan veliko.
Malancane pa ne jem več kot 1x na mesec ali na dva meseca, so mi bučke boljše.
O tobaku pa ne bom izgubljala besed. 🙂
No preden je bil krompir splošno razširjen je bilo razširjeno pomanjkanje vitamina C (Skorbut). Z uvedbo krompirja v skoraj vsakodnevno rabo je to skorajda izginilo (vsaj v razvitih delih sveta). Skratka krompir je dober, zdrav in nasiten…redi pa kot ostala zelenjava (razen cvrt na olju, kjer redi olje in maščobe, pa ocvirki, itd.).
Kolko se pa tiče dijet svinj…svinje načeloma jedo vso zelenjavo, zrezki in rebrca pa načeloma niso na njihovem meniju.
Kolko pa se “razhudnikov” tiče kot je že bilo rečeno vsebujejo nekaj strupehih snovi, samo to vsebuje tudi meso, semena, oreščki (ti bolj zaradi skladiščenja),….skratka vse…se pravi jest vse in z ničemer pretiravat je že praksa evolucije, da bi bilo neumno to spreminjat z omejevalnimi in ločevalnimi dijetami. Izogibat se treba le “ameriški” hrani pa bo 🙂 (ker ta ne vpliva samo na težo ampak očitno tudi na možgane, če pogledamo njihove zakone in mišljenje).
Za paradižnik pravijo, da ima veliko antioksidantov. In da preprečuje raka. Jaz poznam nekoga osebno, ki je zbolel za rakom, šel po neko zdravilo, ki se pri nas ne trži in ga je ful težko dobit, ni priznano s strani uradne medicine – in šel je po dieto k eni nutricistki, ki mu je prepovedala npr. paradižnik…
Človeka sem videla, bil je že napol mrtev, pa je potem pri nas nekaj fizično delal. Tumorji so mu šli iz nekaj 15 cm na ene par mm in eni izginili. Zdravniki niso mogli verjet. Rak na pljučih in ledvicah. Ne bi verjela, če ga ne bi poznala. Hoteli so mu operirat pljuča, pa ni bilo treba – oz odrezat nekaj…
Forum je zaprt za komentiranje.