Kaj pa recepti za diabetike
Pozdravljene, pozdravljeni
vidim, da imate nešteto idej, kako kuhati.
Sama sicer rada kuha, ampak, ker je mož diabetik, ne sme vsega. “Redni” obroki še nekako gredo. Čeprav mi že zmanjkuje idej.
Posebej pri sladicah (je pa sladkosned kot strela) je težava.
Ima kdo idejo, kaj bi se lahko kuhalo in peklo.
hvala
Kot osnovo lahko napraviš biskvit iz zmletih ovsenih kosmičev ali polnozrnate moke (če jo seveda lahko je), jajc in posipa v prahu (primernega za diabetike). Nobene dodane maščobe ali pecilnega praška. Na vsako jajce daj cca. 30 g moke, posipa pa v isti volumenski vrednosti (torej toliko, kot si dala žlic moke, toliko posipa).
Nadev…na pamet mi najprej pade kakšna skutina kremica s sladilom, jaz velikokrat naredim kremo iz pol kg skute in 1 vrečke Natreen desertne kreme (narediš po navodilih in dodaš k skuti).
Mislim, da bi bilo OK tudi pecivo iz ovsenih kosmičev, skute, jabolk in maka (če je dovoljen). Izmenično sipaš kosmiče, nato skuto, malo jabolk in maka, spet kosmiče, skuto, jabolka in mak… potem pa vse skupaj preliješ z mešanico mleka in jajca ter spečeš. Če se ti zdi, da bi bilo primerno, ti napišem podrobne količine.
LP, Staša
Pozdravljena Emi,
jaz sem tudi diabetik in se na daleč izogibam sladkarij. Si pa privoščim vse, kar je narejeno iz jabolk: jabolčne pite, pečene jabolke s smetano,štrudlji, palačinke z jabolki. Res pa nikdar jabolkam ne dodajam sladkorja.
Ti zato povem en preprost recept za palačinke z jabolki:
Narediš navadno testo za palačinke.
Medtem ko testo 20 minut počiva, olupiš nekaj jabolk, jih izkoščičiš (uf, kakšna beseda 🙂 narežeš na tanke kolobarčke (tako tnke, da vidiš skozi jabolka nož, ko jih režeš, cca 3 mm).
V ponvo zliješ maso za palačinke (narediš navadno palačinko). Nato takoj začni polagati kolobarje jabolk na palačinko. Ko je na spodnji strani pečena, jo obrneš, tako da se še na drugi strani popečejo jabolčni kolobarji .
Palačinko streseš na krožnik, posipaš s cimetom. Jaz za otroke posipam še s sladkorjem v prahu.
Hmmm… samo na kratko se vmešam… Moj bodoči tast je diabetik (sicer tak, da jemlje tablete, insulina preko injekcij ne potrebuje). Njegov krvni sladkor pa je vedno ok. Vzrok temu je res stroga dieta, ki jo nadzira moja v.d. tašča. Odpadejo vse sladkarije (no, kakšnem diabetičen sladoled dobi ali pa kompot brez sladkorja ali pa izjemoma kakšno pecivo brez sladkorja). Sadje je v omejenih količinah (vsaj tako bolj sladko sadje – jabolka menda niso omejena). Beli kruh popolnoma odpade, imajo vedno črnega oz. mešanega pri hiši. Sicer pa čisto normalno je – poje pa zelo veliko mesa (to so predvsem beljakovine – namesto kruha zvečer si raje vzame kos mesa). Torej jedilnik v bistvu nič ni posebej prilagojen (razen popolne omejitve sladkarij in omejitve sadja). Seveda pa je vedno vse odvisno tudi od tipa diabetisa…
Lp, mishika
PECIVO IZ OVSENIH KOSMIČEV IN SKUTE
2 skodelici grobo mletih ovsenih kosmičev
1 skodelica sladila v posipu za diabetike
Nadev:
4 velika jabolka
1 kg skute
5 dl mleka
3 jajca
pol skodelice mletega maka
V posodi zmešaj kosmiče in posip ter mešanico razdeli v tri jogurtove lončke. Pekač obloži s papirjem za peko, posuj prvi lonček mešanice, nanj posuj 1/2 naribanih jabolk, na jabolka razdrobi 1/2 skute, nato posuj s polovico maka, nato zopet posuj z drugim lončkom osnovne mase ter ponovi z jabolki, skuto in makom. Na koncu posuj z zadnjim lončkom osnovne mešanice. V posodi dobro zmešaj mleko in jajca ter polij po pecivu. Malo počakaj, da se jajčna mešanica dobro vpije (dobro prepikaj s topim nožem), potem pa speci v že prej ogreti pečici pri 180 C cca.45 min.
To pa je recept za “PONAREJENI TIRAMISU”.
Biskvit:
120 g mletih ovsenih kosmičev
20 g sladila v posipu Diamant
4 jajca
6 žlic vode
1/2 pecilnega praška
Krema:
2,5 dcl mleka
1 vrečka Natreen desertne kreme (okus vanilija)
1/2 kg pasirane skute
sladilo po okusu
nekaj kapljic rumove arome (ali pa žlica ali dve ruma)
nekaj žlic mleka (odvisno od sočnosti skute)
Premaz:
1 vrečka Dr. Oetker šlag pene (POZOR – ta pena vsebuje sladkor, lahko ga premažeš kar z Natreen desertno peno)
1,15 dcl mleka
1 čajna žlička kakava v prahu
+ skodelica močne črne kave (sladke)
Kosmiči morajo biti zmleti čimbolj drobno. Dodamo jim pecilni prašek. Iz beljakov naredimo sneg (beljakom dodamo 1 žlico mrzle vode – za večjo čvrstost), rumenjake premešamo s sladilom, dodamo vodo, nato previdno vmešamo kosmičevo “moko”, nazadnje pa še sneg. Pečemo 15-20 minut (manjši tortni model + papir za peko) pri 175 stopinjah C.
Natreen vrečko stresemo v 2,5 dcl mrzlega mleka, dodamo tudi nekaj kapljic rumove arome in stepemo – za 20 minut damo v hladilnik, da se malo zgosti. Nato primešamo skuto, po potrebi še sladilo in malo mleka (krema mora biti kompaktna).
Šlag peno naredimo po navodilih (z 1,15 dcl mleka) in damo v hladilnik.
Ko se biskvit ohladi, snamemo papir za peko in enkrat prerežemo. Eno plast položimo nazaj v model, navlažimo s polovico kave in premažemo z vso kremo. Pokrijemo z drugo polovico, prepojimo s preostankom kave, nato pa premažemo s šlag peno in posipamo s kakavom.
Nato pa za nekaj časa v hladilnik.
Ti kasneje še kakšnega prilepim.
LP, Staša
Zala,
ravno predvčerajšnjim 🙂
Sestavine:
4 beljaki
50 g polnozrnate moke (ali mletih ovsenih kosmičev)
2 celi jajci
sladilo v posipu (volumensko približno isto kot moke)
Jajci sem zmešala s posipom, nato pa primešala sneg iz 4 beljakov. NA koncu previdno še moka. Pekla sem v polovično velikem pekaču 20 minut na 180 st. C, brez problema se je dalo enkrat prerezati.
Meni je bil všeč – poskusi.
LP, Staša
Hej Emi!
Mogoce bi ti prisla prav knjiga Sladkorna bolezen in dieta za sladkorno
bolne. Sem jo kupila pred leti za svojo mamo.Zalozba CZNG 1976.
V njej so recepti in jedilniki.Mami je bila v veliko pomoc,ker res zmanjka idej.Vse je razdeljeno po tipih bolnikov. Je tudi veliko receptov za dovoljene sladice.Mogoce bos knjigo nasla v knjiznici. Sicer je zdaj v prodaji ze kaj novejsega.Meni je zelo vsec,ker ti jedilniki res pomagajo.
Lp Babi
Dekleta,
se opravicujem za bolj pozen odgovor. Hvala lepa za vse ideje.
Knjige sem tudi kupila, a moram reci, da so me malce razocarale. Kljub temu, da so za diabetike se v receptih “prepovedane” stvari – od sladkorja dalje.
Ce se bo se katera spomnila kaksnega recepta se toplo priporocam. Jutri bom pa povedala, kako je uspelo pecivo s kosmici in skuto.
Moz cokolade kot take sploh vec noce jesti. Pravi, da niso vec iste.
Uporablja pa natreenov kakav in se en… hmm… pozabila ime.
Pa kot namaz uporablja razlicne cokoladne kreme – Flarom in se eno.
Za peko pa uporabljam kakav, tisti, “ta pravi” ker naj ne bi imel dodanega sladkorja.
V Mullerju pa ze res dolgo nisem bila. Hvala za nasvet, bom sla kar hitro.
zdravo… Kuhaš in pečeš mu lahko vse… pazi le, da boš uporabila črno/polnoznato/ajdovo/pirino moko in da boš iz recepta odstranila oz. zelooo zmanjšala količino sladkorja…
pri sladicah velikokrat dam namesto moke, kokosovo moko in zmlete oreščke, uporabljam pa rjavi sladkor ali vanilin sladkor (seveda pride v poštev tudi stevija, itd.).
tule je nekaj predlogov:
SLADICE
-limonini piškoti
-palačinke (iz polnovredne moke, z marmelado, ki je po možnosti brez dodanega sladkorja)
-muffini (namesto moke uporabi: pol polnovredne moke, četrt kokosove moke in četrt zmletih oreščkov)
-skuta+marmelada, ki je BREZ dodanega sladkorja (dodaš lahko tudi cimet, ki znižuje krvni sladkor)
-rolada (iz polnovredne moke, testo brez sladkorja, marmelada brez dodanega sladkorja)
-itd…
KOSILA
-riž z grahom, pusto meso, veliiiko zelenjave
-pečen krompir v pečici (NEOLUPLJEN!), polpete z ovsenimi kosmiči, solata
-kaša (ajdova, prosena, ješprenova…), mesna omaka, zelenjava…
Forum je zaprt za komentiranje.