BOŽIČNA IN NOVOLETNA VEČERJA
ce nii super kuharica..t.j. noces pricakati novega leta v kuhinji!?…potem..kaj vem-za predjed recimo dimljeni losos/dobis pakiranega/ z malo priloge in popeceni kruhki. ce bi se kaj-lahko govejo juho/skuhas prejsnji dan/. za glavno jed pa kako pecenko/najmanj dela/ …zraven malo kuhane zelenjave…pa kaki knedlcki/kruhovi…/ ali pa skutini struklji/ tudi dobis narejene/…pa kaka dobra solata. sama ponavadi naredim se silvestersko torto-za poobedek…pa se za kasneje!…ce boste pa dolgo…pa kako kislo juho /pisali smo o njej…pred par dnevi/.—no,priblizno tako…veliko uspeha pri kuhanju…in pa tudi uzitka pri hrani! sigurno bodo se predlogi… lp petra
Letos so si “moji mulci” za božično večerjo izbrali govejo pečenko “iz tačrnega lonca”. Kar razveselila sem se, ker je to tako enostavno in lahko vnaprej pripravljeno. Imam velik litoželezen črn lonec s pokrovom, brez katerega ne bi hotela več biti. V njem se hrana duši in potem še zapeče z vseh strani, primerna je kose mesa, piščanca in podobno…. Podobni so lončeni pekači s pokrovom….
TOREJ:
Kos puste govedine za peko (ne prevelilk), po možnosti ga vsaj malo našpikam (luknji naredim z nožem za lupit krompir, noter pa zatlačim narezane ZMRZNJENE trakove slanine).
Dam na sredino lonca. okoli pa namečem okrogle manjše krompirje (po 3-4 na osebo- krompir je na koncu najboljši, ponavadi se za krompir stepemo, meso pa ostane), če jih nimam, narežem večje- a bolje se skuhajo manjši…
Potem dam noter še:
– na krhlje narezana 2-3 paradižnika ali ustrezna količina tamalih-prerezanih (naredi sok)
– na 1 cm debele kolobarje narezan 1 velik por
– male čebulice ali krhlji večje čebule
– peteršilj, sol, poper…
Vse to naoljim, premešam z rokami, štos tega je da se naredi zelo dobra “čofta” kot temu pravimo in v tem se skuha/speče krompir.
Ko je zadeva lepo nameščena v loncu, dolijem za dober prst v višino vode, pokrijem in pečem 2 uri na 250°C ! Ni poterbno gledati, mešati, polivati….
Zanimivo je, da se krompir tudi v 2 urah ne razkuha in ostane cel. Vse ostalo (zelenjava) razpade in naredi “packarijo” okoli krompirja, kar je super dobro. Zato je fino, če je te zelenjave veliko… (predvsem por naredi super okus).
Zadeva lahko čaka v hladilniku dokler je ne date peči (krompir je naoljan in mu ni hudega), kakšno nedeljo pa sem dala že dopoldne pripravljen lonec kar v pečico, naštimala na timer na avtomatsko pečenje in smo šli na izlet.
Ko smo se vrnili, je že vse dišalo…. samo vzela sem iz pečice in smo jedli… Treba je bilo narediti le še solato in kompletno kosilo je bilo tu…
Ja, te posode so fenomenalne. Prav takšno sem mislila, kot pišeš da jo imaš- veliko ovalno s pokrovom.
Kar precej let nazaj so imeli uvožene iz Madžarske in so bile skoraj zastonj. Kupila sem veliko ovalno, veliko okroglo in manjšo okroglo. V njih se super kuha, tudi zgoraj na štedilniku, ker se cela segreje in daš stopnjo lahko na minimum. Za počasno cmarjenje je sploh super (bograč kot praviš, ša segedin, golaž, razne omake…) Za v pečico je res idealna- notri se najprej pokuha in zmehča, nato še popeče z vseh strani. Krasno in hitro se speče recimo cel poščanec…. Pa še pečica ni pošpricana.
Trenutno imajo samo take “bolj nobel” v trgovinah in so svinjsko drage!
Daisy in ostale, meni je pa ta recept zelo všeč nimam pa takega pekača – kaj mislite ali bi lahko naredila tudi v navadnem emajliranem za pokrit ali pa v lončenem, pa da pokrijem s folijo? Pa še to – temperatura se mi zdi visoka, ker imam ventilacijsko pečico bi bilo najbrž 200 °C dovolj?
Hvala za odgovor in LP
Hej,Tanja! Seveda lahko naredis tudi v drugi posodi.Mislim,da bi bila loncena dobra. Okus v teh lit.posodah je vedno nekaj posebnega.
Prav tako ne zaostaja v loncenih.Imam jo s pokrovom;tudi za peko kare kruha imam neoporecno lonceno.Emailirane nimajo toliko toplote.Dobro zatisni alufolijo. Sem pa gledala gospodinjo v Sarajevu,ki je lonceno posodo
s pokrovko zatesnila se s klobaso surovega testa in ni odprla do konca.
Jaz bi si ne upala,da ne bi vsaj enkrat vmes pokukala.Ona pa brez skrbi in jed je bila res enkratna.Na Irskem pa imajo v kuhinjah same tezke litozelezne ali loncene posode.
Pri ventilatorski pecici je obvezno manj stopinj,vsaj v mojih navodilih pise tako.
Mogoce pa ti bo kak dedek Mraz prinesel tezko lit.posodo!:)))Lp Babi
Tudi jaz imam ventilacijsko pečico, pa pečem kar na 250… Govedina se počasi in tečko speče, svinjina je hitrejša- vsaj za goveje stegno velja tako, ker je najtrše, delam pa vedno iz stegna.
Morda lahko vzameš kak mehkejši kos, ki bo hitreje pečen?
Sigurno bi se dalo kako skombinirati tudi v pekaču, samo paziti bi morala, da se ne izsuši- morda bi bilo bolje peči brez ventilatorja. Velik štos je ravno v pokrovu, da se zadeva deloma duši in meso zmehča kot v ekonomu – to je glavna odlika teh in podobnih pekačev. Šele na koncu se popeče, včasih zadnjo minuto odkrijem in dam na infra da nastane močnejša skorjica- pa ne pri tej pečenki ampak predvsem pri piščancu.
Pekač je za to jed bolj praktičen tisti, ki je višji- da je naloženo vsaj malo eno na drugem – se okusi sproti bolj prepojijo. Glineni pekači so mišljenii za enake stvari kot litoželezni, če si visoki ovalni in s pokrovom..
Sigurna sem, da se da kako izvesti stvar, le bolj boš morala biti zraven, morda malo dolivati ali paziti, da se ne zasmodi…
Forum je zaprt za komentiranje.