Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika dobri, tanki dunajski zrezki-kako?

dobri, tanki dunajski zrezki-kako?

Živjo!

Vem, morda se boste križale, ker vas danes sprašujem tako osnovne zadeve, pa vseeno me zanima, v čem je fora tankih, hrustljavih dunajskih zrezkov (puranjih).

zadnjič smo bili z družino namreč na enem pikniku, prijateljica je pripravila celo goro finih, tankih zrezkov.

Ko sem sama naslednjič doma delala te zrezke, sem jih dobro potolkla, kot je svetovala, a vseeno niso bili tako hrustljavi, sploh pa se mi zdi, da so se med peko, kar malo “napihniki”, no, niso bili več tako tanki :).

Je treba te zrezke peči na kak poseben način, je fora v tem, da jih potolčeš do nezavesti, ali kaj?

Bom zelo hvaležna za odgovore, Vesna

ce so se “napihnili” oz. je “oblekica” malo “odstopila”,je verjetno zato,ker se ni dosti prijela zrezka. poskusi jih najprej namociti v jajce…potem pa dalje… mogoce so bili zrezki tudi prevec mokri..!? ugibam!? lp petra

Kaj pa vem, pri dunajcih je teorija eno, praksa pa drugo.
Eni pač imajo ”grif”.
Načeloma pa je potrebno zrezke dobro potolčti, s kuhinjskim papirjem osušite, potegniti skozi moko, jajce in drobnine. Nakar z roko panado rahlo pritisneš v meso in zrezke čim hitreje ocvreš.
Toliko o teoriji, kaj se pa zgodi v praksi?

Pa še tole, samo telečji zrezek je dunajski zrezek.

Še neki, morda nisem bila dovoj jasna.
To, da zrezke čim hitreje ocvreš pomeni, da ne smejo panirani stati, ne da mora biti čas cvretja čim krajši.

Hej, Vesna!

Moz nima dostopa na Prehrano, tvoj post sem mu pa pokazala, pa ne zaradi vprasanja, ki je zelo umestno, ampak…

V Bovcu smo pred leti narocili dunajske zrezke. Dobili smo vsak svoj tanek, velik zrezek, raztegnjen cez cel kroznik in ko je moz zacel jesti, je komaj zavohal nekaj mesa. Zrezek sam pa je bil suh in brez okusa. Od takrat ni nikoli vec narocil dunajcev v lokalu.

Kot ti je ze Silvy povedala, je od marsicesa odvisno. Delam jih samo s telecjim mesom in se to ni vsak kos teletine “ta pravi”. Puranje prsi so pa meso, ki rabi se nekaj zraven, da se ne izsusi prevec. Tebi je bilo vsec.
Moji imajo raje piscanca.

Ko meso(katerokoli) potolcem, pazim, da ga nezno in ga potem malo z rokama spet stisnem skupaj;tako se moka, jajcek in drobtinice lepo primejo podlage. Zelo je odvisno tudi od prave temperature olja in mora pocasi dobivati barvo, najprej po eni strani, nato se po drugi.V jajcek dam malo olja, kar je svetovano v moji stari knjigi.Pa se ta nasvet od tam:
Kadar pripravljamo vecjo kolicino zrezkov, jih paniramo sproti, sicer se drobtine razmocijo in se v mascobi odlocijo od mesa. Torej, kot je svetovala Silvy, takoj v vroce olje.

Vnuk ima pa rad na malo debelejse trakce narezano meso, da nastanejo take pohane palcke.

Ko si se ze oglasila, bi te prosila, ce me lahko kratko poklices na GSM, ker mi je uspelo zbrisati tvojo stevilko.:(( Hvala.

Tvoj Mark je pa “Fant od fare!” Ne morem pozabiti, kako z uzitkom je pojedel tisti kos pite po brijoski:)))
Lep pozdrav vsem trem Babi

Jaz ponavadi zrezke že zrežem zelo na tanko in jih ne tolčem. Tako so tudi piščančji ali puranji zrezki sočni, ker je čas cvrenja zelo kratek. Priznam, da se mi včasih napihnejo, a zdaj sem dobila odgovor tudi na to – jih ne osušim pred mokanjem.

HY VESNA- po imenu , slovenska kraljica pomladi , ne delaj problemov ,
okoli “šniclov” . Zakaj jih -tepeš -tolčeš s tistim krutim zobatim kladivom ,
na kratko , ostalo vprašaj , zrezek pretolci samo z nožem (pa ne kot da ubijaš miš) , začini , naj odleži , paniraj in speci ,dobila si dobre nasvete ,
ni mi pa jasno -zakaj tanek , res da ima vsak svoj okus ,kot si omanila
puranov zrezek , ki je sam po sebi” pust” , nabavi vsaj 2 cm debele
zrezke , “našpikaj s panceto ali slanino ), začini….. OGI

🙂 kako do dobrega dunajskega zrezka?
1. zrezke režemo prečno v nasprotni smeri vlaken da se ne skrčijo in niso tako rečeno žilavi
2. potolcemo ga po eni strani in porežemo žilice!
3. paniranje: obvezno uporabimo ostro moko! razlog: na zrezek se bo prijelo le toliko moke kot je potrebno in nebo grudic, pa tudi odpadala ne bo ko bomo zrezek namočili v jajce. nato sledi jajce in drobtine.
4. tanek zrezek spečemo na VROČI ampak res vroči maščobi, sa se ne peče predolgo.
dijakinja 3.letnika srednje šole za gostinstvo in turizem n.m

Halo, ti Vesna, ki sprašuješ za Dunajski zrezek iz puranjega mesa. Dunajski zrezek nikoli ni bil iz puranjega mesa, ampak iz teletine. Zrezek iz drugih vrst mesa se ne sme imenovati “dunajski zrezek”, ampak zrezek na dunajski način. Toliko v vednost.

za drobtine probajte uporabit zmlet svež kruh 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close