figova marmelada
Hej, Nia!
Sama je ne delam, sem pa nekaj staknila:
1.figov dzem ( stara kuharica) in 2. dzem iz smokev in pomaranc( Dr. Oetker ).
Oba recepta imata veliko sladkorja, kar je znacilnost vseh teh receptov.
Jaz dodam znatno manj, okoli 200 g na kg sadja. K figam pa sploh, saj so zelo sladke ze same.Najbolje, da se odlocis sama.Tisti s pomarancami bi me kar potegnil, le pomarancne krhlje moras dobro olupiti bele kozice, da ne bi grenilo.
1. 1 kg fig, 3/4 kg sladkorja, 1 zlica sladkorja za karamel, sok 2 limon, malo limonine lupinice
Fige operemo, olupimo in zrezemo na koscke. Potresemo s poloviceo sladkorja in putimo eno uro.
POsebej karameliziramo zlico sladkorja in razkuhamo z dvema zlicama vode. Dodamo fige in limonine lupine ter kuhamo 10 minut( siroka posoda, da hitro hlapi). Vmes primesamo drugo polovico sladkorja. Dodamo se limonin sok. Vre naj se nekaj minut. Vroce polnimo v kozarce.
Gostoto oziroma konec kuhanja preveris, da kapnes malo zmesi na papir in ne sme narediti vodenega obroca.
2. Smokve olupimo in stehtamo. 750 g
Pomarance olupimo in krhlje ocistimo belih kozic. 250 g neto teze
Smokve zmeckamo, se najbolje s pripravo za meckanje krompirja.
Pomarance narezemo na koscke.
Zmesmamo oboje in dodamo 1 kg sladkorja, lahko tudi vrecko zelina. Kuhamo in proti koncu dodamo se 1 zlico limoninega soka in 2 do 3 zlice pomarancnega likerja.
Ce bos kaj uporabila, bom vesela. Nasvetov ni, ker zadeve ne poznam.
Lep vecer Babi
lahko doda
Mi smo se včeraj vrnili z morja in s seboj prinesli fige za marmelado.
Naredila sem jo tako, da sem (že včeraj) fige očistila ter jih izmenično s sladkorjem nalagala v posodo (plast sladkorja, plast fig,..) ter to pustila 24 ur, da se sladkor stopi.
Danes sem dala vse na štedilnik, prevrela, pretlačila s paličnim in še malo pokuhala do želene gostote.
Izgleda, da bo kar super, bi pa (vsaj po mojem okusu), lahko dala manj sladkorja.
Jaz sem se pravkar sladkala z najboljso figovo narmelado, kar sem jih kdaj jedla – recepta zal ne vem, ker smo jo dobili v dar….izdano je bilo le to, da je v njej nekaj limoninega soka, malo ruma, cimet in cisto malo sladkorja – na 50 vlozenih kozarcev malo manj kot 5 kg, no, tam nekje….Je pa dobra, kaj dobra, najboljsa! Samo mi fig nimamo doma :((( Se bom pa potrudila za recept, ker se tudi meni gre zanj 🙂 …..pa mogoce naslednje leto, ce ne prej.
LP
Jaz sem tudi v ponedeljek naredila figov džem, saj sem z Mljeta prineska kakšnih 5kg fig.
Naredila pa sem takole:
2kg zelo zrelih fig, mešanih zelenih in črnih sem narezala na četrtine
dodala 10 dag medu in 20 dag sladkorja, sok 3 limon, 1 želin in kuhala 10 min. Džem je izpadel super in ni preveč sladek, okusa fig in meda pa se zelo dobro ujemata.
Kljub temu da fig nisem olupila se to prav nič ne pozna, saj so bile fige tako zrele, da je bila lupina čisto tanka.
lep pozdrav
Andreja
No, ker nam vseh fig ni uspelo pojesti skuhati v marmelado in pojesti, sem jih nekaj še vložila kot kompot.
Fige sem prepikala, naložila v kozarce (v vsak kozarec košček cimetove palčke in eno ‘nagelnjovo žbico’) ter prelila z vročo (prevreto) vodo s sladkorjem.
Potem sem še pasterizila 20 minut ; upamo, da bo užitno.
kolegica mi je danes prinesla recept-za dzem sicer-, a se mi zdi zanimiv.
pobrala ga je nekje na netu !?
1 kg svezih fig
1 limona
300-400 g sladkorja
100 g orehov
50 ml prošeka
fige operemo,narezemo na manjse koscke,dodamo limonin sok,orehe,prosek in postavimo na stedilnik. ko zavre,dodamo sladkor.kuhamo se pribl. 5 min in stalno mesamo. na koncu dodamo se malo naribane lim. lupine.
vlozimo se vroce v vroce /sterilizirane/ kozarce in takoj zapremo.
orehe zmeljemo, nekaj pa jih narezemo na vecje koscke.
lp petra
Tudi jaz sem ta vikend delala figovo marmelado, a po sprotni inspiraciji. Fige in očiščeno grozdje sem pokuhala s sladkorjem, na koncu dodala limonin sok in spasirala, da sem odstranila olupke grozdja. Ponovno zakuhala, da sem čimbolj vroče nalila v kozarce. Marmelada je enkratna, le malo preveč sladkorja sem dala. Drugič ga bom dala manj.
Pozdravljeni,
jaz sem naredila figovo marmelado z izredno majhno količino sladkorja (navadnega). Fige so bile zelo zrele . Sedaj pa imam problem, ker je marmelada tako trda (je izredno želirala), da jo komaj iz kozarčka dobim. Naj jo še enkrat prekuham in dodam še kakšno sadje vmes. Kakšen nasvet, kako naj jo rešim??? v kozarčku se je namreč nekaj sladke vode izločilo in se kar vrzi kot ogromen bonbon…
Hvala za vaše odgovore
Forum je zaprt za komentiranje.