Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika prekmurski retaši

prekmurski retaši

Vprašanje sem zastavila že na kulinarki, ampak brez uspeha. Zanima me namreč originalen recept za retaše – prepričana sem, da ga Prekmurke poznate.

Ojla!
Žal nisem Prekmurka in zato tudi recepta ne poznam…
Če se prav spomnim, so prekmurski retaši tudi kvašeni retaši? Retaši pa so štruklji ali cmoki ali nekaj takega??? Imam prav ali sem pomešala???
Originalnega recepta nisem zasledila, vendar pa lahko do takrat, da ga boš dobila, poiščeš tudi prevedeno besedo za retaše…
Za kvašene štruklje boš našla recept! pa čeprav ne bodo originalni prekmurski…
LP!
Gordy

gordy ******************************** <http://gordy.moj-album.com/> ******************************** TVOJ DAN BO ŠEL V TISTO SMER KOT KOTIČKI TVOJIH UST. DIAN RITTERS ********************************

Retaš je pravzaprav zavitek oz. štrudl.

lp

lp, orehek

Vse to, kar ste napisale, vem. Vendar sem v Prekmurju jedla zavitek, ki zagotovo ni bil kvašen, ampak iz vlečenega testa in precej bolj sočen kot običajni štrudli iz vlečenega testa – zato me zanima recept ne za kateri koli štrudel, ampak prav za retaše (delajo jih celo iz zelja, ampak mene zanima jabolčni). Sicer pa obema hvala za odgovore.

Mislim, da govoriš o ti. “gor potegnjeni pogači”.
Je okrogle oblike, vse testo je v enem kosu in prekriva nadev, ki je razporejen po celi površini. Testo je res malo bolj kompaktno in debelejše, ampak menim, da je tako kot za vlečeno testo. Meni osebno so najbolj všeč nadevane z zeljem ali repo, doma pa sem poskusila že tudi s kolerabo.

Ko bom šla kaj na obisk v Prekmurje, se bom pozanimala o tem testu, bratranec namreč dela odlične retaše, recept pa je prav gotovo prevzel od pokojne mame.

lp

lp, orehek

Andi, nisem Prekmurka in vem, da isces jabolcni retas. Jaz imam zelo star recept ( izrezan iz casopisa Delo 1969). Mogoce je podobno tistemu, kar isces.
SKUTIN RETES
25 dag moke, zlica olja, sol, mlacna voda.
3/4 kg skute, 2 jajci, 2 dcl smetane, 8 dag sladkorja
1/4 l mleka, mascoba za pekac.
Iz moke, olja, soli in mlacne vode napravimo vleceno testo. Cez pol ure ga na pomokanem prticu razvlecemo, namazemo z nadevom, zvijemo, damo v pekac in polijemo z vrocim mlekom. Nato ga damo pec.
Nadev: skuti primesamo jajci, smetano in sladkor.

Sem ga ze pekla, je zelo socen.
Lp dome

prekmurka tukaj – retaš je zavitek, garant. Je pa res, da je malce drugačen (ali pa ne, zame je edini pravi :)))

kopirano iz knjige – prekmurske kuharice . jedi nekdanjih in sedanjih časov:
– osnovno vlečeno testo
– nadev:
* pribl. 60 dag olupljenih in grobo narezanih jabolk, če so uležana jih lahko naribamo na ploščice
* 2 do 3 žlice drobtin, rahlo prepraženih na toliko maščobe (2 do 3 žlice)
* cimet
* sladkor po okusu

Cimet in sladkor potresemo po jabolkah, ko smo jih že porazdelili po prvi polovici testa. Prazno polovico testa pokapamo z maščobo in zvijemo. 230 stopinj, ko razumeni, zmanjšamo na 200 in spečemo do konca (cca 30 minut pravi mami)

nadevi so lahko različni:
skutin: 50 dag skute, 2 in 1/2 goste kisle smetane, 2 jajci, 4 žlice mlačne margarine (ki jo pol porabimo za namazat testo pred nadevom, pol pa za razporeditev po nadevu), 4 žliče prebranih in opranih rozin, 1 vanilin sld., 2 do 3 žličke sladkorja.

makov: 30 dag zmletega maka, smetana z 1 jajcem in margarine toliko kot za skutin zvitek. Ne smemo biti skopi s smetano ali prebogati z jajci, ker je potem trd.

No, pa če hoče še kdo testo – 40 dag gladke moke, 1 jajce, polovico žličke soli, pribl 1 dcl mlačne vode, 1 žlico raztopljenega komaj mlačnega masla ali margarine. Zamesimo gladko, oblikujemo hlebček, ga položimo na pomokano krpo, pokrijemo s krpo, da ne dobi skorjice in pred razvlečenjem počakamo da počiva 30 minut.

sicer se delajo tudi zeljni retaši in tikvini (bučni); bom sestro vprašala za nadev

Hej!

Zdaj me pa prav zanima, v cem je razlika perkmurskega retasi in ostalih zavitkov.

Pazljivo berem in primerjam svoje recepte za jabolcni, skutin…nadev in za testo. V bistvu je vse enako. In vendar je prekmurski…ocitno drugacen.

Tudi belokranjska povitica je drugacna, le minimalna razlika. V testu je vedno tudi kis. Od takrat pri mesenju vlecenega testa dam malo kisa.

Celo nagradno vprasanje je bilo po radiu, ce kdo pove razliko med povitico in zavitkom.

Sem pa gledala gospodinjo na hrvasko slovenski meji, ki je vleceno testo dala na lopar za kruh, nadevala, bogato namastila in vse, kar je viselo z loparja lepo privihovala cez: najprej en del, spet nadev, potem z druge strani in se en del, s katerim je bilo potem vse pokrito. Veliko masla in
potem v pekac in v krusno pec. Naredila je enega s skuto, drugega z jabolki in vsem tistim, kar nasteva Tinkara. Oboje je bilo zelooo slastno. Lp Babi

Ojla!
Me veseli, da sem se spet nekaj novega naučila.
Še bolj bom pa vesela, ko bo pri nas kaj od teh slastnih receptov tudi na mizi )))
Pa je pravzaprav vseeno, od kod izvira ))) ane ane )))
Hvala!
LP!
Gordy

gordy ******************************** <http://gordy.moj-album.com/> ******************************** TVOJ DAN BO ŠEL V TISTO SMER KOT KOTIČKI TVOJIH UST. DIAN RITTERS ********************************

kolikor sem zaštekala, je razlika velika pri skutnem – kislo smetano namreč zmešaš z rumenjaki, iz beljakov nareiš sneg, potem pa rumenjakovo smetano zmešaš s snegom in pol vmešaš v skuto, preden naložiš na testo (naložiš le na polovico testa), drugo plovico pa poliješ čez skuto in tudi na tisti s skuto ne obložen del (le ne čisto do roba). sem naredila včeraj, božanski, nežni retaš …
za jabolčnega pa ne vem, v čem je drugačen, moja mami je le zelo veliko cimeta dala noter, in jabolka polila še s sladko nestepeno smetano, preden je zavila … tako da morda to?
T.

Hej, Tinkara!

Vidis, ceprav so sestavine iste, zaradi postopka izpade drugacno.
Zdaj vem v cem je fora: rumenjaki + kisla smetana, sneg v to in sele nato v skuto. Jaz sem pa kar spenjena cela jajcka zmesala v skuto in potem se smetano.
Pri jabolcnem tudi sama porabim veliiiko cimeta. Dobro, da ne zivim v tistih casih, ko so se vrstile vojne za zacimbe in je bilo vse prekleto drago:))

Ko se vrnem s pocitnikovanja, naredim po prekmursko!

Hvala in lep dan z obale ( toplo – 23 stopinj) Babi

http://www.goprekmurje.si/slo/kulinarika/recepti/retasi.html Tukaj je recept za retaše 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close