kako delate vampe
Hej. Tudi pri nas imamo radi vampe. Pripravim pa jih takole: Najraje kupim sveže in jih kuham sama, (pravijo, da se vampi morajo kuhat tako dolgo da so kuhani, ker jij dokuhavati ni možno – se ne skuhajo do konca), ker mi kupljeni kuhani in zrezani niso dobri, čeprav si včasih pomagam tudi s temi.
Na žlico olivnega olja dam dušit 2 do 3 velike čebule – sesekljane, ko malo postekleni noter stresem vampe (2 do 3 kg svežih, kuhanih doma, zrezanih – ko jih režem sem jih v stanju kar veliko sproti pojesti. Pri kupljenih se to ne zgodi – teh dodam cca 1,5 kg). premešam, malo “popražim”, dodam strt česen 3 do 4 stroke, rdečo sladko papriko, 2 do 3 žlice drobtin, paradižnikovo mezgo v tetrapaku 0.5 litra, premešam, dodam še kako zelišče kot je origano, majaron, timijan, šetraj in vse skupaj zalijem z 2 dl belega suhega vina – malvazija ali kaj podobnega. Solim in popram po okusu, dodam še vode, da je omaka primerno gosta. Vedno jih kuham v 8 l loncu, ker so zelo dobri in hitro poidejo. Ko jih postrežem, povrh naribam in potresem še parmezan. Upam, da ti bodo uspeli, javi, kako je šlo. Še to, ne kuhaj na prevelikem ognju, ker se rado prismodi, večkrat premešaj do dna in bodi poleg ko boš kuhala. Pa dober tek. Mica
delam podobno kot mica,le da ne dam drobtin. ko preprazim cebulo /tokrat je dam zelo malo :)) /,dodam se na drobno narezano panceto,poprazim,dodam vampe,potem pa veliko narezanega cesna,pretlacene par.pelate, malo sladke paprike,poprasim z moko,malo poprazim in zelijem. na koncu se prilijem malo belega vina,popopram in potresem z drobno narezanim petrsiljem-precej petrsilja. ko jih serviram,obvezno ponudim tudi parmezan.
ze zelo dolgo nisem sama kuhala vampov-kupim ze kuhane-narezane.
priznam pa,da so doma kuhani okusnejsi…verjetno zaradi dodatkov!??
lp petra
Hej, Mica!
Tebe pa dolgo ni bilo. Sem prav vesela, da si napisala. Sem ravno mislila zaceti; sem bila pa v dvomu, ali naj napisem italijanski recept ali slovenskega. Delam jih bolj po italijanskem. Ti si pa zdruzila kar oba skupaj.
Pravilno. Saj se veliko ne razlikuje.
Jaz dodam se malo limonine skorjice, kaksen klincek, od zelenjave k cebuli se dodam malo korencka( nasekljanega)in narezano steblo sirokolistne zelene. To vse nasekljam s cebulo.
No, na olivnem olju na hitro poprazim malo na tanke rezine narezane pancete, cebulo in vse ostalo….potem pa naprej kot Mica. Lahko pa v multipraktiku sesekljas vse, panceto in ostalo v tako zmes, ki mu recemo taco.
Ce imam juho, zalijem z juho. Ko enkrat zalijem in dobro premesam, da se prepricam, da se nic ne tika dna, samo se tresem posodo. Ne mesam vec.
Tako me je naucila nona, ki je trdila, da se posodo samo stresa, ker se drugace sproti sprijema.:)) Meni uspe.
Sicer ne kuham v loncu – v sirsi kastroli.
Ce imas koscek starega parmezana, pri skorji, ko ne mores vec ribati, daj tudi to na kocke narezano v omako, da se skupaj kuha. Okusno!!
Na koncu dodam se malo nasekljanega petersilja.
Taka je ena od it. variant. Jih je se nekaj. Jih tudi cvrejo in varianta z jajcevci. Pa kdaj drugic.
Dober tek in lep dan Babi
Babi in ostale, hej. Res že dolgo nisem bila prisotna na forumu, mi je bilo kar malo dolgčas, mi delo ne dopušča. Kot ste ve opazile, sem tudi jaz, da sem pozabila dodat najvažnejšo stvar – to je peteršilj, ki ga mora biti zelo veliko, nasekljanega.pa tudi kak košček suhega mesa včasih dodam, da je malo drugačen okus. Ideja s skorjo parmezana, to bom pa poskusila ob prvi priložnosti. Danes zjutraj sem za Luka in ostale, ki bodo spravljali drva, naredila piščančji paprikaš iz kračk. Sem ga poskusila in je bil zelo dober. Lep dan vsem skupaj Mica.
Najprej vampe,če so surovi domači skuhaj v slani vodi,če pa imaš kupljene pa toliko boljše ker so že toliko obdelani da jih ni treba predhodno kuhat. POTEK: Na maščobi prepraži vsaj 2-3 čebuli,ker da precej okusa,ko je zlato rumena,dodaj na rezine narezane vampe jih popraži,dodaj na čisto majhne kockice narezano dimljeno slanino(10 dag),popraži,dodaj strt česen,ko zadiši dodaj žličko rdeče sladke paprike,2 -3 žličke paradižnikove mezge premešaj in zalij z vodo.Dodaj začimbe:majaron,ščep timijana,origano,sol,poper,lovorjev list,malo muškata,kuhaj.Ko so vampi mehki,posebej v posodici zamešaj 2 žlice moke in 2 dcl MRZLE VODE-to fino zmešaj da bo brez grudic in zamešaj med vampe,sproti mešaj da se ne naredijo grudice,pokuhaj še caa. 10 minut in njama.
Forum je zaprt za komentiranje.