Domači sir
Joj,Andrea,to pa ne!
Vedno se potrudimo odgovoriti,ce le znamo.Se nikoli nisem opazila,da kdo ni “nas”,saj je vedno eden prvic.Ko sem prvic zacela,se pomislila nisem,da bi me kdo nalasc prezrl.
Tudi jaz jem najraje domace sire,ce jih kje dobim.Delala pa jih se nisem,samo dozorevala,ce smo ga kdaj kupili v planinah presvezega.
Potem smo en mesec vsak dan mocili in mazali s oljo in vodo.
Po navodilih pastirjev. To je vse moje znanje.Skuto pa kdaj naredim,ce se mi skisa mleko,ga zavrem in nekaj skute ostane v cedilcu. Iz kupljene skute pa kdaj naredim hlebcke z zelisci,poprom in soljo:potem jih susim en teden in pojemo. Pa staro skuto znam tudi delati,kot v Slovenski Beneciji.
Lep pozdrav Babi
Dobro jutro!
Jaz delam doma skuto, ker tu na Svedskem ne dobim prave slovenske skute. In sicer sem sedaj “pogruntala”, da mi najbolje rata, ce zmesam 1 liter mleka z 1 litrom navadnega jogurta (oboje z malo mascobe, mleko 1.5%, jogurt 0.5%). To segrejem in kuham toliko casa, da se skuta loci od sirotke. Nato precedim skozi kavni filter (oz. preden sem ugotovila, da lahko uporabljam kavni filter, sem odcejevala skozi kuhinjsko krpo) in to je to. Iz te kolicine nastane okoli cetrt kile skute.
Za skuto potrebuješ mleko, po možnosti domače, ali pa navadno pasterizirano (ne alpsko), in 1 lonček kupljenega kislega mleka. Mleko segreješ. Če je domače, vsaj na 60°, lahko pa tudi skoraj zavre; potem ga je pač treba pustiti, da se malo ohladi. V mlačno mleko vmešaš kislo mleko in pustiš nekje na toplem čez noč, da se skisa. Smetano lahko potem obereš. Posodo s kislim mlekom postaviš na štedilnik in počasi segrevaš (to traja nekaj ur), da izstopi sirotka. Glavnino sirotke odliješ. Cedilo za makarone obložiš z gazo ali kuhinjsko krpo in zliješ zgoščeno mleko s preostalo sirotko vred v krpo. Vogale zviješ in obtežiš s krožniki (za začetek 2-3, ko se že malo odteče, jih dodajaš do 6 ali več). Cedilo postaviš v večji lonec, da lahko sirotka odteka, in pustiš tako spet čez noč.
Glede na to, koliko močno (in dolgo) segrevaš kislo mleko, in glede na to, koliko je obtežena skuta in kako dolgo se odceja, nastane bolj kremasta ali bolj suha. Malo je treba preizkušat.
Sir je pa potem nadaljevanje tega postopka, ampak od tu naprej sem pa bosa. Sem enkrat gledala neko oddajo, pa si, žal, nisem dovolj dobro zapomnila. Postopek za skuto je pa preizkušen.
Včasih smo vsako poletje hodili na Pohorje na dopust. Zdaj žal ne več, novi časi so odnseli službene hišice… Takrat sem pri sosedih kupovala mleko… In smo ga jedli v kavi, na polenti… in tudi kisala sem ga in delala skuto. S sabo sem vedno vzela samo 1 lonček kupljenega za “cepivo”… potem pa, ko enkrat imaš kislo mleko, ga 2 – 3 žlice odvzameš za “cepljenje” naslednjega itd.
Iz 2 litrov mleka sem dobila slabe 1/2 kg bolj kremaste skute – take, da smo jo zlahka mazali v palačinke. Mislim pa, da je trgovinsko mleko manj izdatno.
Ja traja… ampak dela pa ni prav veliko, samo čakanje. 🙂
Samo še nekaj, kar ne spada sem: včeraj sem pekla znamenite pitulice. Vse smo pojedli. Iz dvojne količine. :)))
Hm, hm, kako pa da meni zadeva z jogurtom in mlekom rata veliko hitreje? Sirotka izstopi ze po 10-15 minutah pocasnega segrevanja. Tudi potem se stvar odcedi v 30-60 minutah in je potem ze cisto suha (ce bi pustila cez noc, bi bilo definitivno prevec). A jaz kaj narobe delam? Ceprav z mojo skuto ne zgleda cisto nic narobe ne po videzu, ne po okusu.
Sem šla še enkrat gledat tvoj postopek. Razlika je v tem, da dam jaz v 2 litra mleka 1,5 dl kislega mleka, tvoje razmerje je pa 1:1. Seveda imaš potem že od začetka več mlečnokislinskih bakterij in se mleko prej skisa.
Razlika je tudi v segrevanju. Jaz segrevam zelo po malem, niti ne pustim, da zavre, Če močneje segreješ, pa postopek verjetno pospešiš. In ker pri močnejšem segrevanju postane skuta bolj grudasta in izstopi več sirotke, ni treba tako dolgo odcejati.
Imamo pač različne recepte, različne postopke… Važno je, da je rezultat dober. 🙂
Ja, res je, razmerje imam 1:1, ker je svedski jogurt manj kisel kot slovenski in se, ko sem malo eksperimentirala, z enim samim dodanim lonckom jogurta ni nic zgodilo, tudi ce sem segrela in pustila zadevo cez noc, da bi se skisala. Vem pa, da moja mama v Ljubljani dela skuto iz 1l mleka + 1 loncka jogurta (2.5 dcl). No, vseeno hvala za komentar… :)))
2l domačega mleka,če ni sirila dodajte dva jogurta dobro ga pretresite in ga vlijte v hladno mleko.Posodo zmlekom segrevajte približno do 40 st…meko za kisanje naj bo v toplem prostoru kisa.se od 8-10 ur.posnamite kislo smetano ostalo pa segrevate tako dolgo da dobitesirotko ločeno od skute. To maso precedite z gazo. Skuto dajte cedit tako dolgo da je suha. Skuto posolimo poukuso dobro premešamo za bolsi ukus lahko se malo popopramo.Skuto potlačimo v posodo-okroglo in jo pusti tako dolgo ,da skutin kolač dobimo ven susimo ga po ukuso -sirotko uporabimo v naprej kot sirisče ali jo pijemo je zelo zdrava . lep pozdrav in dober tek
Forum je zaprt za komentiranje.