Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Noži, uporaba in nakup

Noži, uporaba in nakup

Uspela sem zlomiti kuhinjski nož, tistega najbolj uporabljanega, cca 20 cm. Tako ali tako že dolgo odlagam nakup nožev, četudi je to že en čas najšibkejša točka mojega gospodinjstva.

Skratka: kakšne nože imate? Kako ste zadovoljni z njimi? Kako pogosto jih brusite?

Kaj pa nož za kruh, tisti na blago žagico? Zaenkrat ga nismo imeli, smo rezali kar z navadnim kuhinjskim, kot vse ostalo. Kupiti poseben nož za kruh? Ali ostrina navadnega kuhinjskega zaradi tega dalj traja, ker se z njim manj reže?

Hvala in lp, Mimi

Imam no-name noze iz nerjavecega jekla, zbrane z vseh vetrov – od Ikee do najboljsega soseda. Najrajsi uporabljam dva, ki sta se mi priljubila po obliki, ostali lezijo v predalu in pridejo bolj redko na vrsto.

Brusim jih pogosto, v ta namen uporabljam brusni kamen – rezanje in sekljanje mi gre namrec z ostrim nozem bliskovito kot v filmih (obvladam tisto umetnost sekljanja “cez noht”:), s topim se pa “matram”, zato si raje vzamem tistih dodatnih 10 sekund.

Zagico imam, pa je skoraj ne uporabljam – kruh namrec v zadnjem casu praviloma sama pecem in ga oblikujem v Majuskino marjetico, tako da ga raje lomimo kot rezemo.

Ko bom “velika”, si bom za kak rojstni dan kupila komplet nozev neke slavne znamke, ki sem jo tale hip po imenu pozabila – ampak zaenkrat odlicno shajam kar s temi, ki jih imam :))

lp, proxima

Tudi pri meni so noži šibka točka, razen nožev za kruh. Te pa imam ene 4. Ostalo so pač noži. Zraven imam brus, pa jih malo nabrusimo. Dobri noži, ki bi jih rada imela, so pa eno uko z glave. Bodo še malo počakali.

<http://suzy-1.moj-album.com/> <http://servetke.moj-album.com/album/2030404/>

Imam najboljši nož na žagico za rezanje kruha na svetu :))) Star je že 12 let in mi ga še ni bilo treba brusiti. Zato pa sem bosa z ostalimi noži, vsaj kar se ostrine tiče. Očitno je treba nože kar pogosto brusiti – na vsake koliko časa ve to počnete?

No, jaz pa prisegam na Fisslerjeve nože: so super! Taki velik stane cca 15.000, ampak se splača…

lp, pepa

Jaz pa poznam eno, ki je fisslerjeve nože stran vrgla, ker so bli zanič.
Jaz sem v mercator tehniki kupla en nož iz zelo vpadljive serije (živo rumen) in on je zame nr.1. Mislim, da je celo švicarski. Je velik (majo tud majhne in najrazličnejše) in je stal slabih 5.000 sit. Kupila sem ga, ker mi ga je priporočal mesar. Sem si rekla, da on že mora vedet. In je res dober nož. Ob priliki si bom kupla še kakega takega. Mam pa tud 2 temu podobna manjša iz ikeje in sem tud zadovoljna. Z žago pa jaz kruh samo razcefram, tko da je raje nimam.

Priporočam nakup WM nožev, v blagovnici Mueller na Čopovi ali v Filipovem dvorcu, imam tri vrste, največ pa uporabljam nož na žagico, s katerim režem tako rekoč vse, od paradajzov poleti do zeljnate glave za solate, skratka nožev z galdkim rezilom skoraj ne rabim, čeprav jih imam.

Še moj prispevek k temi noži

Moj daleč najslabši nakup : Solingen, takšni ki jih vidite tudi v trgovini M.

Ugoden nakup za 17.000 SIT, sem dobila poln kovček nožev.
Vsa ponosna sem ga nesla domov in pokazala možu. Dober nakup je rekel, dokler jih nisem dala nabrusit mesarju, ki mi je rekel, da je škoda brusa, kar se je izkazalo kmalu. Končali so v smeteh. Če bi takrat uporabila internet jih sigurno ne bi kupila. Dobra tolažba je bila edino, da smo se nasmolile tri skupaj tako da smo se lahko tolažile.

Sem si pa privoščila japonske nože, po tem ko sem prebrala kar nekaj literature in presrfala kopico internetnih strani. Kupila sem nože (no samo dva), ki jih uporablja tudi svetovni prvak gurmet kuharjev (upam da je to garancija za kvaliteto). Režeta perfektno in super ležita v roki.

Pravkar gledam kako Robert De Niro uživa v ležalniku ob Pacifiku. Poletje prihaja preko malih ekranov.

Ataner

336 kakšne firme pa je tvoj nož?

Ataner, so to japonski noži iz spletne trgovine ?
Hvala, Mimi

nimam pojma, v mercator tehniki jih prepoznaš po rumeno oranžni vpadljivi barvi – to bo to

Sama uporabljam TUPPERWARE nože in sem z njimi zelo zadovoljna. lahko kupiš posamezne ali komplet vseh velikosti. Tudi cena se mi zdi sprejemljiva.

Sem šla pogledat v Mercator za te nože pa nisem nič vpadljivega videla. Bom naslednjič, ko se mi ne bo tako mudilo, še malo povprašala…

Kako pa brusite nože? Jaz sem svoje stare kar ob spodnji rob skodelice parkrat potegnila, ampak to je bolj rešitev v sili, novih si tako ne bi upala…

Zanimivo tole s skodelico, po moje pa nimaš kaj pokvariti niti pri novih nožih :-)). Ampak se strinjam – ko bom kupila nož za 15 jurjev, bom zraven kupila tudi palico za brusit.

Če prav vem, je važno, da se potegne po nečem trdem, tršem od noža. Tast je že zdavnaj iz tovarne prinesel kos neke cevi, iz zelo zelo trdega materiala, 30 let je na tem brusil nože kot s tisto kupljeno palico in še danes jo imamo. Ko nekajkrat potegnem po tistem, dejansko nekaj časa bolje reže.

En obrtnik iz Prekmurja (tudi po pošti, sicer na sejmih) prodaja napravo za brušenje nožev, škarij, tudi za kose in srpe. Ni palica, je bolj kot tista miška, da potegneš nož skozi. Včasih nož tako presunljivo zahrsta, da me je groza. Vendar res nabrusi, seveda samo za nekaj časa, potem na novo. Napravco sem nesla pokazat tistemu, ki mi sicer brusi nože. Pogledal je, povedal, da deluje na principu ravnanja rezila, zraven ni hotel reči, niti da je dobra niti da je zanič. Seveda, saj je to direkt njegov posel:-))

Tako da – brusimo z vsakim po malem, v resnici z ničemer, zato pa imamo tako obupne nože.
LP Mimi

Mimi,

se opravičujem za pozen odgovor. O teh nožih sem prvo informacijo dobila v reviji PET ZVEZDIC. Tam je bil objavljen kar zajeten članek. potem pa sem šla v akcijo. Preko interneta sem našla informacije, ki so bile zanimive in so me navdale z zaupanjem. Ti noži so v Nemčiji znani, najbolj pa me je prepričalo, ko sem videla da jih uporablja tudi nov svetovni prvak gurmet kuharjev in še par znanih nemških tv kuharjev.

Jaz sem se odločila za naslednja dva:

Zneslo je kar precej, ampak sem si pa to privoščila za božička. Če bojo zdržali do konca, tako kot obljubljajo potem je to dobra naložba.
Tamali nožek je vreden vsakega tolarja, ker je super za rezat in tudi prijeten za držat. Za drugega pa sem potrebovala malo več časa sa sem se ga navadila. Brušenje z kamnom pa je enostavno.

Lep večer še naprej vklaplam pa se na PRO 7 kjer tudi izbirajo njihovo EMO

Kako si kaj zadovoljna z našo EMI-co?

Moj oče je “alergičen” na tope nože in jih skozi brusi. Tako sem tudi sama dobila navado, da mora nož “pobriti dlake”. Imam komplet od Tupperware in so zelo dobri. Med njimi je tudi žagica za kruh.

Živi in pusti živeti

Nož za kruh, ki ima žagico – ali se tudi brusi? Ali ga lahko potegneš kar po tej palici za brušenje?

Ne vem zakaj, vendar se mi zdi drugače kot navaden nož.
Hvala in pozdrav, Mimi

Nož za kruh se uporablja samo za rezanje kruha in se ti ne bo skrhal, torej ga ne bo treba brusit. Sama imam tak nož že 30 let pa mi še vedno krasno reže.

Fiskars je zame najboljša firma za nože in škarje.

Nože imam firme WMF in to veliki nož za meso, nož žagico za rezanje kruha, ter mali kuhinjski nož.

Keramični noži Kyocera…super!!!

točno to sem čakala,da se oglasi nekdo, ki ima keramični nož torej je ali ni vreden nakupa.? Imam občutek, da bi se takoj zlomil, če bi malce postrani podržala rezilo ? se motim? ali se ga sploh da brusiti?? hvala

Tudi jaz sem zelo zadovoljna s Fisslerjevimi noži.

Imam dva keramična noža, enega velikega, za meso, in majhnega za lupljenje sadja itd. Sta iz črne keramike, čeprav sem najprej hotela kupiti belega. Je prodajalka rekla, da so močnejsi črni.
Brusiti keramičnih nožev ni potrebno, če se skrhajo, jih pošlješ na naslov v Nemčijo, se mi zdi in priložiš 10eur. Oni ti za ta denar nože (dva za 10eur) nabrusijo in popravijo morebitne deformacije ter pošljejo nazaj.
Navodilo je še, da se ne sme z njim rezati trdih stvari, npr. zmrznjene hrane, ločevati od kosti, reže naj se na leseni ali plastični podlagi…
Jaz jih imam shranjene ločeno od ostalega pribora, takoj po uporabi nož umijem in obrišem in pospravim nazaj, da se ne bi v lijaku ob kakšen krožnik udaril in odlomil.
Režejo vrhunsko!!! Meni ni še nikoli prej uspelo tako lepo zrezati mesa kot ga lahko zdaj. Aja, imam jih cca. 2-3 mesece in mi ni žal. Namen imam kupiti še lupilec za sadje in zelenjavo in ribežen.

Drage moje sotrpinke, da se ne boste mučile z pošiljanjem v Nemčijo, vam keramične in običajne jeklene nože nabrusijo v Ljubljani. Tel. 01 4228729. LP Ani

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close