čičerika
Iz čičerke lahko pripraviš kremno juho. Večino kuhane čičerke spasiraj, segrej do vretja v vodi, v kateri se je kuhala, dodaj nepasirano čičerko, sol, poper in po želji mediteranske začimbe. Za očesu prijetnejši rezultat v juho “zakuhaj” korenček narezan na tanke paličice.
Še to, pravijo, da prav se piše “čičerka” – z enim i-jem.
Dobra je tudi v pikantni omaki, ki je taka kot pri leči( že vpisan recept).
Namaz je zelo dober: spasirana čičerka, olivno olje, peteršilj, česen, malo limoninega soka
Imam knjigo, ki je trenutno v izposoji, kjer je čuda receptov za vse storčnice. Naslov: Prezrte stročnice
Z njo sem res popestrila svoje znanje o njihovi pripravi. Za vsako stročnico vsaj po 20 receptov.
lep pozdrav Babi
cicerika s krompirjem in gobami.
to je kot neka bolj gosta enoloncnica .
na olju poprazimo malo nasekljanega rozmarina,cesna-zelo na hitro, dodamo narezane sampinjone,nekaj suhih jurckov /jurcke prej namocimo/,malo prazimo in dodamo krompir v kosih,prilijemo vodo ali juho, sol,poper.kuhamo cca 10 min,dodamo kuhano ciceriko…vre naj se pribl.15 min. potresemo s sesekljanim petrsiljem.
meni osebno je majbolj vsec namaz,ali pa ze zgoraj opisana solata. lp petra
Enolončnica s porom in čičeriko, Jamie recept, pa tudi sicer znana jed, vpisana tudi tu nekje.
Na teflonu na hitro oprazimo kocke kak dan starega kruha, malo zalijemo z olivnim oljem, malo kisa, nato gor damo kuhano mlačno čičeriko, pa nekaj vode od kuhanja tudi – kruh vso spije.Pride jed, ki je gosta, opečen kruh da super aromo.Poleg jemo tuno
lp
Jaz jo – tako kot fizol – prejsnji dan namocim, kuham z lovorjevim listom, solim sele, ko zavre, kuham pa po obcutku, priblizno pol do tricetrt ure.
Navadno iz nje pripravljam piscancji curry s ciceriko, kar ostane, je za humus ali pa jo zmrznem v majhnih porcijah in dodam v kako solato, rizoto ali minestro.
lp, proxima
Najnajnajboljši zame je namaz s čičeriko.
Ca 250g (kuhane) čičerike
strok ali dva česna
olivno olje
sezamova pasta tahin
Kuhano čičeriko spasiraš, da se znebiš olupkov, vmešaš olivno olje, na drobno sesekljan česen in sezamovo pasto tahin (kakšne tri žlice – po okusu), dobite “pašteto, ki jo po vrhu potresete z malo mlete rdeče paprike in malo olivnega olja. Pri nas je nismo še nikoli stran vrgli. Zelo se prileže seveda z belim kruhom,
lp Neja
Hm, čičerka zna biti pri kuhanju trmasta, verjetno je odvisno tudi od izvora in starosti. Poleg tega se nekako ne razkuha, pa karkoli delaš z njo, drugače kot fižol ostane trdikasta, četudi je kuhana. Ali pa jo mogoče jaz le premalo skuham?
Namočim jo, potem kuham recimo okoli 1 uro. Najmanj. Se mi je že zgodilo, da sem jo kuhala 2 uri in pol, pa je še vedno imela drobne trde koščke med zobmi :-)) Včasih pa ni problema, tako da imam pri čičerki nekako občutek, da je tombola…
Zadnjič sem jo naredila kot prebranac. Ravno sem preizkušala prebranac, tudi čičerka je bila na vrsti, še tukaj sem prebrala namig. Je sicer v redu, če imaš rad čičerko, a prebranac je seveda edino s fižolom in tako najboljši. Čičerka se ne razkuha in se ne malo spaca.
Najbolj preprosto za čičerko (poleg solate z različno nakockano zelenjavo seveda) je topla priloga, za katero samo prepražiš malo čebule, gor vsuješ kuhano čičerko, malo podušiš, kakšno ljubo zelišče in je.
Čičerka kot kikiriki
Kuhano čičerko na malo masla (ali olja) v vroči (teflonski) ponvi opražiš kot kikiriki. Dobro za zobat, seveda tudi hladno.
LP Mimi
Alu chole (indija)- to sem enkrat naredila in je bilo zelo dobro
250 g čičerike
2 – 3 krompirje
2 čebuli (večji)
2 paradižnika ali mezga (polpa)
KURKUMA
GARAM MASALA (indijska mesanica, dbis jo v večjih trgovinah)
sladka paprika
petršilj
čili
Čičeriko namočiš en dan prej, skuhaš, soliš. Krompir kuhaš 10-15 minut, še vročega narežeš na kocke. Čebuli narežeš in popražiš na olivnem (sezamovem) olju, popraženi dodaš 1 žlico garam masale, premešaš, nato na kocke narezan paradižnik (mezgo ali polpo) in dušiš 5 minut. Nato dodaš čičeriko, krompir, papriko(1 žlička), 1 žlička kurkume. Vse skupaj dušiš še 10 minut, če je potrebno dosoliš in dodaš še malo čilija, če imaš rada pikantno. Ko je kuhano dodaš še petršilj, premešaš in postrežeš. Je malo sladkasto, ampak meni je bilo zelo všeč. Jed je lahko samostojna ali kot priloga.
Naj vam povem, da sem se odločila suho čičeriko za vedno zamenjati s tisto iz pločevinke.
V petek sem delala pasulj: namakala sem jo 48 ur, vmes menjala vodo, kuhala 2 uri in je bila do konca nagravžno trda.
Potem je romala v smeti, odprla sem pločevinko ki jo imam na zalogi “za vsak slučaj”.
NI PRIMERJAVE!!!!!
Prebranac je bil pa njami!
Ja, zato pa sem zgoraj kuhanje čičerike poimenovala “tombola”. Včasih je kuhana v 45 minutah po samo 12 ur namakanja, komaj verjameš.
Tole s pločevinko je sicer ok, a jaz jo najraje skuham celo kilo, velik pisker, potem jemljem malo po malo iz zamrzovalnika za vse mogoče, od solat ali samo dodatka k solati do juhe in namaza. Mogoče pa bom le kupila eno pločevinko, da vidim, kakšna je:-) Doslej se mi je namreč to zdelo enako potratno (oz. samo za hitro rezervo) kot kupiti kuhan fižol v konzervi ali se potruditi in ga skuhati en pisker.
LP Mimi
@ljubljancanka: ciceriko vedno kupujem v COOPu ali v Famili na Skofijah – kaj hocemo, sem pac castna primorka in precej vikendov prezivim na Obali, odkoder je do Trsta le nekaj minut voznje. Z njo se nikoli nisem imela tezav.
@lucy: za piscancji curry s ciceriko sem dobila navdih v nekem indijskem fast foodu v Londonu na ulici Earls Court, le da je bil tam precej bolj pekoc, kot je moj. Delam ga takole:
Sestavine:
– 1 piscancje prsi brez kosti in koze (gre tudi s puranom ali pusto svinjino)
– gomolj svezega ingverja
– steblo pora ali mlade cebule z zelenjem vred
– 2 svezi papriki, lepo je, ce sta razlicnih barv
– 1 velik rdec koren
– priblizno pol litra kuhane cicerike (vec ali manj po okusu)
– 1 velika navadna cebula
– po okusu kak koscek pekocega feferona ali chilija
– nekaj strokov cesna
– prgisce grobo sesekljanih olupljenih mandljev (ali pinjol ali nesoljenih arasidov ali bucnih ali soncnicnih semen – sem preizkusila ze vse nasteto, vse je dobro)
– zacimbna mesanica curry (mesanici Kotanyi ali Droga mi nista vsec, za moj okus sta prevec blagi, pri tokratnem obisku Londona sem si dala duska pri nakupu)
– malo olja ali masla (sama uporabim kar olivno olje)
– sol
Piscancje prsi, narezane na trakove, mariniram nekaj ur z naribanim svezim ingverjem in strtim cesnom. Pripravo zacnem s ciceriko – na malo mascobe poprazim cebulo, da zacne ravno rjavet okrog robov, jo potresem z zvrhano zlico curryja in vsujem zraven ciceriko, premesam in zalijem z malo vode ali juhe. Dodam feferon ali chili, pokrijem in pustim, da se na majhnem ognju dusi kakih 10-15 minut. V tem casu ocistim zelenjavo in jo narezem na ne pretanke rezance, le korenje nalistam kar z lupilcem za krompir na cisto tanke trakove. V drugi ponvi mocno segrejem zlico mascobe in opecem trakove piscanca, jih stresem k cicerki, nato pa postopek ponavljam z vsako vrsto zelenjave posebej od najtrse do najmehkejse – zacnem s korenjem, koncam s porom ali mlado cebulo. Zelenjava naj ostane se cvrsta. Na koncu solim (raje manj kot vec) in premesam. Cisto nazadnje preprazim na skoraj suhi ponvi se mandeljne in jih potresem po pripravljeni jedi. Postrezem z rjavim ali belim kuhanim rizem.
Zelenjavne sestavine seveda lahko spreminjamo v skladu s ponudbo in okusom, meni je opisan nacin najbolj vsec.
No, zdaj pa lahko kar takoj objavim recept se na Kulinariki:)))
lp, proxima
Forum je zaprt za komentiranje.