Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Humus in tahini

Humus in tahini

Ker je precej majhna verjetnost, da kje v NM najdem tahini, jaz pa bi vseeno rada naredila humus, me zanima, če se da tole sezamovo zadevo s čim nadomestiti?

Hvaležna bom za vsako idejo ;-))

LP

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Poizkusi z strtimi semeni sezama. Če imaš možnar stri malo popečena semena sezama. Sem nekaj časa nazaj videla na BBC prime, da so delali nekaj takega kot tahini in so sami strli semena. Mislim da bi bilo dobro.

LP Mateja

Evo tole sem našla…
in, če prideš k meni ti dam lahko humus v pločevinki ali arašidovo maslo 🙂
Oboje se mi valja po omari. Humus sem kupila enkrat, ko je mož govoril, kako je to dobro, pa mu gre v želodec le sveže pripravljen, o arašidovem maslu sem pa zadnjič nekaj brala, da je menda kar zdravo, pa sem ga kupila za pokušino in mislim, da ga ni junaka pri nas doma, ki bi to jedel 🙂 Čeprav proti arašidom nihče nič nima…

Pozdravček!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Sonce, lahko das sezam tudi v mikser ali pa v mlincek za kavo.

Vladka, to maslo smo otroci po vojni jedli skoraj vsak dan v soli ali internatu. Dobivali smo UNRA pakete ( ameriska pomoc povojni Evropi). Ce se je v grlu ustavilo ali pa zaslo v sapnik, je bilo hudo:(
Zdi se mi, da je bil ta namaz misljen kot vzgojni ukrep, ker smo morali med jedjo mirno sedeti in molcati, da se nam ni zaletelo. Najedla sem se ga za celo zivljenje.

Lep pozdrav

Ko ste že omenili tiste UNRA pakete, meni je ostal v spominu tisti rdečkasti
sir. Vem, da teh paketov ni več a me kljub temu zanima ali mogoče veste, če bi se dalo kje kupiti takšen sir?

LP

Se pravi da bi morala semena malo popeči v ponvi (v tefolnski lahko, predvidevam), da malo “porumenijo”, jih ohladim in dam v mlinček (možnarja namreč nimam). Ok. Amapak koliko tega naj dam ;-)) ?

O arašidovem maslu pa imam svoje mnenje – in to ni dobro ;-)). Strašno zanič zadeva ;-). Probala sem ga pred leti, ko je bil pri nas še redkost – mislim da je celo pakiranje romalo v smeti, saj ga ni nihče maral.

Vladka bi se pa z veseljem prišla malo pogreti ;-). Čeprav pravijo da bo jutri tudi pri nas 18 stopinj. Kar konkreten skok iz mraza bo tole.

Sončen pozdravček na vse strani!
d.

Jaz arašidovo maslo uporabljam samo za muffine. Zelo redko ga jem kar tako namazenega na kruh.

Glede sezama pa , bi ga jaz malo na suho popražla in potem zmlela Koliko ? To pa žal tudi jaz ne vem. Če želiš pa ti lahko pošljem tahini.

Lp, Maja

sesame paste = sesame seed paste = tahini = tahina Pronunciation: tuh-HEE-nee Notes: This is a paste made from ordinary white sesame seeds. It’s used in the Middle East to make hummus, baba ghanouj, and sauces. The oil tends to rise to the top, so stir before using. Once you’ve opened it, store it in the refrigerator unless you plan to use it up within a week or so. To make your own: In a blender, mix white sesame seeds with a small amount of peanut oil (or other oil) until creamy Substitutes: sesame butter (thicker) OR 3 parts creamy peanut butter + 1 part sesame oil OR toasted sesame seeds (for hummus) OR toasted sesame oil (for hummus) OR peanut butter (for sauces)

arasidovo maslo pa lahko uporabite pri peki piskotov. npr.

A sem res edina, ki ima rada arašidovo maslo :-((. No, saj pri nas doma ga razen mene tudi nihče ne mara.

Ne, Avena, nisi edina.

Pri nas ga jeva medve s hčero :-)). Nisem vedela, kako bi ga še drugače porabila. V ZDA se ga na veliko maže.

Natassa

Sonce, te moram razočarati. Sem ravno prej gledala vremensko napoved za Slo. in ugotovila, da bomo te dni skoraj “na glih” 🙁
S tistih 28-ih stopinj, ki smo jih imeli v začetku marca, smo spet padli močno pod 20°C in jaz nimam več ideje, kako obleči otroke. Danes je spet sonček po nekaj oblačnih dneh in zjutraj je bilo 13°C… za naše razmere prava zima 🙂 Sonce je pa že tako močno, da res ne veš kaj, bi se oblekel, slekel… Da o dežju ne govorim. Čeprav se nam bo kmalu kolcalo po njem, ga je bilo letos že toliko, da ga toliko tu še nisem videla. Vse pa pove že to, da smo do sredine marca že prekoračili povprečno celoletno količino dežja 🙂
Evo, malo za “intermezzo”…

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Majuška,

lahko napišeš kaj več o tem, kako ga uporabljaš v muffinih?

Natassa

Hej, Unra:)

Seveda je bil tudi rumeni sir, pa Trumanova jajca v prahu, kakav, neka vrsta masla.
Iz tistega casa se spomnim namaza narejenega iz jajc v prahu, mleka v prahu, kakava( bolj sled), sladkorja in to se je cedilo z rezine kruha na rezino v tisti kosari, ki smo jo dobili za malico.
Bilo je grozno ze na pogled. Vedno sem prosila za samo kos kruha.
Ni cudno, da nimam rada presladkega in jajc.

V Italiji, Angliji se dobi rumeno oranzni sir, toda je drugacen po okusu (zelo okusen). Ima tudi svoje ime, ki se ga zdaj ne spomnim.

Lp

Muffine delam po različnih receptih, ki vsebujejo arašidovo maslo :

Muffini z arašidovim maslom

1 cup moke, 3/4 cup instant ovsenih kosmičev, 1/3 cup rjavega sladkorja, 1 cup mleka, 1/2 cup arašidovega masla, 1/2 cup zmečkanih zrelih banan, 1 jajce, 2 žlici olja, žlica pecilnega, žlička vanilijeve arome
pečemo pri 190°C 18 minut.

2 cup moke, žlica pecilnega, 1 cup mleka, 1 jajce, 1/2 cup sladkorja, 1/2 cup arašidovega masla, sol in 1/2 cup poljubne marmelade za nadev

Modelčke napolnimo do 1/3 s testom, nanj damo malo marmelade in pokrijemo s preostalim testom
Pečemo pri 200°C 15 -20 minut.

Lp, Maja

Ar. maslo Vladka lahko uporabiš v piškotih…..majo prav dobr okus po arašidih in nič ne spominja na maslo…..čeprav je men ful dobro…..pa ga ne kupujem ker je kalorijska bomba……….razen če delam kakšne piškote..

Sonce, če še nisi, poskusi samo popražiti sezamova semena. V prazno teflonsko posodo vsuješ bela semena iz vrečke kakšen cm na debelo, daš na ogenj. Ko se segreje, mešaš in gledaš, kako počasi spreminja barvo. Ko postane rumenkasto, tu in tam kakšen semenček zapečen, je v redu, to je cca 10 minut ali še manj. Takole popečena sezamova semena potem dam v steklen kozarček in včasih potresem po musliju, kruhu, v jogurt… Šele s praženjem dobi tisti značilni sezamov vonj in okus. Ko je prijateljica to videla, je presenečeno rekla: “A popeči jih je treba? Jaz sem se pa čudila, zakaj vsi pravijo, kako je dobro, meni pa je bilo zanič. Seveda, če sem potresla sezam kar iz vrečke.”

Tudi jaz se spravljam delat domači humus, tako da izkušenj še nimam. Za tahini imam pa namen sezamova semena zmleti v mlinčku za kavo, presuti v skodelico in dodati nekaj kapljic oljčnega olja, samo toliko, da se sprime v pasto. Če je kdo to že delal, ali si prav predstavljam? Sicer sem v prvo mislila zmleti nepražena semena, vendar mogoče bodo pražena res še boljša.
LP Mimi

V soboto sem delala humus:
Zmiksala čičeriko, dodala limonin sok, malo česna, sol, poper, malo olivnega olja……se nekaj zamotila……..in hotela že dati maso v stekleničko, ko sem se spomnila, da nisem še dodala tahini….pa sem ugotavljala, da bi bila zadeva brez tudi zelo OK.
Tahini znajo prodajati v najrazličnejših trgovinah…od velikih centrov, do malih trgovin z zdravo hrano.

Majuška, hvala.

Le še to mi, prosim, povej, kaj so to instant ovseni kosmiči in koliko muffinov nastane iz mase.

Natassa

Ola !

Instant ovsene kosmiče sem kupila v Müllerju. Ti kosmiči so bolj fini od navadnih kosmičev. V mleku ali soku se takoj stopijo, to piše na škatli. Sama še nisem poskusla. So pa od firme Kölln.

Muffinov pa pride od 10 -12, odvisno koliko mase nadevaš v modelčke in kako velike so vdolbine v pekaču. Jaz imam en silikonski model za 6 muffinov, pa jih do sedaj še nikoli nisem dobila ven 6 kosov. Vedno samo 5, pa še to je peti manjši od ostalih.

Lep pomladni pozdrav, Maja

Saj sem vedela da se tukaj zbirajo najbolj prijazne punce na svetu ;-))

Majuška hvala za ponudbo, ampak te res ne morem tako obremenjevati, da bi mi pošiljala stvari – pri nas je dejansko problem kupiti kaj bolj “eksotičnega” (to je za nekatere trgovine že pirina moka npr). Tudi Mercator center imamo, ampak prisežem da tahinija tam še nisem videla. Trgovina z zdravo prehrano? Jaz ne vem zanjo (resnično mislim da je v NM ni). Nekaj časa je bila ena mala trgovinica, kjer je prodajala ena “bio” kmetija. Imeli so od domače zelenjave (ki ni bila uglednega izgleda ker ni bila škropljena bi rekla – to pa je verjetno ljudi odvračalo od nakupa al kaj), kruhov, peciva do moke in luščin za pouštre ;-)). Mislim da je bila odprta samo nekaj mesecev, očitno novomeščani niso navdušeni nad temi stvarmi. Škoda res.

Sklenila sem da bom popražila kar sezam – ga imam ravno eno vrečko doma in dodala malo olja – pogledala bom če bom kje dobila sezamovo – bi bilo to ok? Za kaj se lahko še uporablja sezamovo olje? Sama ne kuham “po kitajsko”, vem da ga je v njihovih receptih polno, kaj pa se da še z njim narediti?

Sončen pozdravček – pomlad res trka na vrata – juhej! ;-))

Sonce rumeno, sploh me ne bi obremenjevala :)) če si premisliš, pa mi piši na mail in pusti naslov

majuska@tok-tok.com

Jaz sezamovo olje večkrat uporabim za praženje zelenjave, včasih ga malo dodam k različnim solatam, tudi k različnim namazom.

lp, Maja

Majuška hvala za ponudbo, morada te kdaj drugič spomnim nanjo ;-)).

Če ne bom dobila sezamovega olja bom dodala kar malo olivnega, saj je le ta tako in tako v receptu za humus.

Hvala za vse ideje!

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Za peko je še boljše arašidovo olje, kar pa se UNRA paketov tiče smo tistemu oranžnemu siru rekli parket pasta, ker ji je bil podoben, tako po barvi kot po trdoti. Pa kaj, ko danes tudi “parketpaste” ni več….

Tahini dobiš v vseh Mercatorjevih hipermarketih, Intersparih in trgovinah z zdravo hrano. Obstajata svetli(iz surovega sezama) in temni (iz praženega sezama).Temni tahini ima nekoliko bolj aromatičen okus. 200gramov stane 800-1000 sit. Hummus mi je dober-jem ga z veliko žlico…

Ja avokado, verjetno ne živiš v našem malem mestu ;-)). V Hipermarketu ga nimajo (preverila včeraj nazadnje). Trgovin z zdravo prehrano v našem malem mestu tudi (žal) nimamo. Pa naše malo mesto niti ni tako majhno ;-))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close