Zagrebška rezina
Hy,našel sem star recept,ki čaka da se naredi proba.
6 jajc,8,5 dcl mleka,15 dkg skadkorja,+10 dkg sladkorja za beljake,
10 dkg moke.1 zavitek vanili sladkorja,0.5 dl smetane ?,3 dkgsladkorja in 1 vanili sladkor,25 dkg jedilne čokolade.
Ločimo beljake od rumenjakov.Beljake stolčemo s sladkorjem(10 dkg)v
trd sneg(jaz dodam vedno ščepec soli,da je sneg bolj bleščeč),
Rumenjake stolčemo s sladkorjem in ko so dobro stolčeni,počasi dolivamo 0,5 dcl mrzlega mleka in dodamo moko.Ostalo mleko zavremo skupajz van. slad.,počasi dolivamo rumenjake in jih z metlico zmešamo.Kuhamo 10 min.,
oz.dokler se masa ne strdi.Ko je kuhano,posodo odstavimo in počasi vmešamo sneg.še vročo maso namažemo na pečeno testo.Pustimo,da se ohladi.sladko smetano stepemo skupaj s sladkorjem in van.slad.in nanesemo
na ohlajeno maso.Pokrijemo z drugo pečeno ploščo testa in prelijemo s čokolado.Čakam namreč,da najdem in naredim bolj mehko čokolado.
dober tek in obilo uspeha -OGI
Ni lazjega kot lepo tekoca cokolada, ki se lahko reze in ni pretezka za na torte, peciva itd… Navadni jedilni cokoladi dolijes jedilno olje in po zelji dodas sladkor v prahu. Vse skupaj topis v pecici na ca. 50oC (lahko manj, ce imas dovolj casa – super je na okoli 35oC, ker cokolada potem ne bi smela izgubiti leska)., dokler ni lepo tekoce. Cokolada je lepo tekoca, ko jo polivas in se komaj cez nekaj casa strdi (seveda je potrebno dodati dovolj olja – delam vse “od oka”, zato ne bi vedela koliko).
Lp, mishika
Jaz imam recept za kremo za kremšnite (sicer brez prelite čokolade,ampak to je najmanjši problem) ki je pri nas izredno priljubljen. Sicer iz originalnega recepta nastane ogromna količina kremšnit, ampak so doma še vedno vse pojedli. Seveda se da količino razpolovit, pa je “problemček” rešen. Listnato testo ponavadi kar kupim, razen če imam posebno voljo do mesenja.
Če želi kdo sprobat:
sestavine za kremo:
2 L mleka
6-8 jajc (če so kupljena jih jaz dam 8, saj so manj rumena kot domača)
30 dag ostre moke
8 dag vanilijevega pudinga (2 vrečki)
30 dag sladkorja
rum
priprava:
Mleko zagrejemo. 1/4 litra vlijemo v posodo v kateri imamo rumenjake, sladkor, moko in puding (jaz te sestavine že prej penasto umešam, da je masa bolj gladka) in dodamo malo ruma po okusu. vse skupaj dobro premešamo. Preostalo mleko zavremo, dodamo maso in kuhamo tako dolgo da izgubi okus moke. Iz beljakov stepemo sneg in ga primešamo topli masi.
Kremo polijemo po listnatem testu ki smo ga prej spekli in pustimo v hladilniku da se strdi in ohladi. Na vrh dodamo stepeno smetano in prekrijemo še z eno plastjo listnatega testa (jaz včasih zgornjo plast nadrobim in potresem s sladkorjem v prahu…tako je kremšnite lažje rezat pa še bolj “simpatično” zgledajo) Lahko se seveda zgornjo plast tudi prelije s čokolado.
Če kdo recept preizkusi, upam da bo teknil 😉
lp, Urša
Forum je zaprt za komentiranje.