Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika namesto želatine

namesto želatine

Mene pa zanima kaj uporabljate namesto želatine in kje tisto reč kupite…
hvala

jaz sem stestirala že agar agar – pri panna cotti se je izvrstno obneslo, ko pa sem poizkusila pri torti pa se mi krema ni želela strditi, ne vem kaj je bilo sicer narobe…
Aja kupila pa sem v Kalčku na Trubarjevi v Lj.

p, m

Kolikor vem, ni čisto pravega nadomestila za želatino, razen mogoče agar agarja. Oziroma bolj je važno, za kaj jo potrebuješ.

Za preliv na vrhu sadne torte, da sadje ne oksidira, je odličen kutinov žele. Jaz sem ga skuhala sama, ne vem, da bi se lahko kje kupil. Tudi za premaz čez jabolčno krostato je odličen. Je pa seveda res, da ima svoj okus, naši otroci že vihajo noske :-((

Drugje pač uporabljam želatino, pa če mi je všeč ali ne.
LP Mimi

Joj, men je tako ogabno, ko pomislim kaj je v želatini, da je ne morem jest.
No hvala obema, bom poskusila z agarjem.

Kaj je v želatini (npr. v želin-u), ki se pri nas kupuje?

Želatina je v bistvu izdelana iz kostne moke, torej zmletih govejih kosti – ena kolegica, ki je študirala na biotehniški fak., je rekla, da so se jo nekoč učili delat in ko je videla, kako in iz česa to nastane, se ji je kar želodec obrnil in od takrat vedno na izdelkih preverja, da slučajno ni želatine notri, jaz pa enako! :))) To je seveda še posebej velik problem od takrat dalje, ko je izbruhnila bolezen norih krav (pri človeku grozljiva variacija Creuzfeld-Jakobove bolezni) in še posebej, če upoštevamo dejstvo, da so v času vojne v BiH Britanci v “humanitarne” namene podarili BiH ne vem koliko ton kostne moke, najverjetneje okužene, ker je pač takrat bil pri njih višek izbruha, od tega so je precej kupili Hrvati, Slovenija pa je takrat kupila 5 ton(!!!) te iste kostne moke. Komentar mislim da ni potreben… Raje ne razmišljam za naprej… (inkubacijska doba je 15-20 let, zato so napovedali možnost epidemije nekje okrog leta 2010, 2015)

Ne zamešajte pa želeja z želatino – npr. ni želatina v vseh žele bonbonih, pač je treba prebrat etiketo, pa vidiš, npr. eni žele bonboni imajo pektin (to je žele iz sadja), nekateri agar-agar (iz alg) itd. Želatina je le, če piše dobesedno – želatina.

Z zamudo sem ugotovila, da sem po “diagonali” napisala vprašanje.

Ne me razumeti, da je moje stališče absolutno za želatino in da zgoraj napisanemu ne verjamem. Po pravici napisano, želatino zelo, zelo redko uporabljam, ker imam nek podzavesten odpor.

Moje mnenje je, da je zgoraj napisano sicer (zelo verjetno) res, toda da manjkajo nekatera dejstva in podrobnosti. Ali je edini način izdelovanja želatine iz kostne moke in iz katere kostne moke? Dvomim, da lahko brez problema pri proizvodnji uporabljajo oporečno moko in da vsi po vrsti uporabljajo oporečno moko. Ali je edini način izdelovanje želatine iz oporečne moke !!?? Vse po vrsti ne moremo obtožimo, da niso pošteni.

Glede Želina me je zanimalo, ali se ve, ali je pripravljen iz naravnih surovin? Ali sploh vemo iz česa industrija izdeluje pektin?

Koliko kuharic in kuharjev redno kuha govejo juho in za dobro govejo juho moramo imeti kosti. Ko se dobra juha shladi ima strukturo želatine. Ali ni to prav tista (ali enaka) želatina, ki je zgoraj negativno opljuvana? Ali imamo garancijo, da mesarji v trgovini prodajajo “boljše” kosti, kot so tiste za želatino? Kako je z govejo juho, ki jo naročimo v gostilnah in restavracijah, ali jo strežejo v šolah in vrtcih? Verjetno se najde še veliko jedi, v katerih posredno “nastopajo” kosti ali kostna moka in če smo negativno naravnani je vsekakor vse to oporečno.

To so tiste neskončne debate, ko bo eden naslednji napisal, da je tudi goveja juha pravzaprav kravja scalnica, tudi to sem že slišala.

Samo za osvetlitev prekopiram, kar sem o izvoru želatine našla na netu in se mi je zdelo dovolj strokovno: “Glavna sestavina želatine je denaturiran kolagen. Kolagen je beljakovina, ki je je v vretenčarskih tkivih od vseh beljakovin največ. Nahaja se med celicami v obliki netopnih vlaken. Največ ga je v vezivnih tkivih, ki so prevladujoča komponenta kosti, zob, hrustanca, tetiv, kože in žil. Želatino torej pridobivajo z ekstrakcijo kolagena s prekuhavanjem živalskih ostankov, predvsem kože, tetiv, kosti in rogov.”
“Predvidevam, da te uporaba kostne moke za izdelavo želatine skrbi predvsem zaradi vse bolj aktualne BSE. Glede tega vem le to, da jo v Oetkerju izdelujejo iz svinjskih ostankov.” (zapis enkrat tukaj na forumu)

In še to je bilo rečeno, da je želatina v lističih menda kvalitetnejša od tiste v prahu. Prah poberejo po izdelavi lističev…

Dandanes je želatina marsikje, kar poglejte na sestavine priljubljenih sadnih jogurtov, kremic… Ne rečem, da vseh, a marsikaterega.

Ja, do želatine imamo vsi nek podzavesten odpor, hvalabogu, da niti ni dobrega okusa, tako da jo za prelive brez problema zamenjamo s sadnim želejem. Uporabljam jo zelo redko, a za kakšno ledeno torto, skutno kremo, jogurtovo torto le prav pride…

Spomnim se, da je prababica kuhala ne-vem-kaj (nisem gledala v lonec), ven je prišla žolca, lepo pisana, s prerezanimi kuhanimi jajčki, kolobarji korenčka, sočnimi koščki mesa, hrustancem, ki je tako lepo hrustal pod zobmi… Malo smo pokisali, potresli s čebulnimi obročki, polili z domačim bučnim oljem in z veseljem jedli. Prašiček je bil domač, njivca tudi, tista želatina pa prav nič nagravžna… A to je druga zgodba, ali ne?

Lep vikend, Mimi

hei
mene pa zanima če še dajejo kaj navgravžnega v želatino?
(to me zanima zato ker soseda ne je želatine pa sem jo vprašala zakaj pa mi je odgovorila da mi rajši ne bo povedala saj je potem ne bom jedla )

pa še nekaj:kostna moka je iz umrlih živali?????

LP
nastja

Ne Nastja.
Zivim zivalim odstranijo kosti, katere nadomestijo z vejicami jablane.

V marsikaterem proizvodu za geliranje (mislim, da je želin en takih) ni želatine živalskega izvora temveč je pridobljena iz rastlin! beri zadaj…

faca…nasmejal-a si me do solz….

ups…do solz me je nasmejal komentar kroketa…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close