Vložena pečena paprika – prosim nasvet
Pozdravljeni,
Rada bi prosila za nek nasvet oz izkušnjo katere od kuharic, kako vložiti pečeno papriko, da se ne pokvari.
Pri nas doma spečemo veliiiiko te paprike in ker je letos prostorska stiska v zmrzovalni omari, bi jo vložila v kozarce. Imam pa strah, kajti lani se mi je vseh 10 in več kozarcev pokvarilo. :-(( In to že v roku 1 meseca.
Pa me zanima, če je bila napaka v tem, da paprike nisem pasterizirala v pečici? Ima kdo izkušnjo s tem? Naj povem, da je bila navadna paprika (torej ne pečena) čisto OK in se ni pokvarila. Pa je ravno tako nisem dala v pečico.
Ali naj letos zopet tvegam s pečeno v kozarce, le da bom tokrat še pasterizirala? Je to tisti pravi ključ do uspešnega vlaganja?
Za vsako pomoč bom zelo hvaležna!
Lp, Petra
Jaz sem letos vlagala že peso, marmelado, pa pindjur ali nekaj takega…….jaz bi na tvojem, tako, kot pri pesi spekla papriko, olupila, potem umila, da nimaš pešk, potem si zavisi od količine v večji, visok lonc, napravila, iz kisa za vlaganje, vode, sladkorja(masa naj bo rahlo sladikasta), soli, popra mešanico(naj bo kislo a ne prekislo zato mešanico probaš in prilagodiš po okusu, ne rabiš količin), ki jo segreješ in dodaš papriko, potem naj vse skupaj zavre, nalagaj v iz pečice (50 C) vroče kozarce, napolni, nalij malce olja (navadnega ali olivnega) zapri, ovij v deko in pusti…….pomoje ne bi smelo biti nič narobe….
Hmmm, pa misliš da ne bo paprika že preveč “zmatrana”, če jo bom še pokuhala? ;-)) Bom poskusila še to možnost, potem bomo pa videli, kaj bo zdržalo.
Imam pa vprašanje, če ne bom paprike pokuhala, na koliko stopinj in koliko časa je potrebno v pečici pasterizirati? Približno?
Hvala Kroki za nasvet!
Lp, Petra
Hej Bacek nič ne kompliciraj. Jaz sem tudi lani rdeče paprike spekla jih naložila v kozarce in zalila z vročo mesšanico za paprike. voda , kis, sol, sladkor, poprova zrna, lovorjev list. med papriko pa sem dala še stisnjen česen. no s to mešanico sem kozarce zalila in jih zaprla, potem pa zavila jih v deko, kjer sem jih pustila, da so se ohladile. pa so bile njami…………… vse vlagam na podoben način brez pasteriziranja, dodatnega prekuhavanja, pa mi vse rata. nevem , rada uporabljam ta stari recept od babice.
Tajna, tudi jaz sem lani tako naredila, pa so se vsi kozarci v roku 1 meseca pokvarili – paprika je zavrela!
Saj če bi imeli dovolj prostora v skrinji bi še šlo, tko je pa panika letos. Imamo po novem omaro, kjer je 1/2 manj prostora.
Ne upam več tvegati. Sva z mati študirale kaj bi lahko bilo narobe in prišle do zaključka, da je bila paprika že preveč hladna, ko smo jo dajali v kozarce. Tako da bomo letos pasterizirali. Če pa še to ne uspe, pa ne vem več kaj naredit.
Lp, Petra
Jaz papriko spečem v pekaču v pečici in jih samo preložim v prej ogrete steklenke in jih zalijem z vročim kisom, jih zaprem s pokrovčiki – tisimi ki se šraufajo in adijo. Še predlanske so mi ostale. Seveda kozarce pomijem z vročo vodo in tudi pokrovčke dam v pečico skupaj s kozarci. segrevam na 100°C približno 5 minut.
Ne vem, kaj je bilo pri vas narobe.
Jaz nimam izkušenj z vlaganjem pečene paprike, ker jo dam kar v skrinjo. Je pa moja sodelavka povedala (njen mož je Srb, zato pripravlja veliko srbskih specialitet), da je kar par let probala vlagat tole pečeno papriko pa ji nobenkrat ni uspelo. Vedno se ji je pokvarila (pravi, da je bila sluzasta kot …), tako da je zdaj obupala in jo spravlja samo še v skrinjo. Tako da nevem no, mogoče je tu res kaka finta.
Vložena paprika se mi še nikoli ni pokvarila,je pa zelo dobra.
Delam jo po naslednjem receptu:
2 l vode, 1l kisa za vlaganje, 10 dag sladkorja,2 dcl olja, sol, list zelene, malo česna (strok).
Vse sestavine prevremo,vanj damo očiščeno papriko in jo kuhamo toliko, da spremeni barvo.
Nato vroče damo v kozarce, čez nalijemo kis v katerem se je paprika kuhala in zapremo.
Tako pripravljena paprika je zelo okusna in zdrži do naslednje sezone, pa tudi dlje.Moja se še nikoli ni pokvarila.
Forum je zaprt za komentiranje.