Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Barve za živila

Barve za živila

Pozdravljene!

Mene pa zanima, če bi veljalo, da marcipan obarvam kar z aromami Etola, namesto z živilskimi barvami?
Ima mogoče katera še kakšno drugo idejo, kako obarvati marcipan?

Lp

Po moje bi šlo. Nisem še poskusla, jaz sem ga barvala z jedilnimi barvami v prahu, ki jih prav tako izdeluje etol. LP

Evita, kakšne jedilne barve v prahu so to? A se da z njimi obarvat tudi smetano in kako intenzivno barvo lahko dobiš?
Včeraj sem pekla torto za sina in sem želela zeleno barvo za traktor-ker obožuje risanko Mojster Miha in traktorja Janeza. Pa mi ni ratalo. Sem potem naredila rdečega-ampak je dokaj svetla barva. Teh Etolovih arom pa nisem želela uporabit, ker bodo torto vendarle jedli tudi otroci.
Ima še katera kako idejo?

Poskusi barvat torto s sadnimi sirupi……pa še dober okus je…..jaz sem barvala breskvice s malinovcem pa so bile prav okusne…….barve v prahu rade grenijo …….

Evita, kje pa se pri nas dobijo barve v prahu? Do sedaj smo ji namreč vedno kupovali samo v Avstriji…

Lp, mishika

Barve za živila se pri nas dobi v etolu ali pa v trgovini od pekarne vrhnika v Črnučah. So pa najmajnše pakirane po men se zdi 25 dag, ali celo pol kg, v takšni plastični embalaži,kot je npr. marmelada. Najcenejša je okrog 3000 sit potem pa vse do 12000. Splača se, da jih več skupaj kupi in se potem malo razdeli. Cenejše so tiste osnovne( rdeča, rumena, zelena) dražje pa potem kakšna rjava, črna, roza,modra. To so v prahu in imajo rok trajanja 5 let. Imajo še tekoče, tam pa je rok trajanja krajši. Ne vem točno, ker za tiste se nisem odločila. Je pa tako, da te barve dodaš res čisto malo. Jaz sem barvala led za medenjake, breskve, marcipan, smetane pa še nisem, tako da ne vem kako se obnese. Sem pa probala pobarvat belo čokoladno kuverturo, tako da sem dodala rdečo, ker sem želela, da bi bila barva na roza, pa se sploh ni hotela obarvat. Zelo lepo se obnesejo tudi sladkorne rožice, ki jih kar nabrizgaš in imaš pol za okraševanje tort.
Ženske, na tem forumu, so že večkrat omenjale, da se dobi barva tudi v intersparu, vendar jaz je v našem nisem še nikoli našla, pa vedno vse pregledam, če je kaj novega za peko. LP

Ja, ja… Pri nas se dobijo take barve v tubi (od Schwartau). No, ja… za prvo silo so dobre ;). So pa pakirane po 4 barve: zelena, rdeča, modra in rumena.

Smo pa doma od nekdaj s tistimi barvami v prahu delale – tudi smetano barvale in se je vedno super obneslo (v bistvu smo barvale vse vrste krem). Je pa res, da takrat, ko jih je mama kupovala, še niso imeli ne vem kakšne izbire. Danes pa jih v Avstriji (v njihovih “Drogerie”) dobiš v majhni količini in to relativno širok izbor različnih odtenkov. Pa še drage niso bile, kolikor se spomnim. so pa pakirane v vrečkicah po menda 5 ali 10 g (dovolj za kar nekaj časa, ker se jih res v zelo mali količini uporablja).

No, če so pri nas samo tako velike “pakunge”, potem se mi pa splača enkrat do ene Drogerie skočit in spet malo večji nakup naredit 😉 :)).

Lp, mishika

No Mishika, če boš pa šla kupovat, bi bla pa zelo vesela, če še zame vzameš. Jaz pa čez mejo res nič več ne grem. Včasih smo pa bili v avstriji kar naprej. LP

Zelo sovražim umetne barve, se mi je pa lepo posrečila vrtnica na torti. Marcipan sem obarvala s pesnim sokom, okrog sem pa naložila na tanke rezine narezan žele bonbon zelene barve in čokoladne lističe. S kakavom
sem tudi že obarvala marcipan in napravila gobe na torto s travo iz zelenega žele bonbona.
lp

Ja , če priznam meni tudi niso preveč pri srcu te barve. Ampak, mislim da tu pa tam pa tud ne škodijo. Konec koncev pa, če pogledate malo deklaracije na raznih živilih, ki jih kupimo je barva dodana skoraj povsod, oz. marsikje. Npr. puding, sladoled, bonboni in razno razne stvari. Še kruhu, a ne? LP

Ni problema. Se bom spomnila. Prinesem pa več barv. Če ne prej, se pa tako spet na naslednjem srečanju vidimo, a ne? :)))

Lp, mishika

Mishika, super si. Lp

Moram vam priznati, da sem bolj nova na tem forumu, pravzaprav sem že večkrat kaj prebrala, nisem pa se še oglasila .
tudi jaz sem barve za živila kupovala v Avstriji, zadnjih nekaj let, kar imamo Mercator v našem kraju , pa kar tam kupim barve za živila, kot je bilo že napisano v tej temi. Te barve imajo na oddelku za peko, ( pecilni, okraski za torte…) pozorni morate biti samo na to, da obstajajo dve vrsti teh tub, v enih je masa za pisanje na torte , v drugih pa so barve, ki jih v manjši količini dodam smetani ali k čemu drugemu..
Je pa res, da se okus smetane z dodano barvo bistveno ne spremeni. Pa poskusite , če želite…

En lep pozdrav!

hei, jst bi pa rada neki povedla…KROKI, ne napiše se s malinovcem ampak Z MALINOVCEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!….. kire bulane mate tuki, š z-ja pa s-ja ne znate uporablat-.-

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close