Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kako ve skuhate ričet?

kako ve skuhate ričet?

Sem prebrala recepte na Kulinariki, pa me noben ne prepriča, zato sprašujem tukaj, ko vas je polno dobrih kuharc.

Ma jst ga naredim čist enako kot zelenjevano mineštro(torej dam zelenjavo v lonec+kakšen mali košček pršuta ali česa podobnega) le da dam zraven še pest ječmena..Ko je kuhano, čisto malo potlačim krompir in večje koščke zelenjave in to je to..

A krompir in zelenjavo kuhaš posebej, da jo lahko potem stlačiš?

Kupi ričet od Nature, na vrečki je recept za odličen ričet, jaz ga skuham tako kot piše tam in ga vsi pohvalijo. LP

Jaz ga delam približno po receptih s Kulinarike – npr. po tem:

– če delam po tem receptu, ne dodam sveže paprike, vegete, svežega paradižnika in kumine. Korenje dam rdeče in rumeno in ju kuham kar skupaj z ješprenjem (dodam ju, ko se ješp. že nekaj časa kuha). Ali pa ju malo prepražim s čebulo in dam kuhat zraven. Za barvo dodam čisto malo paradižnikove mezge, fižol (iz konzerve) dodam nekaj minut pred koncem kuhanja. Tudi lovorjev list kuham noter samo nekaj minut, da malo zadiši. Približno se držim receptov – zmeraj kaj spustim, naredim malo po svoje, pa pravijo, da je zmeraj zelo OK. Lp in veselo kuhanje želim.

Ja, pa krompirja nikoli ne dajem noter-je itak zadost gosto in tudi s pogrevanjem (naredim za večkrat) ni potem problemov. Lp.

Mene je mama naučila takole:

zvečer namočim fižol(nikoli ne uporabljam konzerv) in ješprenj(seveda vsako posebej). Zjutraj odlijem vodo in prilijem svežo. Kuham ješprenj približno 20 do 30 minut. Odstavim. Istočasno dam kuhat tudi fižol, mu dodam lovorjev list. Ko je fižol že skoraj kuham, mu dodam kuhan ješprenj, naribam 1 do 2 korenčka, dodam česen, čebulo, poper,sol, rdečo papriko, malo vegete, timjan in sveži peteršilj. Vse skupaj še pokuham kakih 5 minut, nato dodam prežganje v katero dam paradižnikovo mezgo. Malo še nato vse skupaj pokuham in na koncu pokisam. To je to…

Jaz tako kuham že kakih 25 let in vedno si poližemo še prste.

Dober tek!!!

Moj ričet:
1/2 kg ješprenja dobro opranega namočim čez noč.
V ekonom ga dam kuhat z 2,5 l vode in malo prekajene govedine (cca 1/4 kg), malo soli, kuham 40 minut. V posebni kozici prepražim 1 čebulo drobno narezano na min. olja do rumene barve, dodam česen, rdečo sladko papriko, dva večja naribana korenja,mal čilija, poper po okusu. Ko se korenje rahlo omehča ga primešam k ješprenju, dodam še ločeno kuhan krompir, malo rdečega fižola iz konzerve, ketchup po okusu in pustim, da še malo prevre. Na koncu dodam še na drobno narezan peteršilj. Vse skupaj preverim na ženi in hčerkici. Do sedaj se je obneslo.

Ne, vse skupaj.. potem le potlačim malo z tlačilko, ki se uporablja za pražen krompir npr…ne naredim čežane z paličnim mešalnikom..

O kaj vi vse stavite noter.. Jaz ne kompliciram- dam le malo čebule, peteršilj, zeleno, korenček, malo graha (če je) koruzo včasih, krompir+ ječmen (ki ga nič ne močim)+ košček pršuta ali česa podobnega in kuham ene 2 uri..potem le malo pretlačim in je super.

A si brez zob?

V mojem je ješprenj, korenje, peteršilj (korenina in list), zelena, kakšen strok česna, nekaj zrnc popra in – ričet ni ričet, če vanj ne stopi pujs. Včasih dam kaj prekajenega, včasih kar klobaso, narezano na koščke.
Kropmpir in fižol mi v ričetu ne gresta. Ko je ješprenj kuhan, ugasnem ogenj. Simpl ko pasulj. Pardon, ričet.

Jaz pa vedno namočenega najprej malo prevrem in potem to vodo odlijem. Pa vso zelenjavo naribam, da se potem med kuhanjem skoraj čisto razpusti.

jaz nč ne kuham

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close