Mleto meso
Lep pozdrav vsem skupaj. Spet se vam oglašam z enim problemčkom. Po enem čudnem naključju smo nabavili veliko mletega mesa (preveč). Upam, da imate na zalogi kakšne sveže ideja za pripravo le tega. Bojim se, da nam bodo polpete in omake konec poletja že gledale iz ušes.
Ko berem vaše poste se mi zdi, da bi tale forum lahko uvrstili tudi med bogastvo ustnih izročil.
Simi.S
Paštičo s pašte, paštičo z melancani, paštičo z bučkami.
Ragu na pašti, polenti, kus-kusu, s pire krompirjem, na njokih.
Rižota z mletim mesom.
Polpete suhe, polpete v paradižnikovi omaki in s pirekrompirjem.
Pleskavice, hamburgerji.
Bučke polnjene z mletim mesom in sirom.
Mogoče se še kaj spomnim. Pri nas gre itak mleto meso najbolj v promet.
Mesna struca kar tako, ali zavita v listnato testo. Dobro je mlacno(lepo se reze) in hladno.Potem si vsak lahko naredi vecerjo z dodatkom zelenjave.
Tudi sama sem imela malo vec zaloge mesa. V tisto listnato testo, ki je ze razvaljano in prerezano na kvadratke, sem zavila za dva vecja cevapcica mase( z vsem, kar pase zraven…zacimbe itd., lepo zavila in zamrznila.
Po potrebi sem jemala ven in spekla v pecici. Krasno za piknike in izlete.
Lp Babi
Čufte v paradižnikovi omaki,
lazanja z mletim mesom,
musaka z mletim mesom in krompirjem (ali melancanami),
Stefani pečenka (z jajcem),
sarme (sicer je zime konec :o),
polnjene paprike,
kaneloni iz palačink z mletim mesom….
Vladka
Ravno pred kratkim sem brala recept z mletim mesom. (podobno je stefani pečenki). Jajca v trdo skuhaš, olupiš, potem jih oblečeš v mleto meso, spaniraš in ocvreš.
Drugače pa večkrat naredim kroglice iz starega kruha (poparjene z mlekom), dodam začimbe in mleto meso. Kroglice razporedim po pladnju, jih zamrznem in nato nadevam v vrečke po porcijah. Ko jih potrebujem naredim najprej paradižnikovo omako in jih zmrznjene vložim notri. Kuhajo se 45 minut. Postrežem s testeninami, pire krompirjem, polento,…
Lp, Ela S
PS: sem se spomnila še na polnjene paprike in sarme, ki jih lahko tudi zamrzneš
pred časom sem delala Langoše..in sem v del testa zavila prepraženo ( z dodanimi začimbami ) mleto meso. naredila sem štručke in jih spekla. Dala sem tudi zamrznit in nato pogrela v mikrovalovki….zelo, zelo dobro je bilo….tukaj je recept za langoše :
50 dag moke
1,5 dl mleka
1 jogurt
1 jajce
1 mala žlička soli
1 mala žlička sladkorja
1 pecilni prašek
približno 2 dag kvasa
olje za cvrenje
Zamesimo kvašeno testo in ga pustimo vzhajati. Nato vzamemo za pest testa in ga oblikujemo kakor za majhno pizzo. Nekaj časa naj počiva, nato ga prebodemo z vilicami. Ocvremo ga v vrelem olju, posodo pokrijemo. Ko langoš obrnemo, posode ne pokrijemo.
Še tople langoše namažemo s kislo smetano in jih potresemo z naribanim sirom.
LP iz puste, deževne Dolenjske….še ptički več ne pojejo, tako so mokri :))
Babi, kakšno listnato testo pa je to? Ponavadi kupimo samo zmrznjenega, ga odmrznemo, ampak potem ga vendar ne morem zaviti in še enkrat zamrzniti. Ali pač?
In Frfra. Že pred časom sem brala o teh tvojih langoših, vendar takrat si še nisem upala delati kvašenega testa. Mi lahko bolj natančno poveš, kako to pečeš? Testo je drugače podobno kot za jogurtne miške, če prav vidim. Mleto meso zaviješ noter? Spečeš v pečici, kako dolgo?
Hvala in lep pozdrav
Hej,Mimi!
Zdaj tega testa res ne vidim prav pogosto, obstaja pa (ne vem, ali je Pecjakovo );v zavitku je nekaj manjsih kvadratov ze zvaljanega testa, ki so med seboj loceni s prozornim papirjem. Seveda je zamrznjeno. Torej,
naj ne bi – po pravilih – ponovno slo v zamrzovalnik.
Ker imajo pa tako testo cez mejo tudi sveze, ga za v zamrzovalnik kupim tam.
Meni je vsec za take majhne zvitke, ker je vse enako po debelini in velikosti,pa se manj dela je z njim. Poglej, mogoce ga bos nasla. Lp Babi
Babi, hvala. S svežim bo težka, Pečjak pa ima res zmrznjeno “Razvaljano listnato testo”. Ravzaljano je na kakšne 3 mm debeline in skupaj s prozorno folijo zavito v svitek, nekako pravokoton, da gre v škatlo. Odmrznjeno se lepo razvije, ne poka. Uporabljam ga za hitro slano pecivo, kar na peki papirju ga še malo razvaljam na velikost pekača, skupaj s peki papirjem dam v pekač, vse skupaj pomažem in potrosim s semeni, nato pa kar tam razrežem s koleščkom na palčke ali rombe. Hitro in dobro. Drugi to mogoče že veste, vendar meni se je zdelo kot odkritje, ko sem se prvič zavedla, da vendar nima smisla, da razrezujem na pultu in enega po enega prelagam…
Pozdrav, Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.