Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika OKRASKI ZA TORTE

OKRASKI ZA TORTE

Pozdravljene!

Že kar nekaj časa pečem sama torte, odkar pa imam sinčka je problem ta, da bi on jedel samo okraske. V MB jih nikjer ne dobimo – mislim take cvetne liste in cvetove, srčke in druge raznovrstne okraske, ki jih uporabljajo v slaščičarnah. Tistih velikih figur, ki jih prodajajo v trgovinah, ne mara. Obstaja kje trgovina, kjer se te stvari lahko dobi? Ker v slaščičarnah jih nočejo prodati (sem jih že preprosila pa se ne dajo.)

Hvala za vse informacije in lep pozdravček, Mojca

Poskusi jih narediti sama. Tukaj imaš recept za sladkorno maso:

80 dag sladkorne sipe
40 dag mleka v prahu
8 dag margarine
15 dag beljakov

Vse skupaj zmešaš – na roko, ne v mešalniku. Masa je podobna plastelinu in jo lahko barvaš z živilskimi barvami ( v tubi ali steklenički). Po tem receptu pride veliko mase, zato priporočam, da količine razpoloviš ali pa narediš celo iz 1/4 mase. Narejeno maso daš takoj v vrečko, da se ne izsuši in po potrebi sproti jemlješ ven, kolikor rabiš za posamezen okrasek. Masa je zelo okusna, vsaj moji mi jo stalno kradejo in tudi okraski s torte hitro zmanjkajo ;))

Lep pozdrav, baška

uau, ti pa obvladaš, sem vidla tvoj album s tortami:) kako si pa naredila jagode in lubenice?

lp

**************** I`m all that!

Hvala za pohvalo. Saj ni komplicirano. Za oboje velja enak recept: 2 beljaka, 35 dag mletih orehov, 30 dag sladkorja u prahu, ekstrakt jagode ali rdeča jedilna barva in kristalni sladkor za povaljanje. V maso za jagode dodaš rdečo barvo, oblikuješ jagode in jih povaljaš v sladkorju. Za lubenice pa maso razdeliš na dva dela. Polovico obarvaš z rdečo, polovico pa z zeleno barvo. Oblikuješ manjše krogle iz rdeče mase in jih oviješ z zeleno maso. Pustiš v hladilniku čez noč, naslednji dan pa krogle razrežeš tako, da zgledajo kot lubenice in za okras narediš še čokoladne peške (z zobotrebcem namočenim v stopljeno čokolado). To je vse. Še to, recept sem dobila na internetu, vendar se ne spomnim več na katem forumu, morda celo tukaj.

Baška, mene pa zanima, kakšne jedilne barve uporabljaš, da je sladkorna masa tako močno obarvana? Kje jih kupiš?
Misliš, da bi se dalo tudi smetano tako živahno obarvati?

Baška mene pa zanima, ali kaj “cvikaš”, ko uporabljaš surove beljake – mislim glede salmonele?

Drugače pa – kapo dol pred okraski. A lahko malo napišeš, kako narediš rožice?

Katka in Nene, bom kar obema odgovorila. Za barvanje okraskov uporabljam barve v tubah. Žal ne vem imena firme, so pa navadno na policah poleg pecilnih praškov in vanilije. Podobno je v tubah pakiran tudi sladkor za pisanje, zato je potrebno malo paziti, da ne zamenjaš. Enako dobro se obnese tudi ekstrakt v stekleničkah (jagoda, malina ..). Če zaradi dodajanja barve masa postane preredka, dodaš malo mešanice sladkorja in mleka v prahu, če pa postane med oblikovanjem pretrda, dodaš malo maščobe.
Kako delam rožice? Ma, saj so vse narejene po istem kopitu ker nisem kakšen umetnik za oblikovanje. Naredim si toliko majhnih kroglic, kolikor nameravam narediti listkov na rožici, nato pa vsako posebej sploščim in izoblikujem list. Liste dodajam tako, da se prekrivajo, ko je rižica končana, pa še spodaj odrežem odvečni del. Nič posebnega, samo malo vaje je treba.

Kar se pa beljakov tiče, zaenkrat še nisem imela težav in nimam strahu pred surovimi jajci.

Lep pozdrav, baška

super, hvala, od zdej naprej ne kupujem več okraskov:)

**************** I`m all that!

Smetane se s temi barvami ne da tako enostavno in tako živahno obarvati. Zagotovo gre z barvami v prahu, tistimi profesionalnimi za slaščičarje, ki pa žal niso v prodaji v manjši embalaži, kilska pa je dovolj za vse domače torte za manjše mesto za nekaj let :-)) Zadnjič sem v trgovini Pekarne Vrhnika v Črnučah videla barve v manjših plastenkah, stopljene v neki emulziji, po deci ali dva. Mogoče to?

Baška, mene pa zanima, kako ti uspe tako lepo obliti torto s čokolado? Verjetno stopiš kar veliko čokolade? Jo s čim redčiš ali daš čisto čokolado? Zlivaš že malo ohlajeno čokolado, da je bolj gosto tekoča? Daš torto na žičnato mrežo? Če jo daš na pladenj, kako odstraniš vse packe, kaplje in vse, kar je ušlo?
Hehe, očitno je, da sem se že trudila s tem in zraven preklinjala. Vsakič mi vzame tudi oooogroooomno časa.
Hvala in lp, Mimi

Pri nas na Koroškem, pa se da kupiti tudi eno žlico različnih barv, pride pa okrog 400 SIT, prav tiste, ki jo uporabljajo slaščičarji.

Mene pa zanima, kako ve namažete smetano na torto (na vrh), ne da se vidi sled od noža, ker meni nikoli ne uspe, pa sem probala že vse sorte!

Hvala, LP

Ojej, včeraj sem si vzela čas in sem Tanji po mailu točno napisala postopek. Ko bereš zgleda zakomplicirano, ma ko se zverziraš, vse skupaj hitro narediš. Evo, bom kar “copy paste” ves mail, pa berite še ve. Pa ne se smejat, prosim ;-)))

—-

” No, ti bom opisala moj postopek. Čokolado raztopim v mikrovalovki in sicer dam v skodelico 150 gr čokolade in za približno polovico olja. Sedaj to delam od oka, v začetku sem pa vagala. Maščobe vedno dodam za polovico teže čokolade. Ta količina je za eno normalno torto kar dovolj. Pečico dam na 400 W in čas na 2 minute in pol. V tem času je čokolada stopljena in potem to samo premešam, dokler ne dobim gladke mase. Če nimaš mikrovalovke čokolado raztopiš v posodi nad vročo vodo.

Meni je težje torto obliti in sem sedaj pogruntala tak način. Bitkvit pečem vedno na peki papirju in ko delam torto dam na pladenj najprek kakšen prtiček za torto, potem pa tisti peki papir, na katerem sem pekla biskvit in na njem zložim celo torto. A ja, peki papir dam samo na dno pekača, zato ima enako obliko kot biskvit in ga ni videti izpod torte. No, ko je torta propravljena za oblivanje jo dam za nekaj časa v hladilnik, da se krema malo strdi. Sedaj pa oblivanje. Napravim si nekaj trakov peki papirja, ki jih potisnem pod torto (zato jo pustim na peki papirju) tako, da naredim okrog torte obroč, kamor bo tekla odvečna čokolada. Najprej na robove torte z nožem previdno nanesem čokolado in ko je rob končan, ostalo čokolado prelijem po vrehu in nalo nagnem torto, da se čokolada enakmerno prelije. Če je potrebno še popravim robove, nato pa previdno odstranim trakove peki papirja in torta je gotova. Ob spodnjem robu vedno naredim tudi okraske, da se skrijejo morebitne napake, ki nastanejo pri odstanjevanju papirja.

Uf, sem skomplicirala, v bistvu sem ti pa hotela povedati, da to ni tak bav bav in se da tudi brez slaščičarskih izkušenj narediti lepo torto. No če se mi glazura prehitro strdi in ni gladka, pa lepo z nožkom naredim “kao” valove in je glazura valovita. Glavno pa je, da je torta dobra. Joj, če bi mene slaščičarji gledali, bi se samo za glavo držali, ampak v moji žlahti vseeno vsi prisegajo na mojo torto in o tistih iz slaščičarne še slišat nočejo.

Upam, da ti s tem opisom nisem vzela veselja do peke tort. Saj v receptih res navadno lepo piše .. in nato obliješ torto ter jo okrasiš, a s tem ni nič povedano.
Če želiš še kakšno pojasnilo, pa se kar oglasi.”

—-

Lep pozdrav, baška

Samo popravljam majhno napako. Sem preverila pečico in čokolado segrevam na 450 W. Saj verjetno ni bistvene razlike, ampak vseeno naj bo podatek točen. Pa še to, belo čokolado segrevam pri nižji moči, 300 W in bolj spremljam, kaj se dogaja, ker se rada zažge.

Lep pozdrav, baška.

Zanimivo, Baška. Namreč vse to sem že naštudirala in delam bolj ali manj točno tako. Edino nekaj mi je pomembno novo, namreč da najprej namažeš obod in šele potem razliješ po vrhu. To je tista bistvena razlika in prava ideja.
Podlaganje trakov iz peki papirja sem že odkrila in je res super, lepo se odstranijo, tudi kakšno lužico čokolade lahko postrgaš nazaj.
Mazanje oboda je največji problem. Doslej sem po vrhu po robu polivala, telovadila s torto, da se je prelilo čez, z žličko oz. še raje z jedilnim nožem sem potem lovila tiste kapljice oz. potočke in jih razmazala. Potem se je stopilo s kremo, razpacalo, na enem mestu je bilo premalo čokolade, na drugem preveč.
Tudi tisto, da je treba v čokolado dati polovico teže olja, delam točno tako. Topim tudi v mikrovalovni, vendar še na manjši moči, pravzaprav na minimalni. Toliko čokolade sem že pregrela (in to se ne da več popraviti), da sedaj striktno raje na manj moči, pa bolj dolgo. S prakso sem prišla tudi do tega, da se najprej segreje olje, čokoladni koščki zgledajo čisto nestopljeni, vendar ne smeš dati naprej segrevat, temveč samo mešati. Od toplote olja se čokolada krasno stopi, velikokrat čisto do konca, tako da sploh ni treba dat še enkrat v mikrovalovno.

O, še bomo oblivali torte. Našim je važno samo to, da je oblita z veliko čokolade…
LP Mimi

Bravo Mimi, lepo si me dopolnila. Tudi s tem se strinjam, da je glavno, da je na torti dosti čokolade, lepota glazure je potem čisto postranska stvar.
Pri oblivanju sem imela tudi jaz velike težave, kadar sem začela oblivati z vrha. Sedaj, ko najprej oblijem robove, pa gre v redu. Se je pa že zgodilo, da sem na to pozabila in avtomatsko polila čokolado na po vrhu torte in potem je bila seveda glazura “valovita”, ker se je prehitro strdila. Mislim, da je fora v tem, da se na veliki površini glazura hitreje strdi in potem je ne moreš lepo razmazati, na obod pa nanašaš manj čokolade, zato je bolj redka in se da mazati. Segrevanje čokolade pa je verjetno odvisno tudi od pečice, zato je res najbolje začeti pri nižji moči, dokler ne pogruntaš prave temperature.

Lep pozdrav, baška

Okraskov – kolikor hočeš dobiš v Interšparu ali Šparu pa tudi v nekaterih merkatorjevih trgovinah se že veliko dobi (tudi v Mariboru)!
LP

Baška rada bi te vprašala če veš kako se naredi okrasek v obliki mašnice , na tej sliki je tista mašnca okol torte pa bi tako mašnco rada naredila pa če veš kako se naredi ?
pa še kako naredim te okrogle okraske na torti ? (tiste kroglice pod mašnico , pa tiste pikice na podnjem belem delu torte) ?
Kaj drugače se uporablja šlag pena za uno belo na torti ?
hvala v naprej za odgovor ^__^

http://www.beingpeachy.com/wp-content/uploads/2010/05/birthdaycake.jpg

Mašnico narediš iz mase ticino, pa tudi tiste krogce na torti in pikice na spodnjem delu torte tudi.
In cela torta je najprej oblečena v to maso, potem so pa povrhu dodani okraski.
Če pogledaš na link, ti bo jasno, o čem govorim.
http://pekis.si/sladkorna-masa-ticino-fondant/ticino-masa-1-kg

Ja sem razumela , sam za obarvat to maso , kje dobim barve ?

joj kok bo lepa torta, pa bo tud zdrava. mislm pa za pojest.Tale ticino masa je naravna?Vse tele barve umetne k jh mečete gor je,so,al kako?
Moj otroc jejo sam naravno biskvit, pa namaz,sadje in to je čist zadost, kwa češ to ticino,pa barve,pa…………………….pomislte mal na otroke, če že nase ne, sej niso-ste kante za smeti!!!

ja sei jst bi tut kei bol naravnega nrdila in ne tok z umetnimi sladili pa to , sam ki je problem nrdit tako torto iz naravnih sestavin D:

barve dobiš pa tukaj:http://pekis.si/trgovina/zivilske-barve-paste

Zdravo!

Lepe okraske se, da narediti tudi tako, da tiste mehke bonbone “meršmelov” (ne vem kako se napiše v originalu) stopite.Po želji lahko dodate tudi barvilo. Potem to malo ohladite in nastane mehko testo iz katerega se delajo lepi in užitni okraski.
Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close