Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika potrebujem nasvet – lazanja brez bešamela

potrebujem nasvet – lazanja brez bešamela

no, upam da moj naslov ni bil predolg, sem želela biti natančna z mojo željo

lazanjo ponavadi delam v sezoni, ko jo lahko pečem v zunanjem kaminu. Ta čas je mimo

v soboto bom imela na roj. dnevu 8 odraslih in lazanja je zmagala za glavno jed.

sedaj pa sem v dveh dilemah:
1. ali lazanjo že spečt jutri zvečer, saj veste naslednji dan se jo lažje reže, še bolj se prepojijo okusi itd
2. klasična bešamel omaka je redno med sestavinami sedaj pa imam 2, ki mokastih prikuh ne smeta

Moj recept je tak:
– prepražim čebulo, dodam mleto govedino, korenček, cel česen, ki ga kasneje vzamem ven, zalijem z vinom, ko vino izpari zalijem z pasiranim paradižnikom ( vse sestavine so domače)
– tenstam dolgo na mali temperaturi in dodam baziliko, origano
– testenine uporabim bariline, ki jih posamezno za par sekund potopim v vrelo slano vodo z maslom
– v pekač dam plast mesne omake, testenine, plast mesne omake, bešamel + sir in nadaljujem
– na zadnjo plast testenin dam bešamel ogromno sira in po kupčkih mesno omako

Kako nadomestiti bešamel s kislo smetano in jajcem, mogoče še mocarelo – glede tega bi res prosila za kak preizkušen recept,
pa na koncu bi sedaj dala testenine, to omako namesto bešamela in mocarelo
kaj pa parmezan

če ima kdo nasvet iz prve roke bom nasveta res zelo vesela

pa še kakšne so vaše izkušnje, če je lazanja pečena večer prej

hvala z veliko začetnico, oh meša se mi že od te odločitve

Iz knjige Recepti za zdravo srce:

namesto bešamela uporabijo “sirovo omako”: 3 beljaki, 250 g skute rikota, 175 g posnetega mleka, 6 žlic sveže ribanega parmezana. Stepeš beljak z rikoto, vmešaš mleko in parmezan, po okusu dodaš poper.

Jaz lasagne ne bi pekla dan prej. Bi jo pripravila, dala v hladilnik, potem pa pred zabavo spekla.

V omako nikar ne dodajaj origana. Kje zaboga si to videla v bolognese?

Na žlici olja in žlici masla prepraži čebulo. Dodaj nadrobno narezan korenček, stebelno zeleno in panceto. Tenstaj, da se razpusti, dodaj česen in skoz mešaj. Dodaj meso in ga z vilico ali kuhalnico toliko časa mešaj, da se ta čisto razdrobi na drobne koščke in postane svetle barve. Potem stresi notri pelate (dve mali piksni, ki jih v konzervi razkosaj v nožem). Dodaj deci rdečega vina in deci juhe. Oz. lahko deci in pol. Tenstaj na malem ognju tako dolgo, da se vse skupaj poveže in postane gosto.

Pekač namaži z maslom. Polij z bešamelom (če ne smeš bešamela, potem zmešaj mleko, kislo smetano, muškatni orešček, sladko tekočo smetano, sol, poper – vse skupaj pokuhaj, ko zavre odstavi in dobro premešaj, na koncu lahko vmešaš še nariban parmesan). Potem ko si dno pekača prelila z “bešamelom”, nanj položi plošče eno ob drugo (BREZ KUHANJ), premaži z bešamelom, potresi z bolognese mešanico, potresi z ribano mozarello (v originalu je ni, vendar ne škodi), spet polij z bešamelom in nadaljuj s ploščami…ponavljaj postopek, dokler vsega ne porabiš. Zadnja plast je vedno bolognese, potresi z ribanim (ne mletim, ampak ribanim) parmesanom, položi gor pak kosov masla in voila…

To je original italijanski recept, ki je naravnost božanski. Količina mesa je 500 g, dve mali piksni (mislim da imata skupaj 400g) pelatov, en korenček, košček pancete, ena stebelna zelena, mala čebula in strok česna. 1 dcl do 1,5 dcl vina in juha…to je primerno za 4 dobre jedce. za 8 torej pomnoži količino z 2.
Nikar ne dodajaj origana. Baziliko pa lahko, vendar samo v primeru, da imaš svežo. Operi listke, osuši in jih nareži na rezance.
Lasagno komot pripraviš dan prej, pokrij s folijo in spravi v hladilnik. Ne peci je dan prej. Ti jo speci na isti dan, zračunaj tako, da bo pečena cca 20 minut prej preden boste jedli. Bo ravno pravšnja. pa dober tek.

V moji Italijanski kuharici je vsaj 50 receptov za lazanje in v skoraj vseh je zraven tudi origano, tako da ga kar daj, če vam je všeč, lahko dodaš poleg bazilike tudi malo timijana in rožmarina, če ga imaš.
Ni pa potrebe, da jemlješ iz omake ven česen, zreži ga na drobno in ga kar pusti v omaki.

Namesto bešamela bi jaz uporabila kar recept, ki ga je napisala prometej., pripravila bi prej, pekla pa tisti dan.

Moj nasvet:
mesno omako naredi takšno kot jo imate radi. Meni je dobro, če vmes med plasti dodam tudi melancane, ali na zelo tanke rezine narezano bučko, ali pa pečeno rdečo papriko. Da tak sladek okus.

Zlagam pa tako, da najprej dam plast testenin, nato meso, nariban sir (vedno naredim mešanico en navaden sir-tilzit+mocarela+parmezan), spet testenine, in meso itd. Zadnja plast je meso. Gor pa veliko sira! Bešamel omake nikoli ne dajem, ker je ne maram.
najraje čez noč vse skupaj postavim v hladilnik. Pred peko vse skupaj zalijem s sladko smetano, ob strani dam še kakšno žlico paradižnikove omake in dam v pečico. Ko je pečeno, pustim zunaj nekaj časa, da se potem lažje reže.

Kot prvo nikar ne uporabljaj kisle smetane ipd. To ne bo več lazanja. Tudi kup drugih sestavin v lazanjo ne spada. Razen seveda, če želiš eksperimentalno kuhinjo :)))

Bešamel omaka ni nujno sestavni del lazanje in jo marsikje ne uporabljajo. Oziroma se z njo povsod pretirava.

Pripravi pravo bolognese omako:
Popražiš malo pancete in zelenjave (korenček, steblo zelene, čebula) dodaš mleto goveje meso (za špagete se uporabi samo goveje mleto meso in ne mešano), kozarec rdečega vina.
Ko vino pokuha dodaš še paradižnikovo mezgo, sol, poper in potem kuhaš in kuhaš:) Ko je skoraj pripravljena dodaš še smetano za kuhanje.

Naribaj večjo količino parmezana. Če imate radi nareži na majhne koščke mocarelo. Omako ne preveč zgostiti.
Potem to zlagaj eno na drugo kot se pač zlaga lazanja. Na vrhu lazanje imaš pa dve izbire. Ali posebej pripraviš malo paradižnikove omake (panceta, paradižnik fajn prepraženo) in s tem preliješ lazanjo in zaključiš s parmezanom. Lahko pa uporabiš tudi smetano za kuhanje v katero vmešaš parmezan.

Kisla smetana, jajce, bazilika, origano…to ne spada v lazanjo!

Sicer pa, če poznaš okus gostov tudi jaz v lazanjo vedno dam tudi nekaj od zelenjave. In sicer že prej na žaru pečene melancane, bučke, rdeč radič. Vse zelo lepo paše v gornjo lazanjo. Posebej radi imajo vsi rdeč radič v gornji polivki čez lazanjo iz paradižnika in pancete. Sicer večino, če vprašaš jim to ni všeč, ko dobijo na krožnik pa zmažejo:))) No razen otroci pri nas.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close