Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika FIZALIS IN KUMKVAT

FIZALIS IN KUMKVAT

Pozdravljeni!

Kdo pozna ta dva eksotična sadeža? Zanima me predvsem kako se ju je – z lupino, brez nje?

Hvala!

Na fizalis sem naletela v Kolumbiji. Je se ga brez lupine.

Fizalis – dopolnjujem.. plod je v “luščincah. Te odstranimo

Fizalis oz. phisalis oz. pri nas se bolj uporablja (vsaj naj bi se) izraz perujska češnja, odstraniš lupino in poješ.
Kumkvat se pa tudi je z lupino. Itak ga je praktično sama lupina.

…sem se še sama “izobrazila” na tem področju, še nikoli slišala za ta dva sadeža.

Ampak ali ni fizalis dokaj pogost tudi na naših vrtovih kot okrasna rastlina, ki se da lepo posušiti, da popestri zimske aranžmaje? Ali pa sta si rastlini samo vizualno tako podobni?

Sem našla še tole:

Meni so tudi poznani rdeči lampinjončki za okrasne namene, nisem pa vedela, da obstaja tudi “užitna” varijanta.

Pozdravljeni !

V Istri sem utrgal sadež-plod ,ki je okrogel, velikosti skoraj kot tenis žogica,zelene barve in ima bodičasti olupek.Zanima me ali ga kdo pozna in …????

Lep pozdrav

Fizalis ali volčje jabolko ali lampijonček. Ja, ta vrtni oranžen okrasni lampijonček je užiten. Zelo užiten 🙂 in z veliko vitamina C, pa tudi drugimi. Dokler ne dozori do konca, deluje rahlo odvajalno. (oranžen ovoj mora postati prosojna mrežica) . Malo je treba pobrskat po kakšni stari knjigi ali pa kar po internetu 🙂 Je se ga lahko surovega ali pa se skuha sok, kompot… ipd.
Ja, bolj bogate vrtove imamo, kot mislimo 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close