Ideje za brezmesne jedi, ki se jih lahko vzame sabo na izlet
Kaj se lahko vzame sabo na enodnevni izlet (razen sendvičev)? Da:
1. se pripravi vnaprej doma,
2. je kuhano/pečeno,
3. brezmesno
4. ‘preživi’ nekaj ur v izolirni vrečki/torbi (ne postane gojišče za bakterije).
Imam nekaj idej, ki jih bom napisala spodaj, ampak bi bilo dobro, če bi si jih izmenjali, da ne bi jedli skoz isto. Tudi sladice dobrodošle.
1. zelenjavni zavitek (listnato testo, različna zelenjava)
2. panirane bučke, jajčevci, cvetača
3. kosi zelenjavne pice
4. pečeni kosi začinjenega tofuja/seitana s krompirjevo solato
Sladice: kroglice iz suhega sadja in mletih oreškov.
Mogoče imaš kakšno plastično posodo s pokrovom? Jaz naredim nabodala – hladna – na paličice nataknem ali sadje ali zelenjavo ali kombinacije. Všeč mi je češnjev paradižnik s sirom in belim grozdjem. Seveda lahko daš vse poljubno, enostavno je za pojesti pa še izgleda kar fino. Nato jih zložim v posodico, zaprem in je to to.
Makaronova solata je super – lahko skombiniraš makarone, tuno, narezan sir na kocke, ter lahek skutni preliv. Lahko z zelenjavo – poljubno.
Všeč mi je tudi mešanica cottage sira – navadnega; ga zmešam z konzervo tune in koruze.
Ohlajene palačinke: namažem s navadno Philadelphio, položim rezine kuhanega pršuta, posujem rukolo, na tesno zavijem, pustim v hladilniku 2 – 3 uri, če se gre v naravo na piknik včasih kar cele zavijem v prozorno folijo in zložim v posodo, včasih jih narežem na 4 dele in vsak kos posebej zavijem, če so pa za na mizo jih pa precej tenko in v vsako zabodem barvni plastični zobotrebec.
Upam, da sem vsaj malo pomagala:-)
Lastovka 25: skuham makarone v obliki svedrčkov in jih ohladim z mrzlo vodo. Shranim jih v plastično škatlo s pokrovom. S sabo vzamem veliko leseno skledo. Vanjo potem na pikniku na kocke narežem svež paradižnik, papriko, kumare, bučke itd, dodam iz konzerve grah, koruzo, lahko tudi fižol ter vse skupaj premešam z majonezo (ne iz kozarca ampak 100 ml povšterček). Lahko vse skupaj pripraviš že doma, vendar meni je sveže pripravljena boljša.
Zraven na krožničke narežem suhe klobase, sirček z luknjami…
Joj men so tej pikniki v dvoje tud tolk všeč! ;))
Majonezo nisem nikoli vzela s sabo v kozarcu! Prodajajo tudi takšno za ‘enkratno uporabo’ nekje 100 ml, zapakirano v tak ‘povšterček, stane nekje od 0,80 evr naprej. Malo poglej v vitrini.
V poletnem času grejo zraven kakršnikoli (domači) keksi, sezonsko sadje. Kakšen brizer ali kozarček vinčka (odvisno koliko časa bosta ‘posedela’). Pa seveda dekica, kakšna dobra knjiga in loparji za badminton 😉
Hm v jesenskem/pomladanskem času pa mogoče kak štrudel, jabolčna pita… Pač s sabo nosit čim manj hitro pokvarljivih reči. Pa avto obvezno parkirat v senco. Če se zelo bojiš za majonezo in te reči, pa jo lahko obložiš s posebnimi flaškami ledu, za nekaj ur bi moralo pomagat.
Shirina nabodala tud zgledajo fajn. Kje pa kupiš vege prekajeno šunko? Sicer mesa ne jem že od otroštva, vendar še vedno nisem prišla dlje kot do običajne soje ….
Vse skupaj zloži v hladilno torbo, pa bo zdržalo ves dan. Če ti je tista trda, kvadratasta prenerodna, imajo sedaj že mehke, ki so ravno tako v redu.
Sladice tudi kdaj. Ravno zdaj delam čokoladne kroglice za jutri. Seveda bodo v hladilni torbi. Zadnjič je bil pa štrudl. Pa pizzo so tudi že kakšni prinesli s seboj.
Sej vem da je nevmesno, oprosti, ampak kako pa narediš kroglice iz suhega sadja?
Kaj pa kakšni narastki, recimo iz ajdove kaše in suhih sliv pečeno v manjših lončenih posodicah? Zelenjavni kaneloni, ali pa palačinke polnjene z orehovočokoladnim nadevom? Klasika jabolčne pite ali pa ocvrte miške (3/4 bele moke in 1/4 koruzne)? Ali pa ajdovi kifelčki posuti s sirčkom, sezamom ali čim podobnim?
Kroglice: Za 2h v vročo vodo namočiš katero koli suho sadje (jaz pazim edino na to, da ne vsebuje konzervansov), nato vodo odcediš, zmelješ v mešalniku in dodaš toliko mletih oreškov, da se da oblikovati v kroglice. Lahko dodaš tudi kakšne začimbe ali arome, recimo malo kakava v prahu, rožičevo moko, vanilijo, rum, ingver,…Kroglice potem povaljaš v kokosovi moki.
Uff, si mi pa dala idej, super, hvala! 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.