borovničev sladoled
Je že sproban recept, tako da ti zagotavljam, da je sladoled zelo zelo okusen:
1 jogurtov lonček sladkorja
2 jogurtova lončka sadja
2 jogurtova lončka mleka
1 šlag pena (kar v prahu)
Jaz ponavadi zdaj, ko že obvladam, količine sestavin kar po okusu prilagajam. Me pa zanima, kaj vi storite, da je sladoled mehak – tako kot ga jaz delam, namreč potem, ko ga dam v zamrzovalno skrinjo, čisto zamrzne in je trd kot kamen – ni tak kot kupljen, no. Predlogi???
prvič: dober sladoled lahko naredimo le v dobrih aparatih …kar pomeni, da meša in zamrzuje….ker če ga ti zmešaš in daš v skrinjo da miruje, potem tekoči del sede na dno in to ni to…..drugič: najboljši sladoled je pri temperaturi -12-14 st.celzija, vaše skrinje pa so naravnane na -18-20 st. celzija…..sicer pa ne delajte sladoleda doma, če nimate opreme za to, je brez veze……
Jože,
prav zanima me, zakaj sploh daješ odgovore, če je v vsakem nekaj kritičnega?!
Gledam pod “Carpaccio”, gledam pod “Borovničev sladoled”… Vedno nekaj “kontra”. Škoda, saj je forum namenjen tudi pozitivnim stvarem, a ne?!?!
Torej – drage dame – kar se tiče trdote domačega sladoleda, je pa takole:
vsekakor ima Jože delno prav (samo zaradi aparata, da ne bo pomote), vendar pa lahko delno omilite “zaledenine” z dodatkom maščobe – mislim, da mleko oz. jogurt vsaj delno nadomestite s sladko smetano. Sicer bom verjetno z Jožetove strani “fasala” grajo, češ, potem pa ja kalorije kar skačejo ven…. Pa vseeno, saj se da na kalorije in maščobe gledati tudi pri drugih jedeh, za eno kepico sladoleda pa se v teh vročih dneh človek ja lahko “žrtvuješ”… Prav?!
Pa lep pozdrav vsem.
ah saj ni problem v tem, da sem vedno kontra,ampak to okrog sladoleda je pa dejstvo,pa pika, pa amen…..ravno zato, ker je to forum, so pa različna mnenja in to je moje mnenje…..vprašanje je samo, kdo ima bolj prav, to pa itak vsak, ki prebere najde svoj pravi odgovor……
imej se lepo, tudi če je vroče ………
Glede sladoleda se popolnioma strinjam z Jožetom. Sladoled (oz masa), ki je samo zamrznejna, ni niti približno tolk dobra, kot pa sladoled, ki se dela v aparatu za sladoled, kjer se počasi vrti, meša pri tem pa se ohlaja. Je pa definitvno najbolji borovničev domač sladoled.
Še moj recept:
1 sladka smetana
1 dcl mleka
1 jajce
30 dag sadja
10 dag sladkorja
To vse skupaj zmiksam v multipraktiku (ampak res fino zmiksam, da se sadje čist razreže, ker če so večji kosi sadja, spet ni dobro). Nato pa to maso počasi zlivam v đelateri (mašina za sladoled). Kdaj pa je sladoled gotov? po občutku, ponavadi pa tja od 15-20 minut.
Forum je zaprt za komentiranje.