Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Vlečeno testo

Vlečeno testo

Ker bom delala popoldan sirov štrudelj, bom naredila sama tudi vlečeno testo; me pa zanima, če je res testo toliko boljše, če “počiva” nekaj časa in koliko časa je to? Mora “počivati” v hladilniku ?
Hvala.

Ja, bolje je če malo počiva, koliko časa pa je odvisno od tega kako dolgo boš počivala ti….))))))).

Dober tek acjom.

Jaz ga pustim počivati kako uro.
Moja babica je vedno rekla: Ko delaš vlečeno testo, ga zamesiš in potem z njim udariš ob delavno površino – pult- 100x. Počivati mora 1 uro premazano z oljem, ne v hladilniku. Razvaljaš ga na velikost 60×60 cm, kapneš nekaj kapljic olja nanj in razmažeš, pustiš da stoji ene 15 minut in nato razvlečeš. Takrat je testo dobro, vleče se in se ne trga.

hahahah………..no, jaz bom kako urco ziher na kavču.

Mora počivati, ampak ne v hladilniku. Moja kolegica iz Bosne ga naredi tako, da se ji vleče čez pol sobe, dela pa tako: naredi mehko testo iz mehke moke, malo olja, mlačne vode in majčkeno soli, precej časa gnete, nato pa hlebček testa obilno namaže z oljem, da na krožnik in pokrije s kovinskim loncem, ki ga je prej izplaknila z vročo vodo in nič obrisala (da testo počiva na toplem in malo vlažnem, da se skorjica ne izsuši). Nato pa nič več ne gnete (!), ampak samo še razvleče. Testo je zares tako tanko, da lahko skozenj bereš časopis.

Delam kot predhodnice, v testo dam še malo kisa, da se lepše vleče. Testo naredim kar v multipraktiku, potem ga pognetem še na roke. Počiva mi kako uro na pultu, v naoljeni vrečki.

Hvala punce! Če ne bo ok; delam prvič sama testo, bom vse skupaj vrgla skozi okno!

Jaz ga pustim počivati vsaj pol ure, ne v hladilniku in ne premazanega z oljem – pokrijem ga s krpo, da se ne izsuši (sestava pa enaka, kot je napisala capricciosa). Bistvo počivanja testa je, da se potem lepše vleče.

No, kakor ste ze ugotavljali sem zasledil, da nihce ne priporoca pocivanje
testa v hladilniku. Jaz sem pa ravno to naredil in me sedaj zanima kako
se bo odvilo in sicer sem ga dal v hladilnik cez noc.
Jutro bo, ali zelo zanimivo, ali pa bom moral vse skupaj ponoviti.

Kakor koli, sledi nadaljevanje…

komot ga imaš v hladilniku, samo potem predno ga valjaš, je dobro da se segreje na sobno temperaturo, ker se sicer trga.

Pa zakaj je treba testo sploh dajati v hladilnik, saj najbrž nimate v kuhinji 35 stopinj. Jaz v tem ne vidim nobenega smisla.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close