Kaj vse je v naši hrani? Seznam sprejemljive!
Včeraj sem slučajno prišla do TV in gledala oddajo Kaj vse je v naši hrani. O tem se v zadnjem času veliko govori, veliko prebereš in res se na koncu vprašaš, kaj sploh naj še daš v lonec zase in svojo družino. Bila je prikazana tudi družina, ki je v projektu odstranila vse stvari iz kuhinje, ki so imele veliko aditivov, in so nakupili stvari, ki jih niso imele oz. zelo malo “nujno potrebnih”. V trgovini je imela v rokah priročnik s seznamom vseh aditivov in je rekla, da je žalostno, da smo prišli tako daleč, da bi morali s priročnikom hoditi v trgovino. Se strinjam, je žalostno, tudi sama se trudim brati te deklaracije, samo je tako droben tisk pa enostavno vedno tudi nimaš časa in volje doktorirati v trgovini. Prikazan je bil tudi primer dveh čipsov – en samo z osnovnimi sestavinami in en z ne vem več kolikimi aditivi, tako se torej takšna hrana da najti, morda pa res ni najbolj oglaševana in postavljena v prve vrste.
Morda bi si lahko pomagali ustvariti kakšen takšen seznam (morda že kje obstaja, samo ne vem) konkretnih izdelkov, ki imajo v sebi malo kemije oz. je nimajo, in kje se kupijo, da bi nam bilo lažje v trgovini. Mislim predvsem na izdelke, ki so v naših trgovinah, ne toliko na to, kar lahko pridelaš na vrtu, sadovnjaku.
Ne vem, npr.:
– jogurt ta pa ta v tej in tej trgovini
Če bi nam uspel kakšen takšen seznam, bi ga lahko dali pod lepljivo in bi bil vedno na voljo.
Kaj mislite?
Tudi jaz se zelo zavedam pomembnosti zdrave prehrane. Živil večina ne kupujem v trgovinah. Kolikor je mogoče pridobi hrano od lokalnih bio pridelovalcev. Pa če imaš možnosti njivo zaorat.
Drugače pa je pod bio že kar velika ponudba tudi v Tušu, Sparu…očitno gre miselnost končno v pravo smer.
Bi bila tvoja ideja zelo ok. in koristna za nas, ki vemo, da je od hrane zelo odvisno naše zdravje in dobro počutje.
Lepo se imej.
Glede na tvoj odgovor se mi zdi, da ti je prav čisto vseeno kaj poješ. Prav.
Odgovora pa ni pametnejšega, kajne?[/quote]
narobe
ampak jaz vsaj vem, kaj pomeni E330 in podobne zadeve. če pa se ti niti toliko ne da, da bi se sam pozanimal o tem, kaj misliš v usta dat, pa prosiš za to, da dobiš cel kup nekih bedarij.
Kar nekaj let je že tega, verjetno več kot destletje, ko je začel krožiti seznam s slavnimi E-ji. Sama sem prešla vse te faze s hojo lističa po trgovinah, vmes rodila tri otroke in končno nehala komplicirati.
Stanje je, kot je. Seveda mi ni vseeno, kaj dam v usta, še manj svojim otrokom. Toda realno gledano, le zelo majhen del obrokov odpade na tiste, kuhane doma (na inštitucije vpliva nimam). Zemlje, da bi je obdelovala, nimam. Niti kakšnega vrtička si ne morem privoščiti, tako da sem obsojena na trgovine in delno tržnice, katerim pa zaupam vse manj (ne se slepit, kmetje znajo bit največji packi glede marsičesa). Izogibam se pripravljeni hrani, konzervirani, tisti z nenavadno dolgiimi roki trajanja in tisti, ki že na daleč kriči, da je polna E-jev. Kakšen E sem ter tja pa ne bo ubil nikogar, kvečjemu organizem pripravil na to, da ne razvije absolutne averzije do takih in podobnih aditivov, kar se zna kazat kasneje ob nenamernem stiku, najmanj kot huda alergija.
Sicer pa ne mislim postati sužnja “nakupovanja”, saj niti časa nimam, za lastno psihično stanje pa mi tudi ni vseeno.
ce te zanima si pogledas kaj takega:
http://en.wikipedia.org/wiki/E_number
http://www.understandingfoodadditives.org/pages/Ch6p1.htm
Vrzes v vozicek, placas, prineses domov in potem doma v miru preberes deklaracijo, po moznosti z lupo. Vsaj jaz tako delam.
Se pa sprasujm, ce je moj vid iz leta v leto toliko slabsi ali so crke toliko manjse – ker nekatere so res neberljive brez lupe (pa se embalaza je taka svetleca in se lomi na svetlobi, da res nevidis prebrat).
Na veliko izdelkih tudi ni popolnega seznama dodatkov.
Na bio in podobno jaz nisem padla. Sploh ne na tiste extra drage bio in natur variante. Kupujem cim vec svezih zivil, izogibam se extra dolgim rokom trajanja in vsa srecna sem, ce lahko kupim kaj pri kaksnem kmetu. Saj tudi to od kmeta ni brez “dodatkov”, jih je pa bistveno manj kot v trgovini.
Najbolj hecen mi je bio jogurt z rokom trajanja 1 mesec…
jaz se najbolj “bojim” sadja in zelenjave v trgovinah, ker ti dajo lažni občutek da ješ zdravo, v bistvu je pa prazno in polno pesticidov in ostalega sranja.
sicer pa kupujem vedno manj obdelana živila, osnovna, potem pa sama kuham .. tako jogurt vedno vzamem navaden, pa stročnice kupim suhe in jih sama skuham, pa izogibam se raznim piškotom in drugim sladicam, jih raje sama naredim …
Seznam ni potreben, če se držimo načela, kot je bilo tudi v omenjeni oddaji rečeno: čimveč kupujmo izven marketov torej pridelajmo sami, kupimo pri kmetu, na tržnici, itd.
in kupujmo čimmanj konzervirane in pripravljene hrane ter hrano, ki ima zelo kratek rok uporabe to je garancija, da ima malo ali nič konzervansov …
Razni jogurti z dodatki, skutice, sirni namazi z dodatki, čipsi z dodatki, sladkarije itd… naj bi se črtali z nakupovalnih seznamov.
Obstaja pa tudi na trgovskih policah kar nekaj živil, ki niso konzervirana, zato je vredno vseeno dobro pregledati.
Če so živila zelo živih barv, intenzivnih okusov, je to znak da vsebujejo dodatke, ki praviloma niso dobrodošla našemu organizmu.
.
Pri nas nikoli ne uporabljamo pripravljene hrane ( v konzervah!!), niti tiste ala mizica pogrni se…ali kaj takega, ne uporabljamo juh iz vrečk, raznih kock, veget in temu podobnih “izboljševalcev”. Zdi se mi že kar dovolj, da vsaj teh najbolj “strupenih” stvari ni v hiši. Od pijač kupujemo le mineralno vodo (ustekleničene navadne vode za enkrat, na srečo, še ni treba), sokove( piše 100% ??), nikoli pa raznih obarvanih pijač . Sadje in zelenjava, ki kar pokajo od “čvrstosti” so ponavadi najslabši. Poskušam na tržnici dobiti…nekaj imamo tudi na domačem vrtu. Navadila sem se že brati na raznih jogurtih in temu podobnih napitkih (berem tudi malo med vrsticami). Res pa je, da se vsemu ne da izogniti.
http://ninamvseeno.org/zdravje/e/seznam_aditivi.aspx
Tukaj imaš popoln seznam
zakaj so v tem seznamu vitamini označeni kot sumljivi? isto za pekovski kvas??? pektin??? ki je v sadju naravna sestavina???
vinska kislina, jako škodljiv aditiv???
etanol – škodljiv aditiv???
bejbe, zlijte vso alkoholno pijačo proč, zmečite proč kruh, vso sadje, kar ga imate v hladilniku….
eh, škoda besed.
Pozdravljeni,
mene osbno pa zanima, če je kdo mogoče to oddajo posnel ker bi jo nujno rabil pogledat.
Osebno imam veliko težav glede prehrane in bi mi prav prišlo, če bi si jo ogledal, ker mi
je moja zdravnica svetovala in mi je celo rekla, da se je spomnila name ko je gledala ta
prispevek, kajti ve kakšne težave imam.
Se zahvaljujem, če bi komu slučajno ratalo dobiti ta prispevek.
Lp
Ponovitev oddaje bo jutri ob 18h na TVS 2, mislim, da sem si prav zapomnila.
Tista o slovenskih izdelkih je kar bosa, na žalost poznam precej primerov, ko so mi zaposleni razlgali, kako prepakirajo hrano, pripeljano iz tujine, v našo embalažo.
Tiste, ki jeste zdravo:
kaj otroku za zajtrk, kaj v sendvič na izlet?
Je alergičen na jajca, poleg tega pa zelo izbirčen in zelenjava mu je nočna mora.
Ko se odlocam med dvema izdelkoma v trgovini, vzamem poznan izdelek.. ali tistega, ki ima zadaj napisanih manj sestavin… Izdelki z dolgim seznamom sestavin imajo ponavadi vse tiste dodatke, katere si ne zelimo… Pa izogibam se kao “lahkim” proizvodom.. da naodmestijo npr mascobo, dodajo en kup stvari..
LOL, ti pa očitno ne veš, kaj je integrirana pridelava.
Za moje pojme, nateg stoletja.[/quote]
Ne bo držalo. Res, da je eko pridelana zelenjava boljša od integrirane, vendar je še vedno boljša izbira kot zelenjava iz trgovskih centrov (italijanska, španska, itd.)
Če v svojem kraju nimaš tržnice, na kateri bi bilo mogoče najti eko zelenjavo oz. jo sploh nihče ne pripelje, kupiš vsaj njen najboljši približek.
Malo pobrskaj po netu, boš videla, da to ni mišljeno kot “nateg” stoletja.
Forum je zaprt za komentiranje.